K-faktor eller kondisjons faktor er en formel for å regne ut kondisjonen på fisken. Det er flere faktorer som kan påvirke k-faktoren, som tilgang på mat, om fisken nettopp har gytt, eller om den er syk.
Formelen brukes gjerne på ørret og laks.
Hvorfor regne ut k-faktor?
Ved å regne ut kondisjonen på fisken vil du enkelt kunne avgjøre om det er en fisk av god kvalitet, eller en fisk som ikke egner seg til å bli spist.
All fisk under en k-faktor på “1” burde få lov til å svømme å gjøre seg feit.
K-faktor kalkulator
For å bruke kalkulatoren må du først få veid og målt fisken for å kunne finne ut kondisjonen. I første feltet legger du inn vekta i gram, i andre feltet legger du inn lengden i cm. Deretter vil kalkulatoren regne ut k-faktoren for deg.
Hva er en god eller dårlig kondisjon?
0,90 = Tynn fisk
0,95 = Middels fisk
1,0 = God kvalitet
1,1 = Meget god kvalitet
1,2 = Svært fet fisk
Ønsker du å lære mer og fiske? Sjekk ut våre fiskeguider her!