Hjem Nyheter Kommentar: Hold dere unna verdensarvområdene

Kommentar: Hold dere unna verdensarvområdene

Av Martin Tilrem

Og jeg som trodde områder var trygge fra oppdrettsnæringen når de sto på UNESCOs verdensarvliste.

Den 7. Juli publiserte NRK en artikkel som på mange måter vekte fanden i meg. Nordland Fylkesråd har gitt godkjenning til oppstart av fiskeoppdrett i verdensarvområdet i Vega kommune. Enda et vakkert landskap skal bli griset til av store, svarte sirkler midt ut i havet. Enda en havbunn skal skitnes til av lakseoppdrettenes uunngåelige tilgrisering.

Det er viktig å legge til at jeg på ingen måte upartisk. Jeg har besøkt besteforeldrene mine i Brønnøysund hver eneste sommer siden jeg ble født og har forelsket med i Helgelands vakre kystlinje. Og selv om jeg ser på ødelegging av vestlandets fjorder med skrekk, har det ikke truffet meg like hardt som det gjør nå. Det har aldri vært så nært.

Foto: Pixabay.com

Og det er ikke sånn at det ikke allerede er oppdrettsanlegg her. (Og når jeg skriver her, så mener jeg Helgelandskysten) Akvafuture har oppdrettsanlegg ved Brønnøysund. Og hadde det vært slik at det var de som hadde fått godkjent søknaden sin så hadde det kanskje ikke vært så bittert. For med sine lukkede anlegg er rømning nesten umulig og lakselus intet-eksisterende.

Men det er ikke de som har fått godkjent søknaden sin. Det er Marine Harvest. Verstingen over aller verstinger. Den store stygge ulven. Og det er rett og slett vanskelig å sette ord på hvor irriterende det er at det digre selskapet vinner igjen. Akkurat som Kjetil Kjenseth fra Venstre sier til NRK, De legger jo alle hensyn bortsett fra økonomien til side.

Og om det finnes en gjenganger i oppdretts-politikken, så er det akkurat det. For politikerne vet at naturvern er viktig. Jeg har faktisk en gjennomgående tro om at politikere flest synes det er fint at Norge har vakker natur. At det å bevare naturen er viktig.

Problemet er at penger er viktigere.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_20]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy