Hjem Fiske Ole Martin Gilbu røper sine vintertips til sjøørreten

Ole Martin Gilbu røper sine vintertips til sjøørreten

Av Daniel

Foto: Ole Martin Gilbu

Vi tok en liten prat med Ole Martin Gilbu for å lure ut noen gode tips til bekleding og hvordan man skal få sjøørreten på vinteren.
Om du ikke liker isfiske, så er jo sjøen ett flott alternativ når du har lyst å fiske på vinterstid. Sjøørreten står da øverst på lista til veldig mange, men nå kan man jo ikke bare gå ut å plukke disse opp. Ole Martin vil jeg påstå er en ekspert når det kommer til sjøørretfiske uansett årstid. Anbefaler sterkt å sjekke ut Youtube kanalen hans: Ole Martin Gilbu.

For deg som ønsker å bli en bedre sjøørretfisker på vinteren, så fikk vi dette ut av Ole Martin.

Sjøørretfiske på vinteren er noe som er utrolig kaldt. Spesielt for fingra.
Hvordan kler du deg og hvordan holder du varmen?

Ja vinterfiske etter sjøørret langs kysten kan være tøft med tanke på kulda til tider. Jeg selv forflytter meg mye på denne årstiden og kler meg deretter. Ullundertøy, en bibs og en ullgenser. Så må jo vaderen på og en vindtett jakke. Lue er en selvfølge og et par vindtette hansker uten fingre når jeg fisker. Har også med noen varme og gode votter jeg tar på når jeg forflytter meg. Man forflytter seg mye og kan bli lett svett. Da er det fort gjort å begynne å fryse etter en liten stund. Bedre å kle seg lagvis og heller ha med en ekstra ullgenser eller lignende i sekken. Om hendene blir for kalde så slår jeg gjerne “kråke” med hendene. Det hjelper alltid.

Er det noen steder som er bedre fiske på om vinteren? 

Foto: Ole Martin Gilbu

Sjøørret kan man treffe på hele linja selv nå på vinteren, men lave temperaturer i vannet påvirker hvor man øker mulighetene betraktelig for å treffe på de. Ja da, det er noen plasser man mye lettere kan treffe på sjøørretene ved lave vanntemperaturer.
Det er jo ingen hemmelighet at ved ulike brakkvannsområder så samler det seg sjøørret, men også ned på dypere vann der det er forskjell i vanntemperaturen. De kan faktisk stå ganske så samlet på dypere vann, brakkvannsområder og ulike plasser.
Har selv opplevd å treffe på store mengder fisk utenfor noen strender langt vekk bra bekker osv.

Kun noen små “lommer” de har tatt fluene og da gjerne ved marbakkene. Altså overgangen fra grunt til dypere vann.
Så at dem står samlet er helt sikkert som garantert mange av dere har opplevd før. Føler gjerne det er litt mindre fisk som står slik, med innslag av noen litt finere, men jeg selv forflytter meg kjapt om jeg treffer på slike samlinger med småfisk.
Jeg bruker heller mye mer tid i områdene utover mot det åpne hav som mange kanskje ikke forbinder med vinterfiske.

I mine områder rundt Kragerø med Portør som et favoritt område er det mange grunne små og litt avskjermede bukter fra havet med kanaler som trøkker vann inn. Her føler jeg de litt større sjøørretene kommer innom og opp på grunnere vann i korte perioder. Det har alltid vært en grunn for at jeg bruker så mye tid i slike områder, men her snakker vi ikke om å få mengder med fisk, men mulighetene for å få noen skikkelige flotte vinterørreter.
Utenom dette liker jeg grunne områder litt innover i fjordene. Særlig plasser med store steiner inn mot land. Vader svært sjelden på slike plasser da sjøørretene gjerne kan stå helt oppunder og mellom disse steinene.
Vær og vindretning varierer stort fra plass til plass. Med tiden lærer litt og merker et mønster på de forskjellige fiskeplassene sine ut ifra de ulike værforholdene.

En ting er sikkert, kunnskap om sine fiskeområder er gull verdt og en ting er ennå mer sikkert, man blir nemlig aldri helt klok på hvor man treffer på de sjøørretene.

Hva har du i flueboksen din på vinteren?

Foto: Ole Martin Gilbu

Ai, i flueboksen nå har jeg mye snadder. Så mye snadder at sjøørretene helt garantert bare hadde ledd om den fikk se hehe, men trua på det man fisker med er viktig så jeg har boksen fylt med mye forskjellig.
Jeg fisker kun med noen få forskjellige typer fluer gjennom året. Nå denne årstiden er boksen fylt med Klympen, Kobberbassen, Pattegrisen, noen få cdc reker, Speykutlingen, Redhead kutling, Vaskebjørn og Jiggy. Stort sett det samme som alltid.
Jeg har jo selv mine egne meninger om fluevalg og jeg følger mye magefølelse sammen med hvilket område jeg fisker når det kommer til valg av flue. Som sagt så er trua med det man fisker med viktigere enn noe annet, men liker å tro at noen fluer fisker bedre enn andre.
For meg er bevegelse og størrelse på fluene den viktigste faktoren. Jeg fisker mye med små hvite Jiggy fluer eller Speykutlingen til Magnus Riksfjord nå om vinteren og det funker som bare det.

Ditt beste tips til å lure sjøørreten og nå frem til våren?

Forflytte seg er viktig. Ikke brenn fast på en plass nå.
Prøv å fisk av både svært grunne områder, men også prøve på dypere vann. Husk å ikke vad rett ut, men legg kastet rett utenfor der du står. Fisken kan stå helt oppunder og mellom steinene eller i dypere partier nærme land. Så fisk da også langs med land. Ulike bukter der vannet strømmer på litt inn liker jeg svært godt.
Ikke vær redd for været. Dårlig vær om vinteren kan faktisk fiske bra, selv om dagene med sol ofte kan være best. Ikke stress ut med morgen fisket nå. Dager solen står på er det ofte best litt utover dagen. Husk også at skumringsfiske på ettermiddagen/kvelden kan være svært effektivt enkelte plasser.

Jeg har meget god erfaring med det nå rundt disse tider og fremover mot våren. Når det nærmer seg våren er morgenfisket helt klart en viktigere faktor for min del. Aktivitetsnivået på sjøørretene er lavere på grunn av kaldt vann nå, så ofte fiskes det med rolige og sakte inntrekk, men ikke la det bli en vane. Varier på inntrekkene. Fisk både veldig hurtig inn, korte trekk, daletid, lange drag, ja altså varier. Variasjon er et nøkkelord.

Mitt viktigste og kanskje beste tips som helt sikkert ikke gir mer fisk, men som gir en god følelse, og som er en viktig del av en fisketur er nemlig pausene. En sekk fylt med varm drikke, fyre opp et bål, en mat bit og bare nyte omgivelsene er perfekt. Og husk ingen av oss som fisker blir noen gang utlært innenfor dette. Tørr å prøve nye ting og lær dine fiskeområder å kjenne så er mye gjort.

SKITT FISKE FOLKENS

Tusen takk for praten Ole Martin, regner med det ble en del klokere sjøørretfiskere der ute nå.
Vet ihvertfall at jeg ble mye klokere nå, så må nesten ta turen i vinter for å få prøvd selv.

Ønsker du å lese mer fra Ole Martin? Sjekk ut bloggen hans: Fiskejegeren.com

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_21]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy