Hjem Fiskeguider Hvor kan man finne gjedda nå på våren, før lek.

Hvor kan man finne gjedda nå på våren, før lek.

Av Redaksjonen

Man kan ha alle typer agn disponibelt til sine fisketurer. Det kan være dyrt eller billig, men på slutten av dagen spiller det ingen verdens rolle om man ikke vet hvor fisken er. Stenger og sneller til flere tusen kroner fanger ikke fisk i seg selv. 


Nå skal jeg fortelle dere om hvor jeg leter etter fisk i de gitte årstider. Men en ting er klinkende klart, det er at det er kun din egen erfaring som er 100% riktig ut i fra ditt fiske. Likevel er det noen basis ting som gjelder når det kommer til gjeddefiske.

Skrevet av:  Erik WalmannPikewallis

Denne gjedden ble tatt 16 april 2007 på jerkbait, en phatom bluegill.

min føste 10 kg på jerk tatt på rundt 2 meters dyp
min føste 10 kg på jerk tatt på rundt 2 meters dyp

Vi begynner på våren i åpent vann:
Fisket etter gjedde kan begynne straks isen har gått, men hvor skal man begynne å lete?
På denne årstiden begynner fisken å søke inn på sine steder hvor den skal gyte.
Allerede her har man en liten pekepinn på hvor man bør begynne å lete. Dette fisket forutsetter jo at du kjenner til noen leksområder. Dybden gjedden står på kan variere voldsomt. Det kan være dype høler ned til 10-15 meter , og det kan  være grunnere partier. Dette kommer helt an på hvordan strukturen er i nærheten av gyteområdene.  Fisket på denne tiden kan variere veldig, man kan oppleve at fangsten er mye småfisk, da som regel hannfisk. Det kan til tider bite hyppig på kastene.

Hunnfisken er full av både rogn og mat på denne tiden og derfor lite bitevillige. Likevel har de sine hugg perioder, og da skal du være på plass. Det er før lek man virkelig kan komme i kontakt med fisk med høy vekt og rå kondisjon . Men det kreves tålmodighet  Og farte rundt fra sted til sted  på jakt etter stor gjedde før lek, kan rett og slett føre til at du går glipp av de korte periodene når de store hugger. Er du i et område du mener det bør være stor fisk, skal du satse der. Som regel vil du i løpet av dagen oppleve at du kan få opp til flere hugg i løpet av en kort periode, selv om du har stått i mange timer uten et hugg. Tålmodighet, tålmodighet tålmodighet kan virkelig  kan betale seg.

Denne ble tatt på gummi på rundt 10 meters dyp på gummi

fisk tatt tidlig på våren.
Fisk tatt tidlig på våren.

Jeg kan ta noen innsjø eksempler og vi kan begynne med Steinsfjorden.
Der går som regel gjedden inn grunt, som vil si rundt fem meter og grunnere. 
Jeg tror mange av gjeddene på denne tiden (om det er vann nok ) stikker inn til leksområde for å «kjenne» på temperaturen for så å gå ut igjen. Slik holder de på til temperaturen er «riktig» for lek.

Min nest største gjedde. Vi hadde banket inni i viken på formiddagen uten å kjenne så mye som en liten hannfisk. Vi kom tilbake på ettermiddagen. Nicklas hadde på en svært fisk ca 10 minutter før det smalt på hos meg.

13,6 tatt på fluffer inne i en leksvik.
13,6 tatt på fluffer inne i en leksvik.

Hvis vi tar Delta/ Glomma/ Øyeren så finner du fisk fra 15 meter og opp til veldig grunt vann som 1-2 meter. Her kan jeg fiske med gummi dypt for så noen meter unna teste ut spinnflue på grunt vann og fisk kan man få på begge stedene.

I Mjøsa er jo folk kjent med Åkersvika, og da vil det være naturlig at fisken samler seg i forhold til den vika. Men som tidligere nevnt, kan de også her svømme litt frem og tilbake for å kjenne på temperaturen.

På denne tiden kan du også oppleve at mye gjedde står på små områder. Fisker du i et område du tror inneholder fisk, skal du fiske svært nøye over område. Står du i båt da fisker du i vifteform hele tiden, slik at du har full kontroll på hvor du har fisket. Ikke gi deg, kast, kast, og kast.
Det ene hugget du mulig får kan være en skikkelig svær dame.

Gjedden tåler mye.

tell hjeller på venstre siden, så tell de på høyre siden.  Den har grodd fint igjen.
Tell gjeller på venstre siden, så tell de på høyre side.
Den har grodd fint igjen.

Dorge pelagisk rundt i en diger innsjø på denne tiden har nok ikke mye for seg,  du må inn mot områder der den står i forhold til lek. Dorge som fiskemåte er absolutt ikke feil, men du må inn.

Som du forstår er det ikke noe fasit på hvilken dybde du skal lete. Dette kommer helt an på hvilket vann du fisker i.
Lær deg å kjenne ditt lokale vann, finn viker der du tror gjedden leker.

Når det gjelder agn på denne tiden ville jeg ikke valgt det aller største. Mellom 15-22 cm vil jeg holdt meg til. I forhold til hastighet ville jeg ha fisket saktere en normalt. vannet er som regel kaldt og gjeddene «ligger» ofte på bunnen.

Bildene forteller mye om variasjonen i fisket på denne tiden. De kan rett og slett stå litt over alt, men som regel i forhold til leksområder.

Dessverre endte det slik da jeg fikk min første 10 pluss på jerk. (se bilde over)
Dessverre endte det slik da jeg fikk min første 10 pluss på jerk. (se 1. bilde)
resultatet var avreven sener og 3 uker med gips.
resultatet var avreven sener og 3 uker med gips.

Kom gjerne med spørsmål til erik@pikewallis.no jeg skal prøve å svare så godt som jeg kan.

Neste gang vil jeg ta for meg leks fiske og etter leksfiske.

Du kan lese mer om predatorfiske hos: Pikewallis

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_26]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy