Hjem Fisk til folket Slik får du fisk i saltvann i sommer

Slik får du fisk i saltvann i sommer

Av Annonse

Nærmere en million nordmenn prøver fiskelykken hver eneste sommer, og mange tar i en fiskestang for første gang. Skal du ta med ungene ut og fiske makrell? Eller drømmer du om selvfanget torsk på middagsbordet? Eller måle krefter med seien? Da kan denne guiden “Slik får du fisk i saltvann i sommervære noe for deg. 

Av: Lasse Bøe

Slik får du fisk i saltvann i sommer inneholder følgende:
Hva trenger jeg av fiskeutstyr?
Hvor finner jeg fisken?
Hvordan fisker jeg makrell?
Hvordan fisker jeg sei? 
Hvordan fisker jeg lyr?
Hvordan fisker jeg torsk?

Hva trenger jeg av fiskeutstyr?

Om du handler fiskeutstyr for første gang, eller ikke vil legge for mye penger i nytt utstyr, er et fiskesett et godt utgangspunkt. Et ferdig sett bestående av ei fiskestang med en lengde på 9-10 fot og kastevekt opp til ca 40gr og ei haspelsnelle i størrelse 4000 er godt allround-sett som kan brukes til de aller fleste utfordringene kyst-Norge kan by på. Snellene i fiskesettene kommer som regel med ferdig påspolet snøre, i de fleste tilfellene vanlig monofilament. Monofilament er vanlig fiskesene.

Å gå til innkjøp av et fiskesett er grei måte å starte ferien på. I dette tilfellet er stang og snelle fra Shimano, mens sena fra Sufix. (Bildet er hentet fra skittfiske.no)

For å få fisk i saltvann bør utstyrsboksen din inneholde noen grunnleggende ting. Noen fiskelignende sluker, et par makrellhekler, og en pakke kroker er stort sett det man trenger. Om man vil utvide utstyrsboksen mer litt mer, er en pakke med gummi-jigger å anbefale, men ikke nødvendig.

En sildesluk er kompakt og kaster langt, og kan brukes til mange fiskearter. Om man følger med, finner man ofte disse i tilbudskurver, til og med på matbutikkene. Bildet viser en Sildekongen. (Bildet er hentet fra skittfiske.no)
En hekle er et kort oppheng med flere fluer, og brukes særlig til makrellfiske. Om man er heldig, kan man få “fullt hus” og fisk på hver krok! Den ene svivelen på opphenget knytes fast i fiskesnøret – den andre klipses innpå en sluk. (Bildet er hentet fra skittfiske.no)
En gummi-jigg består av et tungt jigghode med krok og en myk, fristende kropp av gummi. Den forføreriske gangen på gummi-jiggene er mye brukt til torsk og lyr. Det kjekke med jiggene er at kroken alltid vender oppover, og kan brukes over styggere bunn enn en sluk, som ofte setter seg fast. (Bildet er hentet fra skittfiske.no)
En pakke med kroker er alltid kjekt å ha, til dagene man har lyst til å ligge på svaberget og slikke sol mens man venter på at fisken skal finne agnet – her illustrert ved en Owner Mosquito. (Bildet er hentet fra skittfiske.no)

Hvor finner jeg fisken?

“Ingen vet hvor haren hopper”, heter det i et gammelt ordtak. Under saltvannsfiske gjelder delvis det samme, men med litt kunnskap har man likevel gode sjanser for å oppnå fiskelykke.

 Hvordan fisker jeg makrell?

Makrellen er sommerfisken fremfor alle, og som regel får man flere makreller når stimen først er der. Som regel treffer man makrellen fra overflaten og noen meter nedover i vannlaget, og ofte ser man stimene svømme rundt på jakt etter reker, brisling og andre byttefisker. Makrellen har ingen mønster for hvor den dukker opp – man kan like gjerne finne den inne i havnebasseng og båthavner som langs svabergene og inne på sandstrendene.

Om man ikke kan se makrellen, må man lete etter den. Det er her du finner frem en makrellhekle og en sildesluk. Knyt den ene enden av makrellhekla til snøret fra stanga og hekt sildesluken i svivelen i motsatt ende. Sildesluken har flere oppgaver – både som attraktor, kastevekt og byttedyr.

