Arek Wenta med månedens fangst, lysing på hele 121cm!
Da er nok en måned unnagjort i Havfisker’n og vi tar en gjennomgang av det som har skjedd siden sist.
Deltakerantallet ligger nå på drøye 155 og av disse har 89 meldt inn fisk fordelt på hele 796 godkjente fangster! Det synes vi er kjempegøy, men det er fortsatt rom for flere deltakere så vi oppfordrer til å spre ordet! Utover det allerede annonserte premiebordet til en samlet sum på over 240.000kr kommer vi også til å gi ut flere trekkepremier underveis, så her skal alle som deltar ha mulighet for å vinne noe.
Konkurransen er nå inne i en fase hvor mange fokuserer på å forbedre allerede innsendte fangster samt sanke artspoeng ved å melde inn nye arter. Det har derfor ikke kommet inn like mange toppfisker som tidligere, en naturlig konsekvens at det allerede er kommet inn mange flotte fangster, men derimot skjer det mye i både sammenlagtlisten samt de ulike grand slam listene! Noen spektakulære fangster har det likevel blitt denne gangen også, og vi tar en titt på høydepunktene.
Arek Wenta med kjempelysing
Arek er ny mann inn i konkurransen og for en fisk han debuterte med! Lysing på 121cm og over 14kg er svært sjeldent og få forunt å få. Arek forteller selv:
– Det var en veldig merkelig dag, solen skinte sterkt, det var en sterk vestavind, det var vanskelig å gå ned, plutselig følte jeg mye motstand. Jeg trodde jeg var hekta i bunnen, men når senen begynte å trekkes av spolen så skjønte jeg at det var en stor fisk! Fisken tok 30 meter med sene før jeg fikk stoppet den, etter det var det en kamp i omtrent 20 minutter før jeg fikk landet den. Jeg fikk sjokk da jeg så størrelsen på fisken!
Vi gratulerer Arek med en fantastisk lysing og ønsker han lykke til videre i konkurransen!
Grimsøen med konkurransens lengste fisk
Vi må også ta med Erik Grimsøen sin kveite fra Lofoten. Kveite på 185cm er spenstig, og vi tipper at ekkoloddguruen fra fra Bekkestua har fått sitt livs fiskeopplevelse med denne fangsten.
Erik forteller:
– Vi ankom Hemmingodden Lodge ganske sent, og hadde egentlig tenkt å starte «hardkjøret» først dagen etter. Men når båten ligger der, kvelden er fin og stengene rigget, så kan man da like gjerne ta en liten tur i nærområdet og sjekke at alt fungerer? Med to fiskegale var svaret gitt… Sirkelkroken ble plassert gjennom over- og underleppe på en død sei, og firt ned til 20 meters dyp, over total dybde på ca 30 meter. Minuttene gikk, og siden vi verken var på en «typisk kveiteplass» eller hadde kommet skikkelig i modus enda, tenkte vi knapt noe mer på duppen der vi mest stod og nøt den lyse nordnorske kvelden. Så kom den umiskjennelige lyden av en knarr som går, og vi kom brennkvikt inn i nevnte modus. Jeg tok stangen og slo av knarren så snella gikk helt fritt, mens jeg talte langsomt fra 1000 til 1030. Så var det på med hard brems, knarr og sveive inn. Det ble brutalt tungt, og bunnapp var det første som slo meg. Men jeg rakk knapt å si «vi må starte motoren» før det kom ett hardt røsk der nede fra, og så gikk hun de resterende ti meterne ned til bunnen. De neste 25 minuttene ble et herlig blodslit, før vi kunne sette kveitekroken i underkjeven og puste ut med soleklar ny pers på kveite. En pangstart på det som skulle bli en fantastisk uke i Lofoten!
Vi gratulerer Erik med fenomenal fangst og konkurransens lengste fisk så langt!
Øvrige storfangster
Frode Berven har lenge ledet lysingklassen (inntil Arek meldte inn sin lysing på 121cm). I juni har han forsøkt seg etter piggskate, en art han ikke har fisket før. Det gikk ganske så greit, Frode klinket til med ei piggskate på hele 98cm, bare centimeteren bak Endre Hopland som har konkurransens lengste piggskate.
Vidmantas Liutkus melder stadig inn flotte fangster, denne gangen har han fisket lange. Ei flott lange på 150cm gir han en foreløpig 5. plass i langeklassen.
Endre Hopland har virkelig fått opp dampen og plukket flere arter siste tiden. Han ligger nå inne på 4. plass i blåkjeftklassen med dette flotte eksemplaret på 43cm!
En annen som har fått opp dampen er Daniel Andersen. Daniel har hatt en liten ferie fra jobben sin som guide hos Big Fish Adventure, denne tiden har han benyttet til å plukke mer «sørlige» arter. Den mest poenggivende arten på dette toktet ble en berggylte på pene 45cm, noe som gir ham delt ledelse i den klassen sammen med undertegnede.
Lengst fisk
Premiene i for lengst fisk i de ulike artsklassene sponses av C-Map og Berkley. Der hvor to deltakere står likt vil vinneren kåres ved loddtrekning. Resultatlisten ser nå slik ut:
Grand slam konkurransene
Selv om det blir vanskeligere og vanskeligere å hevde seg i toppen av de ulike artslistene så skjer det altså mye i grand slam konkurransene. Her konkurreres det på total lengde, og man må ha alle tre arter i en grand slam for å komme med på lista. Premiene i Grand slam konkurransene er sponset av Daiwa Scandinavia.
Vi starter med grand slam berggylte, knurr og blåstål. Denne listen utvides stadig og det er nå hele 17 deltakere som har klart alle tre artene. Øverst på lista finner vi Sten-Inge Polland, med henholdsvis Kristian Hausken og Markus Bygnes Guttormsen på 2. og 3. plass.
Når det gjelder grand slam brosme, lange og blåkjeft så er det også her kommet flere inn på lista, men det er fortsatt uendret i toppen med Donatas Eicas øverst, Kristian Hausken og Magnar Ulvatn på henholdsvis 2. og 3. plass. Det er nå 12 deltakere som har klart alle tre artene.
I grand slam kveite, torsk og gråsteinbit er det fortsatt Daniel Andersen og Alf-Inge Steindal som innehar henholdsvis 1. og 2. plass, mens Bjarte Wallevik har overtatt 3. plassen. Her er det nå 8 stykker som har klart alle tre artene.
De to øverste plassene i grand slam lyr, lysing og sei er også uendret, med Endre Hopland og Artur Klavins på henholdsvis 1. og 2. plass, mens Sondre Urkedal har inntatt 3. plassen. Totalt 9 deltakere har klart alle tre artene.
Siste grand slam konkurranse med gjeldende resultater er sandflyndre, skrubbe og rødspette. Her leder Kristian Hausken fortsatt, mens Daniel Andersen har inntatt 2. plassen og Alf-Inge Steindal 3. plassen. Totalt 6 deltakere har klart alle tre artene.
Årets havfisker
Vi avslutter med den gjeveste konkurransen, her begynner det å bli veldig spennende med hele 5 deltakere som nå har klart 14 arter eller mer! I denne delen av konkurransen gis det en poengsum for hver art basert på en på forhånd fastsatt tabell.
Endre Hopland har satt inn høygiret og var en liten stund helt oppe på 2. plass før han ble skjøvet ned til 3. plass av Daniel Andersen som tok seg en liten ferie fra nord for å plukke mer «sørlige» arter til konkurransen. Øverst troner fortsatt Kristian Hausken som også er den eneste så langt med hele 16 arter.
Det er de 15 øverste plasseringene som premieres i konkurransen. Hovedpremiene sponses av Big Fish Adventure, Simrad og MotorGuide Norge v/Mjøsservice.
Nå går vi inn i juli måned og med ferie følger masse fisking (antar vi). Vi ser frem til masse innmeldinger fra både eksisterende og nye deltakere! Vi kan også love at det vil komme flere trekkepremier etter hvert, vinnere av Telmo Control AS sin fotokonkurranse for juni blir annonsert i løpet av uka!
Vi minner om den komplette resultatlisten som du finner her. Ta også en titt på bildegalleriet og Instagramfeed her. Det komplette premiebordet finner dere her.
Skitt fiske videre alle sammen!
Hilsen Atle