Hjem Fiske K-Faktor – Finn ut fisken sin kondisjon

K-Faktor – Finn ut fisken sin kondisjon

Av Redaksjonen
k-faktor

K-faktor eller kondisjons faktor er en formel for å regne ut kondisjonen på fisken. Det er flere faktorer som kan påvirke k-faktoren, som tilgang på mat, om fisken nettopp har gytt, eller om den er syk.

Formelen brukes gjerne på ørret og laks.

Hva er kondisjonsfaktor?
Kondisjonsfaktor er fiskens kondisjon, altså om den er i god eller dårlig form, uttrykt ved fiskens vekt i forhold til lengde. Kondisjonsfaktoren beregnes med Fultons formel.
Kilde: Store norske leksikon

Hvorfor regne ut k-faktor?

Ved å regne ut kondisjonen på fisken vil du enkelt kunne avgjøre om det er en fisk av god kvalitet, eller en fisk som ikke egner seg til å bli spist.

All fisk under en k-faktor på «1» burde få lov til å svømme å gjøre seg feit.

K-faktor kalkulator

For å bruke kalkulatoren må du først få veid og målt fisken for å kunne finne ut kondisjonen. I første feltet legger du inn vekta i gram, i andre feltet legger du inn lengden i cm. Deretter vil kalkulatoren regne ut k-faktoren for deg.

Hva er en god eller dårlig kondisjon?

0,90 = Tynn fisk
0,95 = Middels fisk
1,0 = God kvalitet
1,1 = Meget god kvalitet
1,2 = Svært fet fisk

Ønsker du å lære mer og fiske? Sjekk ut våre fiskeguider her!

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

Hvordan skille støing og gjeldfisk / overspringer av sjøørret - Fiskeavisen.no 10. mai 2021 - 21:01

[…] Sjekk ut vår kalkulator: K-Faktor – Finn ut fisken sin kondisjon […]

Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy