Hjem Fiske Kan det spises? Sik (Coregonus lavaretus)

Kan det spises? Sik (Coregonus lavaretus)

Av Redaksjonen

Jeg blir vist ikke helt ferdig med “kan det spises” likevel. Det dukker til tider opp noe jeg aldri har smakt før og da må det jo selvfølgelig testes, skriver Raphael Pedersen på bloggen sin. 

Innlegget er publisert med tillatelse fra rpfiske.com

Jeg fikk nylig arten på stang her i Rogaland etter målrettet fiske.
Det var mildt sagt deilig å få krysset den av.

Sik er nytt for meg på mange måter, og derfor spennende å teste som mat. Det ble slik at den ene måtte bli med hjem, mens de andre fikk livet tilbake.

Sik er en ferskvanns fisk i laksefamilien og da bør den jo smake relativt greit var en av mine tanker.

Mer om arten kommer som link i slutten av innlegget.

Flott hvit filet.
Skjell og beinstruktur i kjøttet minnet meg veldig om fisken vassild (som forøvrig er en art i saltvann)
For å ta vare på mest mulig kjøtt brukte jeg en pinsett til å nappe ut beinene som er  midten av fileten.
Du kan kanskje se dem på bildet?

Redd for smak av mudder:
Jeg skal ærlig si at jeg er noe skeptisk til en del ferskvannsfisk som for eksempel karper. Når det kommer til sørv har jeg aldri hatt noen særlig gode matopplevelser da mine eksemplarer har smakt mudder. Alt kan krydres bort, men for meg teller ikke slike triks.

Jeg googlet selvfølgelig litt rundt og fant raskt ut at sik er sett på som en god matfisk. Gravet og røkt var det som gikk igjen mest når jeg leste rundt. Jeg ville prøve en litt annen vri, men med noen hint av det jeg allerede hadde lest om.

Så hvordan gjorde jeg det?
Først saltet jeg kjøttet et halvt døgn og lot den ligge i kjøleskap for å bli fastere. 
Fisken har store skjell som lett skrapes av. Grunnen til at jeg gjorde det var fordi at jeg ønsket sprøtt skinn når resultatet var ferdig.  Jeg lager noen kutt slik at den ikke krøller seg på pannen under steking.
Jeg spylte av saltet med vann fra springen og tørket den deretter godt med kjøkkenpapir.

-En glovarm stekepanne med rapsolje og skinnsiden ned i pannen.

img_6436

Beinfri og trimmet filet av sik med skinnet på.

Ute på terrassen hadde jeg grillen klar med noen einerkvister i. Siken var sprøstekt etter et par minutter i pannen. Som alltid steker jeg fisken 90 prosent på en side før jeg snur den over på andre siden og hviler den på varm panne.

img_6437

Sprøtt deilig skinn som knaser i munnen.

På grillen var det full fyr og røyk fra eineren og jeg lot fisken ligge der noen minutter for å trekke til seg litt røyk.

img_6438

En ganske enkel røyke metode som setter en mild smak av einer.

Så her fikk jeg blandet inn litt av det jeg leste om samt gjort min egen lille vri. Enkelt er det og langt fra noe hokus pokus.

Dommen:
Jeg skjønner godt at sik er sett på som en delikatesse nå i senere år.
I min gane minnet det faktisk litt om kjøttet i en krabbeklo.. kanskje det var de blågrønne algene i Frøylandsvatnet som gjorde det (he he) *Tuller*
-Den er fast og fin i kjøttet, men jeg opplevde at det var litt lite smak i selve fisken. Hintet av einer og at den var ganske tungt saltet passet utmerket og gjorde at fisken ble mer spennende.
Så at graving og røking er brukte metoder skjønner jeg veldig godt med tanke på at det setter mye mer smak i fisken.
Jeg spiste den slik den var uten noe tilbehør eller krydder (jo faktisk litt sort pepper bare)
Meningen var å ha fullt fokus på selve fisken og ikke blande inn andre smaker da dette var min første gang.

Jeg spiser den gledelig igjen, og om jeg noen gang ender opp med en ny sik vil jeg gjøre et fullbyrdes måltid av den.
Jeg kommer til å bruke samme metode som jeg gjorde nå, for det funket veldig bra. Litt sitron over og kanskje noen små strå av dill.. dette er noe jeg ser for meg at hadde gjort den enda mer spennende.
Flatbrød, en lun potetsalat med rødløk, gressløk og annet snadder.
Nei her er det mange ideer gitt! =)

Kan det spises?
Ja det kan den så absolutt. (og nei det var ikke smak av mudder i denne)
Jeg gir den lett en 7 av 10.
Den smaker ikke så mye i seg selv, men jeg opplever den som en fisk man kan gjøre mye med. Her er det kun fantasien som stopper deg. Den er også veldig lett å filetere samt gjøre beinfri og den har bra med kjøtt på seg. Fisken brukt her veide forøvrig 600gram.

img_6442

Sprøtt spiselig skinn og fast fint kjøtt med smak av einer

Her kan du lese mer om sik

Takk for at du tok deg til til å lese:)
Vh Raphael

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy