Hjem Fiskeguider Hvilke fluer skal du bruke på høsten?

Hvilke fluer skal du bruke på høsten?

Av Frode Henriksen

Tanken her er gå igjennom de fluene jeg bruker de forskjellige årstidene, høst, vinter, vår og sommer. Det er noen bytter gjennom årstidene og noen av mønstrene er i boksen året rundt, da varierer jeg på størrelsen og hvordan de blir dresset. Dette er ingen mal men snarere en retningslinje jeg bruker for min egen del. Mønstrene her har fanga fisk på hele Østlandet, Sverige og Danmark. Stikkord for mine fluer er mye bevegelse i fiber, at de er enkle å binde og de fanger fisk. Jeg jobber til stadighet med å få ned antall mønster og føler nå at jeg har landa greit på mine bankers mønster.

Høsten frem til jul er min absolutte favoritt tid i sjøen, fiske kan vær svært godt og samtidig ganske tricky! Det som gjør høsten til det helt spesielle er været, det er ofte en storm eller tre eller realt rufsete vær og om jeg har mulighet så er dagen etter ufint vær med mye nedbør og vind favoritten. Tida hvor vannet er på vei til å legge seg, det er lett farga eller cognac farga og mye av byttedyrene befinner seg helt inne ved land er også tida hvor den litt større fisken beiter helt inne ved vankanten.

Pattegrisen sand/tan er flua som jeg foretrekker ved rolig riflete og klart vann. Fisken har en tendens til å være sky i det forholdene er på vei til å bli for perfekte. Dette er da en variant jeg ofte tester ut først og fisker over hele plasser med før jeg eventuelt bytter. Som normalt kjører jeg en 16-17 fortom med 0,20 spiss når vannet er klart og har lite fart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pattegrisen salomonpink er flua jeg bruker hele året rundt, høsttid så bruker jeg disse i #6 og dresser de relativt lett og bruker Ajensen sin see trough dubbing som børstes godt opp. Den ser kraftig bygd ut men er veldig transparent. Ved lett farget vann er denne så og si allttid det jeg bruker først. En liten genistrekk av Claus Eriksen denne flua og bindes disse stramt så er de meget holdbare. Her bruker jeg jeg en fortom på 12-13 fot med en spiss på 0,24. http://www.coastalflyfishing.one/2015/06/27/bindebeskrivelse-pattegrisen/

Jiggy, dette er en game changer! Jeg må vel være dønn ærlig og si at denne flua er ikke noen favoritt, liker den ikke er vel bedre formulert! Men den er i boksen av en god grunn. Den fanger fisk og ofte når det meste annet har svikta! De bruker jeg ved ganske urolig vann når jeg vil litt ned i vannlagene og de fiskes ganske raskt med markante inntrekk stopp. Her kjører jeg en fortom på 11-12 fot med en 0,24 spiss.

Omøbørsten, game changer nummer to! Det finnes over 400 børstemark slag her og den er i vannet til enhver tid selv om den store børstemarks tiden er i mars, april og litt ut i mai avhengig av temperatur i vannet. Omøbørsten er en skikkelig allrounder som også funker godt som en silhuett flue når det jages små fisk som brisling og kutling. Mye daletid og raske trekk i mellom er måten jeg bruker denne frem til vann-tempen stikker under 6 til 5 grader. Dette er også en god flue i farga vann. Kjører en fortom på 11-12 fot med en spiss på 0,24 på denne.omø børsten

Semigrisen, dette er et mønster jeg kom opp med for en del år siden da jeg ville ha en silhuett som var tilnærmet Pattegrisen men som skulle være litt mer slim og enkel og rask å binde. Den fiska utrolig godt den første høsten jeg testa den ut og har blitt en fast traver i salomon pink og tan i boksen. 11-12 fots fortom med 0,24 spiss på den rosa og 16-17 fots fortom med 0,20 spiss på den sand/tan fargende varianten.

[ads1]

Gullbassen (kobberbassen) er en loppe som virkelig fanger fisk, denne brukes ved blikk stille forhold og gjerne når fisken vaker regelmessig i et område. Veldig ofte rører ikke fisken noe annet en lopper når den beiter på de. Årsaken til at jeg bruker en gullvariant i stedet for kobber er rett og slett fordi svært mange av kobber dubbingene blir røde og mister glansen og fargen etter få minutter i vannet. 17-18 fots fortom og 0,20 spiss er hva som gjelder her. La den synke og sett gjerne stor fart på de!kobberbasen

Klympen, denne flua har forandret seg relativt mye opp i gjennom årene men denne varianten hentet fra Eivind Berulfsen er rød, dvs min variant er rød. Sel ulla her er fluoriserende og popper virkelig godt i lett farga vann. En Killer hele høsten og vinteren! 17-18 fots fortom med 0,20 spiss som er et vanlig rigg for min del ved loppe fiske. klympen

Vaskebjørn, en allround killer av dimensjoner. Denne flua leverer hele året rundt og den fisker godt i uansett size. Men den skal fiskes med mye dale tid og varierte inntrekk. Så denne er med i mine bokser sammen med Pattegrisen året rundt. Den funker godt i farga vann og i gin klart vann. Fortommen her justeres etter sikten i vannet men normalt en fortom på 11-12 fot med 0,24 spiss. Et aldri så lite tips til månedene som kommer, fisk grunt! http://www.coastalflyfishing.one/2015/07/19/bindebeskrivelse-vaskebjornen/vb

 

Skrevet av: Frode Henriksen
Blogg: http://www.coastalflyfishing.one

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

Høstfiske etter sjøørret - Uventet gjest! - Fiskeavisen.no 9. september 2015 - 12:00

[…] Tips til fluer du kan bruke på sjøørreten om høsten finner du her. […]

Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy