Hjem Nyheter Mystisk fiskedød i Munkerödsbäcken: Truer sjøørretbestanden i Stenungsund

Mystisk fiskedød i Munkerödsbäcken: Truer sjøørretbestanden i Stenungsund

Av Redaksjonen

Illustrasjonsfoto: Daniel Tilrem

STENUNGSUND, SVERIGE – Et viktig gyteområde for sjøørret i Bohuslän står nå i fare etter at et stort antall døde fisk ble funnet i Munkerödsbäcken. Ifølge rapporter fra både Fiskejournalen og ST-tidningen, er det snakk om minst hundre døde sjøørreter.

Funnet fiskene ble gjort mandag 7. april av Peter Almroth, en lokal ildsjel som i flere år har jobbet med å bevare sjøørreten i området.

– Det er tragisk. Hele fiskebestanden bare slås ut på noen timer, sier Almroth til ST-tidningen.

Makabert funn i restaurert bekk

Munkerödsbäcken har i flere år vært gjenstand for restaureringsarbeid – blant annet ledet av Almroth i samarbeid med lokale sportsfiskere – for å sikre gode gyteforhold for sjøørret.

– Bekken kommer til å lide av dette i flere år før den er reparert, sier Almroth.

Sjøørreten er en av de få rovfiskene som fortsatt finnes i fjordsystemet, og ifølge Almroth er den avgjørende for å opprettholde balansen i økosystemet:

– Nå er det bare sjøørret og makrell som kommer inn i fjordene om sommeren og holder økosystemet flytende, sier han til ST-tidningen.

Tidligere utslipp fra industrien

Dette er ikke første gang området opplever fiskedød. I fjor høst ble rundt 20 døde sjøørreter funnet ved innløpet til Stenunge å. Den hendelsen ble senere sporet tilbake til et utslipp av kjølevann fra det lokale kjemiselskapet Borealis.

– Vi har gjennomført tilsyn hos selskapet og de er pålagt å gjennomføre visse tiltak. De skal også bidra til å gjenopprette gyteområdet for sjøørreten, sier Erika Söderlind, som ledet utredningen hos Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Söderlind understreker at det per nå ikke er noen direkte kobling mellom utslippet i høst og den nye hendelsen, men en ny etterforskning er igangsatt.

Venter på svar

Stenungsunds kommune har samlet inn vannprøver som skal sendes til analyse.

– Vi må først finne ut hvilke stoffer vannet skal testes for, sier Erik Ahlström, leder for kommunens miljøenhet, til ST-tidningen.

Du vil kanskje like dette også

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy