Som sikkert flere har fått med seg, har egenproduksjon av wobblere blitt populært. Fiskeavisen har vært i kontakt med Christian Gartland fra Grong, som her forteller litt om hva stort sett all fritid den siste vinteren, har blitt brukt til.
Etter utallige spikka kropper, fikk vi til slutt til noe vi hadde trua på; To modeller ment for laksefiske og tre modeller tiltenkt trolling Christian Gartland
Christian Gartland er en erfaren fisker, og ikke minst har han fisket mye med wobblere. Han har gjennom de siste sesongene testet ut en rekke håndlagde wobblere, både norske og finske. På premieren i Namsen den 1 juni sommeren 2020, skulle han prøve en håndlagd wobbler fra Draugr. Overraskelsen var stor, når den første laksen slo seg på etter bare 10 minutter fiske.
-Da jeg og kona hadde fått vår fjerde laks for sesongen, alle på håndlagde wobblere, kom ideen om å prøve å lage noe selv. Hvor vanskelig kunne det være å lage en wobbler fra scratch? Skulle vi ha prøvd det? Det gjorde vi, forteller Christian.
Prosessen med å tilvirke en wobbler er tidkrevende, om man er litt petimeter, som Christian kan være. Man begynner med en tanke om hvordan wobblerkroppen skal se ut, og så setter man seg rett å slett ned og spikker og pusser, frem ett emne av en trekloss.
-Prosessen med å få til en kropp, som fungerte slik vi ville, tok over ett halvt år. Mange ble skrotet, før vi fikk til noen som hadde fin og riktig gange.
Kan du forklare litt om selve prosessen?
– Prosessen starter med en trekloss, gjerne i balsa, da det er et lett treverk å forme. Man kan også bruke andre tresorter, men balsa er mykt og nesten som å skjære i smør. Det gjør det raskt å lage kropper. Etter å ha pussa frem en kropp, så må den ha en gjennomgående streng. Den bøyes, og limes i ett spor, sagd sentrert, på undersiden av kroppen.
-Strengen limes og sparkles fast. Her bør det brukes et lim som er bestandig mot løsemidler, da neste steg er å dyppe kroppen i Propionat, som er et plastgranulat løst opp i aceton. Kroppen duppes så i denne blandingen 6-8 ganger. Den må tørke mellom hvert dypp. Når dette er gjort, er den klar for lakkering.
-Jeg bruker airbrush og vannbasert lakk. Når den er lakkert, toppcoater jeg wobbleren 3-4 ganger med klarlakk, før jeg sager inn spor og limer på leppa. Etter at den er sentrert og limt, coater jeg wobbleren enda 3 ganger etterpå.
-Wobbleren er da klar til å svømme. Deretter må man justere bevegelsen den skal ha i vannet, til man finner ønsket bevegelsesmønster, eller gange som vi sier.
Før du begynnte å spikke på de første modellene, gjennomførte du noen form for research?
– Det har gått med utrolig mange timer på å gjøre undersøkelser på hvordan man skal få til en god wobbler. Mange wobblermakkere har gått opp stien før, og jeg har fått god hjelp fra Benny Jørum- Wahl og Tor Håkon Skogheim. Før jeg fikk til gangen på laksewobbleren, slik vi hadde tenkt, tok det nesten 4 mnd med justeringer, og god hjelp fra Benny.
-Med trollingmoddellene, og i arbeidet med selve prosessen, har Tor Håkon Skogheim bidratt som en mentor. Jeg må få bruke anledningen til å takke for god og uvurderlig hjelp fra både Benny og Tor Håkon.
Hva er viktig å huske ved fiske med wobbler?
– For min del går det mest i fiske fra båt: Trollingfiske etter ørett, og Harlingfiske etter laks i Namsen. Ved trollingfiske bruker jeg gjerne å endre farten innimellom, ved å ta noen svinger. Å få litt uregelmessig gange på utstyret er aldri feil. Jeg fisker også på forskjellige dybder. Noen wobblere går i overflata, og noen lengre ned. Se etter strømmer å dorge etter, kan være et tips, samt å justere fart etter temperatur på vannet. Ha gjerne litt lavere fart i kaldt vann, og raskere fart i varmt vann.
Har du tatt noe fisk på disse egenproduserte wobblerne?
-Vi hadde nok ikke trodd at vi skulle få en slik start på sesongen som vi har fått. Vi har lagd 30 wobblere for laks, og kanskje 30 for trolling.
-Jeg tok med meg noen trolling-wobblere til en kompis (Geir Arne Løvaas) på Gjøvik i mai, for å trolle etter storøretten på Mjøsa. Jeg fikk full tillitt fra start med 2 av mine wobblere, og braka på en ørret på 2.7 kg på første turen.
-Jeg mistet også ett par pene fisk på Nessie den morgenen. Fikk vel 3 fisk den turen på Mjøsa. Følte vi hadde truffet med både farge og gange på wobblerne, da ørreten tok på begge modellene jeg testet (120mm og 130mm).
-Jeg hadde første turen på Snåsavatnet i mai, og fikk en ørret på 3,4 kg. Har på 3 turer i Snåsavatnet , og da med 20 ørreter, med den største på 3.4 kg. Alle tatt på Nessie.
-På laksefronten er det en annen historie, da det kun er Bjøra og Søråa som har åpnet for fiske her oppe. En kompis, Mats Peder Øvereng, fikk med seg noen wobblere han skulle prøve på åpninga i Bjøra. Etter 2 kast, fikk han en laks på hele 16,2 kg!
-Jeg kunne nesten ikke tro det jeg hørte, da en oppspilt Mats ringte og fortalte dette.
–Nessie Wobbbler`n har fått en helt utrolig start på sesongen, og vi får bare håpe at dette eventyret fortsetter. For vår del, som lager disse wobblerne, så kommer vi nok ikke til å gi oss med det første. Det er bra sikkert.
-Det føles også spesielt godt å få fisk på egenproduserte wobblere, og ikke minst at andre som bruker wobbleren får fisk på dem. Det gjør godt for ett wobbler-mekke-hjerte.
Hvordan velge du riktig farge når du fisker ørret/laks?
-Fargevalg er jo ett minefelt å tråkke i. Noen farger som sølv og blå har bestandig fungert på ørret. Gulgrønn har fiska bra på Snåsavatnet i mai. Du får på det du fisker med, tror jeg. På ørreten tror jeg bevegelsen i vannet har mye å si. En bevegelse som imiterer byttefisk eller skadet fisk, er nok uimotståelig for en stor ørret på jakt etter en enkel matbit.
-Til laks er jeg ganske tradisjonell. Jeg for min del er veldig glad i fargene kobber og rød, oransje og gull, gul og svart. Dette er ganske tradisjonelle farger i Namsen. Gul har jeg fått en del på siste åra, men jeg tror nok det viktigste er å være på riktig sted til riktig tid, og har litt flaks. Men har du troa på det du setter på, øker fisketiden med den farga betraktelig, og resultatet er at du får mest fisk på det du bruker mest.
-Jeg tror nok at bevegelsen på wobbleren kan være med på å trigge til hugg, og har litt å si, men man kan jo bare spekulere i hvorfor laksen biter.
Fiskeavisen takker Christian Gartland, for at han tok seg tid til å fortelle litt om både produksjon av wobblere og fiske etter ørret og laks.
Christian har en egen gruppe på Facebook.
2 kommentarer
[…] Christian Gartland, som produserer egne wobblere, fikk en knallstart på valdet Jørem. Han var roer for fisker Steinar, som klokken 02:00 fikk på land en fin laks på 10 kilo. En fin debut i Namsen for “Nessie-wobbleren”. Ryktene sier at det ble tatt flere fisker på “Nessie” i løpet av natten. […]
[…] Les også: Veien til egenproduserte wobblere […]