Foto: Pixabay
Laksefisket i norske fjorder nådde et historisk bunnivå i 2024, med bare 75 tonn fanget. Dette er en nedgang på 33 prosent fra året før, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Strengere reguleringer for å beskytte laksebestandene
Den kraftige nedgangen i laksefangst kan delvis forklares med de omfattende reguleringene som er blitt innført de siste årene. Myndighetene har skjerpet restriksjonene for å bevare laksebestandene, og i 2024 ble det satt inn nye tiltak som ytterligere begrenset sjølaksefisket. Dårlig innsig og lave fangster tidlig i sesongen førte til at Miljødirektoratet stengte fisket i 33 elver fra svenskegrensen til Trøndelag, inkludert fjordområdene.
Senere i sesongen ble det gjennomført en evaluering som resulterte i en begrenset gjenåpning for fiske i 16 elver, samt i fjordregionene Åfjord og Namsenfjorden i Trøndelag. I Varangerfjorden ble reguleringene også strammet inn, og fisketiden i tilhørende elver ble redusert med to uker.
Store regionale forskjeller i fangst
Finnmark sto for den største andelen av sjølaksefangsten i 2024, med totalt 48 tonn. Dette var likevel en nedgang fra året før, da Troms og Finnmark samlet fanget 54 tonn. Trøndelag fulgte på andreplass med 19 tonn, noe som er mindre enn halvparten av fangsten i 2023. Sør for Nordland var det kun åpnet for sjølaksefiske i Drammensfjorden, Drivaregionen på Nordmøre, samt Åfjord og Namsfjorden i Trøndelag.
Namsos topper fangstlistene
Blant norske kommuner var det Namsos som kunne vise til den største sjølaksefangsten i 2024, med 16 tonn. Dette representerer imidlertid en betydelig nedgang fra året før, da fangsten var på hele 28 tonn. Alta og Porsanger fulgte etter, med henholdsvis 13 og 10 tonn. Mens fangsten i Alta holdt seg stabil sammenlignet med 2023, opplevde Porsanger en økning på 3 tonn.
TEST: Fenix HP35R Hodelykt
Hva betyr dette for fremtidens sjølaksefiske?
Den kraftige nedgangen i fangstene setter søkelys på utfordringene laksefiske står overfor i Norge. Strengere reguleringer, sviktende innsig og økt press på laksebestandene har påvirket fangstnivåene. Samtidig er det klart at de innførte tiltakene er nødvendige for å beskytte de ville laksebestandene og sikre en bærekraftig fremtid for fisket.
For både sportsfiskere og kommersielle fiskere er situasjonen utfordrende, men den understreker også behovet for å gi naturen vern for å kunne gjenoppbygge bestandene. Det er ventet at myndighetene vil fortsette å overvåke situasjonen nøye og justere reguleringene etter utviklingen i laksebestanden.
2024 vil bli husket som et vendepunkt for laksefiske i Norge. Med historisk lave fangster og omfattende reguleringer er det tydelig at veien videre må balanseres nøye mellom bevaring av laksebestandene og hensynet til fiskere og fiskerinæringen.