Hjem FiskeArtsfiske Full jubel og kanskje norgesrekord med denne fisken

Full jubel og kanskje norgesrekord med denne fisken

Av Redaksjonen

Natt til lørdag ble det full jubel blant fiskekompisene Albin Dal, Daniel Andre Bjørndalen, Øyvind Sundet og Vetle Westli, fra fiskeklubben SFK Galskap. De kom over en stim krystallkutling en plass i Drøbak, kun fire andre har fått denne fisken til å bite på kroken tidligere. Gutta er ivrige artsfiskere, så nå kunne de krysse av en art til på lista si, og Daniel kanskje også med ny Norges rekord.

Daniel viser frem sin mulige Norges rekord. Vekt 0,5g – Foto Vetle Westli

Daniel, kan du fortelle oss litt om dagen?
– Var jeg , Albin Dal, Øyvind Sundet og Vetle Westli som avtalte å møtes for å prøve litt vindusfiske.
Vi fant en del fisk, sandkutling, svartkutling, tangstikling, vanlig ulke, dvergulke, skrubbe, rødspette, bergkutling. Så fiskene har endelig begynt å trekke inn igjen på grunna. Men vannet var såpass kaldt at etter en liten stund så måtte vi kaste inn håndkleet.
Da bestemte vi oss for fortsette med kikkfiske etter sild og andre ting fra land. Plutselig dukket det opp en knøttliten stim med små gjennomsiktige fisk. Fra før så har jeg lagt merke til at disse går inn på grunna på denne tiden av året for å gyte. Så tullet faktisk på forhånd om at vi i dag skulle krysse av krystallkutling på lista, forteller Daniel til Fiskeavisen.

Når kompisene kom over fiskestimen med krystallkutling, så var det bare å sette seg ned på huk og begynne å fiske. Fisket handlet mest om å irritere de små fiskene såpass mye at de biter på kroken. De biter da for å beskytte territoriet sitt

Jakten er i full gang – Foto: Privat

Albin var den første som hadde gleden av å rope ut jubelbrølet sitt. De andre trudde nesten ikke på han da, men joda der hang det en liten gjennomsiktig fisk perfekt kroket på 0,28g.

– Jeg var den neste som fikk en til å bite på hele 0,16g. Den gleden er vanskelig å beskrive. I utgangspunktet er dette en art man ikke trudde man kunne få på krok, forteller Daniel.

Daniel Andre Bjørndalen veier sin første Krystallkutling

Vetle og Øyvind fulgte like etter med hver sin fisk. Full suksess og følte at en kode var knekt nå. Fra før er det bare tatt fire stykker i Norge. Nå hadde fire stykker fått hver sin krystallkutling på rappen. Denne fisken er nå tatt av åtte personer i Norge på krok nå.

Men gullkravet på artsfiske.com var på 0,3g så jeg følte jeg måtte over den grensen så jeg endte opp med en på 0,5g. Som også er ny potensiell norgesrekord, forteller en meget fornøyd Daniel til Fiskavisen. Daniel har nå fått 131 forskjellige fiskearter.

Her er kroken som ble brukt med agn – Foto: Daniel Andre Bjørndalen

Om arten:
Krystallkutling er utbredt i nordøstlige deler av Atlanterhavet. Fra Gibraltar og nordover til Lofoten i Norge. Finnes både på vest- og øst-siden av De britiske øyer, i Irskesjøen, rundt Færøyene og hele Nordsjøen, Skagerrak og Kattegat. I det vestlige og nordøstlige Middelhavet.


Beskrivelse
Krystallkutlingen er helt gjennomsiktig utenom øynene og noen få prikker på underkjeven og ved finnene. Første ryggfinne har to piggstråler, mens andre ryggfinne har en piggstråle og 18-20 bløtstråler. Gattfinnen har en piggstråle og 20-21 bløtstråler. Hunnfisken mangler bukfinner og den første ryggfinnen er mye mindre enn hos hannfisken. Krystallkutlingen er tydelig underbitt og hannen får to store «hoggtenner» i underkjeven i gytetiden. Hannfisken blir omtrent 5 cm, mens hunnfisken blir 4 cm.

Habitat
Krystallkutlingen lever i vannmassene et stykke fra land. Typisk finner man den mellom 20 og 80 m, men kan finnes fra fjæra og helt ned til 400 m.

Atferd
Krystallkutlingen lever pelagisk i stimer. Hannfisken lever som bunnfisk i gytetiden. Føden består av dyreplankton. Gytingen foregår om sommeren og hunnen legger opptil 3000 egg i tomme børstemarkrør. Hannen passer på eggene til de klekkes. Hunnen dør etter gyting, mens hannen dør etter klekking, omtrent 1 år gammel.

Infomasjonen om arten er hentet fra Wikipedia

Strossle

Du vil kanskje like dette også

2 kommentarer

Krystallsyken | SFK Galskap 8. april 2019 - 10:50

[…] Fiskeavisen […]

Svar
Sjekk denne sandflyndren - Fiskeavisen.no 20. april 2019 - 14:32

[…] tikker inn i år. Så langt har Fiskeavisen.no allerede skrevet om rekorder på kystringbuk, krystallkutling,Leirkutling. Nå er det Tage Aarstad (18) fra Trondheim som har fått en ny rekord […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_20]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy