Hjem Fiske Forbedrer ørretens gyteforhold i Ljanselva i Oslo

Forbedrer ørretens gyteforhold i Ljanselva i Oslo

Av Redaksjonen

For å bedre gyteforholdene for ørreten i Ljanselva i Oslo, har entreprenøren NCC, på oppdrag for Bymiljøetaten, nylig utført habitatforedring i elva.

Tekst og Foto: NCC

Sist uke ble spesialplukket stor stein uten skarpe kanter, samt gytegrus plassert ut i Ljanselva for å tilrettelegge og forbedre ørretens gyteplasser. Denne gangen var det innlandsørreten som skulle få det bedre ved `Ole-Bjørns plass`.

Tiltaket var vellykket, og allerede i løpet av februar/mars skal det gjennomføres tilsvarende tiltak på de nedre strekningene i Ljanselva, der sjøørreten gyter.

– I praksis vil det si at vi på to steder har plassert ut 10-15 store stein på rundt 40-80 cm i diameter, samt rundt seks kubikkmeter med gytegrus (dvs. til sammen 12 tonn). Det er første gang vi gjør dette, forteller prosjektleder Kjetil Wang i NCCs avdeling Område Oslo.

Bidra til byens biologiske mangfold

Hele Ljanselva er fiskeførende, fra Østmarka og ned til utløpet i Bunnefjorden. Sjøørret vandrer helt opp til Kruttverksfossen, takket være en fisketrapp i den nederste kulverten. I de øvre delene av elva er det mye innlandsørret, i tillegg til at det er påvist bekkeniøye. Arbeidene er utført som en del av NCCs driftskontrakt med Oslo kommune, Bymiljøetaten.

– Dette er en hyggelig tilleggsbestilling på parkvedlikeholdet vi utfører, og samtidig fint å på denne måten kunne bidra sammen med kommunen til byens biologiske mangfold, sier prosjektlederen, som i så måte legger til at NCC-avdelingen tidligere blant annet har bygget innfelte fuglekasser og flaggemuskasser flere steder i Oslo.

Park- og friområdeforvalter Nicolai Holm Varkold i Oslo kommune Bymiljøetaten håper at ørreten vil nyte godt av de nye gyteplassene.

– Bymiljøetaten i Oslo kommune bestiller jevnlig tiltak med hensikt å ivareta og tilrettelegge for naturkvalitetene i Oslo. Vi opplever et godt samarbeid med NCC på Park sør-kontrakten, og synes resultatet ble veldig bra, sier Holm Varkold.

NCC har også forbedret gyteforhold for fisk i andre deler av landet, blant annet i Espedalselva i Forsand kommune i Rogaland der det ble tilrettelagt for gyteklar laks.

LES MER om prosjektet i Espedalselva.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy