K-faktor eller kondisjons faktor er en formel for å regne ut kondisjonen på fisken. Det er flere faktorer som kan påvirke k-faktoren, som tilgang på mat, om fisken nettopp har gytt, eller om den er syk.
Formelen brukes gjerne på ørret og laks.
Hva er kondisjonsfaktor?
Kondisjonsfaktor er fiskens kondisjon, altså om den er i god eller dårlig form, uttrykt ved fiskens vekt i forhold til lengde. Kondisjonsfaktoren beregnes med Fultons formel.
Kilde: Store norske leksikon
Hvorfor regne ut k-faktor?
Ved å regne ut kondisjonen på fisken vil du enkelt kunne avgjøre om det er en fisk av god kvalitet, eller en fisk som ikke egner seg til å bli spist.
All fisk under en k-faktor på “1” burde få lov til å svømme å gjøre seg feit.
K-faktor kalkulator
For å bruke kalkulatoren må du først få veid og målt fisken for å kunne finne ut kondisjonen. Det kan være greit å få lagt fisken flatt så du får et korrekt måt av den.
I det første feltet legger du inn vekta i gram, i det andre feltet legger du inn lengden i cm. Deretter vil kalkulatoren regne ut k-faktoren for deg.
Hva er en god eller dårlig kondisjon?
0,90 = Tynn fisk
0,95 = Middels fisk
1,0 = God kvalitet
1,1 = Meget god kvalitet
1,2 = Svært fet fisk
Ønsker du å lære mer og fiske? Sjekk ut våre fiskeguider her!
1 kommentar
[…] Sjekk ut vår kalkulator: K-Faktor – Finn ut fisken sin kondisjon […]