Store makrell som denne (1510gr) overvintrer gjerne i norske fjorder, men oppholdt seg i samme vannlag jeg fisker etter dem om sommeren – i eller rett under overflaten. Foto: Espen Krohg

Start med å kaste så langt du kan og sveiv rykkvis inn i overflaten. Får du ingenting her, kaster du igjen. Denne gangen begynner du å telle når opphenget treffer vannet. Når du har telt til fem, begynner du å sveive. Er det ingenting som skjer, teller du til ti ved neste kast. Det kan lønne seg å kaste i vifteform for å dekke et så stort område som mulig.

Les også: Minstemål på fisk i sjøen

Får du ikke makrell på denne metoden, er det bare to som så gjelder. Å sette seg ned, nyte finværet og vente en stund – eller å bytte plass. Før eller siden treffer du makrellstimen. Husk hvertfall på en ting – du klarer ikke sveive sluken fra en sulten makrell!

Hvordan fisker jeg sei? 

Seien finner du gjerne i vannlaget under makrellen – ofte midt i vannet og ned til bunnen. Den følger byttefiskstimene hvor enn de går, og kan selvfølgelig påtreffes i overflata også. Det sikreste er som regel å fiske noe dypere. En huskeregel er at får du makrell, fisker du for grunt og sluken må synke mer.

Seien byr på eksplosiv moro, skrikende sneller og en smaksopplevelse på tallerkenen sammen med løk og poteter! Foto: Egil Bøe

Fisk etter seien på samme måte som etter makrellen. Makrellhekle med sildesluk i enden som fiskes rykkvis inn gjennom vannlagene er en effektiv måte å lete etter seien på. Seien liker fart, og mange ganger er fart det som også skal til.

Hvordan fisker jeg lyr?

Lyren er en bakholdsjeger, og befinner seg langs bunnen og inntil skrenter og fjellvegger. Ofte treffer man den helt inntil land, på jakt etter det som skulle svømme forbi, kanskje til og med sluken din?

Med sine store øyne, er det visuelle lyrens store jaktinstinkt. Sildesluker og særlig gummi-jigger er lyrmat.

Kast ut, og la sluken eller jiggen gå til bunns. Dra stanga til deg som i et tilslag og sveiv inn slakken. Dra stanga til deg igjen og sveiv inn slakken. På denne måten fisker man i en trappetrinns-form oppover i vannlaget og blir bort lagt merke til av lyren.

Kjærlighetsforholdet mellom lyren og gummi-jigger er sterkt, heftig og helt magisk. Foto: Lasse Bøe

En klassisk lyrplass er svaberg som stuper bratt ned i vannet. Lyren står gjerne helt inntil fjellveggen, og bare venter på en forførerisk jigg eller sluk. På plasser som dette trenger man ikke kaste langt. La jiggen eller sluken synke til bunnen og fisk rykkvis oppover i vannlagene til hugget kommer. Gjenta prosedyren.

Les også: Fluefiske for nybegynnere

Hvordan fisker jeg torsk?

Torsken er en typisk bunnfisk, selv om den også kan jage høyere i vannet. Den har en forkjærlighet for krabber, og står ofte med hodet ned i tanga og snoker rundt etter krabber. Det er også nær bunnen du bør fiske etter torsken.

Også torsken liker gummi-jigger, men tar gjerne en sildesluk også. Kast ut, og la sluken eller jiggen synke til bunnen. Dra stanga til deg, og la sluken eller jiggen dunke i bunnen før du sveiver inn slakken. Gjenta denne prosedyren, og ofte tar torsken sluken eller jiggen idet den synker. Ved neste drag i stanga føles det ut som om du sitter i bunnen, men er du heldig, har torsken funnet det du har fisket med.

Tone Bøe med en flott torsk tatt på jigg fisket nær bunnen. Foto: Egil Bøe

Torsken kan gå forbausende grunt, og tidlig om morgenen kan du finne den helt inne i fjæresteinene. Her leter den etter krabber og småfisk, og ofte legger man først merke til den når det står med hodet nedi bunnen og vender den hvite buken til. Det gjelder å ha øynene med seg.

Anbefalt gjerne guiden “Slik får du fisk i saltvann i sommer” videre til noen uerfarne fiskere.

Skitt fiske fra oss i Fiskeavisen.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

Planer om å fiske i Oslofjorden? Slik får du fisk i saltvann i sommer 28. mai 2018 - 19:21

[…] Denne teksten er tidligere publisert i Fiskeavisen. […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_21]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy