Hjem Nyheter Om 30 år vil den asiatiske stillehavsfisken være utryddet, og så er det vår tur

Om 30 år vil den asiatiske stillehavsfisken være utryddet, og så er det vår tur

Av Martin Tilrem

I en media-rapport fra IPBES, den mellomstatlige vitenskappolitiske plattformen for biologisk mangfold og økosystemtjenester, vil det biologiske mangfoldet på jorden kollapse om mennesker fortsetter slik vi har gjort til nå. Denne rapporten stiller hele 550 forskere og 100 land seg bak. Og det er vi, menneskene, som kommer til å best. Rapporten ble først omtalt internasjonalt av New Scientist.

”Menneskelig velvære i fare.” Slik starter rapporten. Det virker alvorlig, fordi det er alvorlig.

Rapporten forteller at det biologiske mangfoldet i Stillehavet utenfor Asia vil kollapse innen 2048. Innen 2100 vil halvparten av Afrikas dyr og fugleliv være utryddet. Hva med Europa? Innen 2100 vil vi ha mistet 37% av artsmangfoldet i ferskvannet vårt.

Det er altså ingen hyggelig rapport IPBES kommer med, hvor de har delt det hele inn i fire regioner; Amerika, Afrika, Asia-Stillehavet & Europa / Sentral Asia.

”En av de viktigste funnene i de fire regionene er at det politikk og handlinger for å stoppe nedbrytingen av det biologiske mangfoldet ikke blir prioritert, og at det fortsettes med å ødelegge naturens bidrag til menneskeheten, og setter sjansene for å nå de globale utviklingsmålene i alle regionene og nesten alle land,” forteller Dr. Anne Lariguaderie, Eksekutivsekretær i IPBES.

 Det hele er dog ingen ny trend. Bare det siste tiåret har dyr og planter i Europa og Sentral-Asia mistet 42 prosent av tallene sine. 26 prosent av fiskene i havet har fått bestandene sine redusert. Dette er skremmende. Artsmangfoldet er ekstremt viktig for menneskeheten. “Det biologiske mangfoldet er det som holder planeten i live, kilden til nåtiden og framtiden,” sa Erik Solheim, Direktør i FN’s miljøprogram. 

Saken fortsetter under bildet. 

Skremmende funn

Det er likevel ett funn som kanskje skremmer mer enn resten, og det omhandler stillehavsområdene utenfor Asia. Rapporten forteller at om fisket fortsetter utenfor Asias kyst slik den gjør i dag, vil artsmangfoldet være så godt som borte innen 30 år. Samtidig fastslås det at 90 prosent av koraller i regionen vil bli nedbrutt innen samme tidsperiode, og det under milde klima-forandringer.

Det er likevel noe godt nytt; rapporten er positiv til tiltak planlagt i Afrika og tiltak gjort i Europa, som har opplevd økonomisk vekst ved å gjennoppbygge områder slik som regnskog og andre beskyttede områder.

Du kan lese hele rapporten (på engelsk) her. 

 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy