Hjem Nyheter Nå kan du som voksen ledsager, slippe å løse fiskekort når barna fisker

Nå kan du som voksen ledsager, slippe å løse fiskekort når barna fisker

Av Redaksjonen

Norges Jeger og Fiskerforbund har etter en konfliktsak i Hemsila, sørget for at barn får rett til gratis fiske, og voksne ledsagere ikke trenger å løse fiskekort.

Saken er først omtalt av NJFF.

Hemsedal elveeierlag, har frem til nå krevd fiskekort for foresatte som skal hjelpe sine barn med fiske i elva Hemsila. Barn har frem til de er fylt 16 år, rett til å fiskekort uten vederlag for å fiske innlandsfisk med stang og håndsnøre, i perioden fra 1 januar til og med 20 august.

Les også: Barn og fiske- Tips til økt fangst for de små.

NJFF mener dette er en prinsipielt viktig sak og et brudd på lakse- og innlandsfiskelovens bestemmelser om barns rett til fritt fiske. NJFF rettet derfor en henvendelse til Miljødirektoratet, der de ba dem se på saken, og nå er det kommet svar. 

Klart svar fra direktoratet

I et brev til Hemsedal elveeigarlag ber Miljødirektoratet Hemsedal elveeigarlag endre lagets fiskeregler slik at det blir klargjort at ledsagende voksne som kun gir barn nødvendig bistand ikke trenger å løse fiskekort.

De skriver blant annet: “Barns rett til gratis fiske etter lakse- og innlandsfiskloven § 18 gjelder barn under 16 år. For at retten skal kunne tas i bruk av alle barn, uavhengig av alder og andre personlige forutsetninger, vil barnet i mange tilfelle ha behov for rettledning og hjelp av en voksen. Dersom ledsagende voksne blir avkrevd å løse fiskekort – dvs. betale for fiskekort – selv om de bare skal hjelpe barnet, vil retten til gratis fiske ikke lenger ha noen realitet for, blant annet, de minste barna. Dette vil ikke være i samsvar med lovgivers formål med bestemmelsen, som er å lette barns tilgang til fritidsfiske, uansett alder og øvrige forutsetninger.”

Informasjonssjef Espen Farstad i NJFF er meget godt fornøyd med Miljødirektoratets konklusjon. 

– Hensikten med bestemmelsen om barns rett til fritt fiske i lakse- og innlandsfiskeloven er å senke terskelen for barn å delta i fiske. Det er et friluftspolitisk tiltak som er lovfestet av Stortinget. Det er ikke anledning til å uthule intensjonen til loven slik Hemsedal elveeigarlag har gjort ved å kreve betaling  av ledsagende voksne. Miljødirektoratets svar er tydelig og bra, og vi forventer selvsagt at fiskereglene blir endret slik at de harmonerer med norsk lov. 

– For NJFF er dette en prinsipielt viktig sak som vi vil stå på barrikadene for. Vi ser stadige forsøk på uthuling av denne lovparagrafen, og vi vil følge opp der det tydeligvis er et behov for klargjøring. Det er i grunnen underlig at vi skal finne motstand mot en så bra lovparagraf som sikrer en aldersbestemt allemannsrett til fiske, og det blant våre egne. Løfter man blikket over egen nesetipp er det ikke vanskelig å forstå at stimulering til et aktivt friluftsliv og en livslang fiskeinteresse hos de minste er en god investering. Ikke minst gjelder det for de som faktisk tjener penger på de voksne sportsfiskerne, avslutter en tydelig fornøyd Farstad. 

Rettelse: Vi har endret overskriften fra “Nå kan du som voksen ledsager, fiske gratis når du er sammen med barna”, etter en del misforståelser.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy