Hjem Fiske Barn og fiske- Tips til økt fangst for de små.

Barn og fiske- Tips til økt fangst for de små.

Av Daniel

Våren nærmer seg. Snart skifter temperaturen både i sjø og på land. De aller fleste har en fiskestang i hånden i løpet av året. Flertallet selvfølgelig på solrike og varme dager om sommeren. Fiske er en utrolig gøy aktivitet for både store og små. I dette innlegget tar jeg for meg de minste og hvordan en tur på brygga kan bli riktig gøy!

Benjamin (6) med en blåstål. Slike farger facinerer
Foto: Raphael Pedersen

Av Raphael Pedersen

Selv har jeg ofte med meg min eldste sønn Benjamin(6) på fisketurer. Helt siden han var 4 år har han fisket med egen stang uten så alt for mye hjelp fra meg. William , min yngste (3) har også begynt å fange fisk. Utrolig gøy for barna når de kjenner liv i stangtuppen og kan sveive opp fisken helt selv, mestringsfølelse er bra!
Men hva er barnevennlig fiskeutstyr? Lukket haspel eller åpen haspel, stanglengder osv.
Lukket haspel er helt fint for de alle minste, men selv lærer jeg opp guttene mine til å bruke åpen haspelsnelle. Det er IKKE vanskelig å mestre dette.

lukket haspel og åpen haspel

Jeg skal ikke gå så mye inn på hva jeg mener er ‘best’.  For individuelt sett er det forskjellig. Viktige faktorer for en bra opplevelse er dog:

  1. Utstyr de kan håndtere
  2. Mestringsfølelse
  3. At de får fisk
  4. Hygge!

Håndterlig utstyr er viktig, med en gang barnet får en følelse av at det ikke får til redskapet, faller interessen.

Sølvkroken jr kan anbefales. PS: Farge på komboen kan variere.

Sølvkroken sitt juniorsett kan anbefales til barn (5+) Settet tåler både ørret og makrellfiske. Her er det ‘plugg&play’. Hempelsvivel og sluker er tilbehør. Pris: Ca 400kr. PS: Ved bruk i saltvann, skyll utstyret godt i kaldt vann fra hageslangen/vannkranen.

Abumatic jr kan brukes av de minste . Lukket haspel og 5,6fot lang. Plugg&play. svivler og sluker er tilbehør. Pris: Ca 300 kr.

Det som er greit med disse settene er prisen. Selv om alt koster noen kroner er det ikke farlig om utstyret skulle lande på sjøen. Her kommer feks ‘ hygge’ inn i bildet. Dersom foreldrene skal mase ‘ pass på, gjør slik og ikke slik ‘ da blir det bare uhyggelig for alle. Ikke vær redd for utstyret.  La barna prøve seg frem. Dagens barn kan omtrent mer om ipad og div systemer enn vi voksne kan, så det vil neppe bli problemer:-)

Fisket:

Barna vil bli utolmodige om fisken ikke biter. ‘ stintefiske’ fra brygga er bankers. Små agnkroker i str #12, et lite søkke og litt kokt reke så er jobben gjort.

William 3 år med en liten grønngylt. Fanget helt selv på liten krok med en liten rekebit.
Foto: Raphael Pedersen

Langs bryggene kan det dukke opp flere arter om du fisker med agn. Brygger som har et dyp på ca 15-20meter byr på mye fiskearter om våren og sommeren. Lag også gjerne en artsliste barna kan krysse av v fangst.

Steinbit er vanlig langs bryggene om sommeren, spesielt på vestlandet.PS: Bruk tang, disse biter hardt! Foto: Raphael Pedersen
Sandflyndre
Foto: Raphael Pedersen

I ferie eller helger kan barna være litt lenger oppe. Ta dem gjerne med ut og lys. Det er mye fisk som trekker mye grunnere i mørket og kan ofte fiskes på fra bare noen meters dyp. Kikkfiske heter dette. Når du ser fisken , senker du bare agnet ned og presenterer  foran den.  Stort sett vil den ta. Spennende! 

Denne gang var det en diger sjøstjerne som stal oppmerksomheten hos Elise og Benjamin.
Foto: Raphael Pedersen

En liten ting til slutt. I starten når de små skal fiske, trenger de selvfølgelig en del hjelp. Noe som gjør at du ikke får mulighet til å ta med ditt eget fiskeutstyr.  Du kan lett oppgradere «barneutstyret» med en form for superline som fireline. Du får en helt annen bruddstyrke på lina dersom  større fiske skulle ta. Dette har hendt flere ganger på våre turer og da har superlina vært redningen!

En lett stang 5-20gr kastevekt. Liten snelle i størrelse 1000 oppgradert med fireline. Det holder i plenty dersom større fisk tar. Foto: Raphael Pedersen
Tips: Ta med en stamp og fyll opp med fangsten før de settes ut igjen. På varme dager må man følge med litt slik at fisken ikke dør av varmen.

Da er det ikke lenge til at vann tempen øker, så det er bare og begynne å gjøre seg klar. Arts mangfoldet varierer etter hvor i Norge dere fisker, men fisk skal det være mulig å få! Bare husk disse små tipsene: Agn (feks skjell, kokt reke)  enkle små kroker, fisk på bunnen og HA DET GØY!  

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

Nå kan du som voksen, fiske gratis når du er sammen med barna - Fiskeavisen.no 28. mars 2022 - 09:56

[…] Les også: Barn og fiske- Tips til økt fangst for de små. […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_21]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy