Hjem fortellinger Møt Sebastian Rinaldo Pedersen

Møt Sebastian Rinaldo Pedersen

Av Daniel

Fin steinbit tatt på nattestid. Foto: John Olav Florø-Larsen

Foto: John Olav Florø-Larsen

Nå skal dere få møte Sebastian Rinaldo Pedersen. Artsfiskeren som sykler milevis rundt i Stavanger med fiskestang og vindu på ryggen iført vadebukse og med hodelykt på .. ja hodet selvfølgelig. Har han misforstått den tradisjonelle sykkelbekledningen eller er det en ny trend han prøver å lage? Om det blir en trend eller ikke, så er det langt i fra det som er hensikten til Sebastian. At førerkortet ikke er i boks helt enda gjør ikke at fiskeartene slipper unna av den grunn. Har man iver, god kondis og sykkel så funker det til transport. Grunnen til vindu, vadebukse og hodelykten kommer frem i intervjuet.

Av Raphael Pedersen 

Det er med stor stolthelt at jeg pressenterer mitt søskenbarn og min beste fiskekompis i dette intervjuet.  Selv mener jeg at han allerede er på god vei til å bli en av de beste.

5trådet tangbrosme foto: John Olav Florø-Larsen

5trådet tangbrosme foto: John Olav Florø-Larsen

R. Hva er så gøy med artsfiske ?

S. Det som gjør artsfiske så spennende for meg er forskjellige ting. Man lærer ekstremt mye om de forskjellige artene og deres adferd. Når på døgnet skal man fiske etter dem,  hva slags agn skal man bruke og hvordan skal man fiske dem. Dette er ting som fascinerer meg og jeg elsker å finne ut hvorfor ting er som det er.  Jeg elsker å lære meg selv mest mulig og ved hjelp av egne erfaringer gå målrettet etter arten. Når den fanges smaker det utrolig godt!

R.Favoritt fiskemetode?

S. Min favoritt fiskemetode er kikkfiske. Da går jeg på natten med hodelykt og lyser enten i båthavner, moloer/steinrøyser, eller med tungevindu og vadebukse på stranden. Dette fisket er så spennende fordi man vet aldri hva man støter på. Man kan faktisk støte på det meste på slikt fiske. Man kan være så heldige å oppleve at en steinbit på 10 kg ligger rett nedfor brygga på en meters dyp, eller man kan støte på en stim med krystallkutlinger som bare har blitt fanget en gang før med stang og krok, som er en av de minste fiskene vi har. Mangfoldet er så stort, og man vet aldri hva man treffer på.

R. Hvilken fiskeart facinerer deg mest?

S. Det er et vanskelig spørsmål å svare på for det er så mange arter som er utrolig kule på forskjellige måter. Paddetorsken er en av de fiskene jeg synes er kulest å fiske etter. Jeg sitter i en steinmolo med snøret nedi en steinhule, og det er helt mørkt. Når kjenner de kraftige nappene når den tar får jeg frysninger i hele kroppen og pulsen stiger raskt. Her er en video fra min siste paddetorsktur: https://www.youtube.com/watch?v=CT3JguojNGI. Hårvar er også en fisk jeg liker ekstremt godt. Det som fascinerer meg med hårvaren er når den bestemmer seg for å bite. Man ser finnene rundt hele fisken begynner å vibrere, og plutselig skyter den fram munnen og tar agnet. Skolest og havmus er også to arter jeg synes er utrolig kule.

Hårvar foto: John Olav florø Larsen

Hårvar foto: John Olav florø Larsen

R.Kjekkeste fangst så langt?

S. Min kjekkeste fangst så langt må være steinbiten på 5 kg jeg fikk på 0,5 meters dyp når jeg var ute å vadet med tungevindu. Jeg tråkket nesten på den før jeg så halen komme fram under vinduet. Den svømte utover et par meter før den la seg ned på bunnen igjen. Jeg følgte etter og fikk presentert jiggen med hel kokt reke på rett foran trynet på den. Den nølte ikke et sekund, og et tilslag senere møtte jeg full bøy i stanga. Utrolig artig og uventet.

R. Hvilken art har du brukt mest tid på før du kunne notere den som ny art?

S. Den arten jeg har brukt mest tid på er helt klart kystringbuk. Problemet var ikke å finne fisken, for den var det masse av, men å få den til å ta agnet. Jeg var tilsammen ute 16 ganger før den satt. Dette er en fisk som vi fisker på maks en meter under havoverflaten, og den henger på tangblader som gror ut fra flytebrygger. En av de særeste fiskene jeg har vært borti. Jeg lå på flytebryggen og dunket agnet i fjeset på nermere 100stk før en av dem endelig beit. Senere fikk jeg også norgesrekord på arten på 11,5 gram.

R. Har du noen forbilder eller noen som har betydd ekstra mye for deg i fiskesammenheng?

S. De som fikk meg til å begynne med artsfiske for et år siden var min bror Kenneth Pedersen og min fetter Raphael Pedersen. Senere har jeg også blitt kjent med mange andre artsfiskere, og John Olav Florø-Larsen har vært en viktig brikke for meg med tanke på kunnskap og tolmodighet. I artsfiske miljøet kjenner vi han igjen som “han som aldri sover”, og det har inspirert meg til å være veldig mye ute å fiske og ikke gi opp. Det tror jeg har lønnet seg mye for min del at jeg har hatt tolmodighet. Mens de andre vanligvis går hjem midt på natta, kan jeg gjerne være ute til det begynner å lysne igjen. Det har gitt meg mange mer fangster enn hvis jeg hadde gitt meg før.

R.Hvilken art drømmer du aller mest om å fange?

S. Det kommer helt an på situasjonen jeg er i. Er jeg ute på dypet og fisker kan hvitskate eller skolest være drømmearten, men er jeg ute å vader med tungevindu kan mulle eller en kjempestor piggvar/slettvar være drømmearten.

R. Hvilke fiskeplaner og mål har du videre for året 2015?

S. Jeg har ikke så mange planer fåreløpig utenom at jeg skal på artstreff i Hardanger i starten av juli, og kanskje en østlandstur etter ferskvannsarter rimelig snart. Målet mitt for 2015 er å notere meg 70 arter tilsammen på artslista mi. Nå har jeg 55.

R. Har du noen tips til personer som vil begynne med artsfiske?

S . Skal du bli en god artsfisker gjelder det å ha det kjekt med det du gjør. Du må ha tålmodighet. Det er lurt å ikke begynne med de vanskeligste artene først, for da kan man fort bli lei om man ikke får de med det første. Gå inn på nettet å les om artene før du prøver å fiske dem. Da finner du ut hvor du skal lete etter dem og hva de spiser.

 Vi takker Sebastian for intervjuet og ønsker ham all lykke til med artsfiske. De som ønsker kan følge bloggen hans http://fishermanpedersen.blogspot.no
tangstikling foto: Privat

tangstikling foto: Privat

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_21]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy