Hjem Fiske Opplevde kveitebonanza på Sørøya!

Opplevde kveitebonanza på Sørøya!

Av Redaksjonen

Elevene på Sportsfiskelinja på Sund Folkehøgskole fikk virkelig oppleve «Storfiskens rike» da de dro på studiereise til Sørøya og Big Fish Adventure i månedsskiftet september/oktober. 50 kveiter og hele fem fisk på over 50 kilo ble resultatet etter heftige fiskedager på havet!

– Vi har et spesielt fokus på havfiske og sportsfiskeguiding og da finnes det ikke bedre reisemål i Norge enn Sørøya, forteller sportsfiskelærer Eskil Røkke på Sund Folkehøgskole. Han er selv en ivrig havfisker og setter kveitefiske høyt opp på sin egen liste. 

– Da Bilal Saab på Big Fish Adventure ringte og spurte om vi hadde lyst til å ta turen oppover var vi ikke seine å be, forteller Røkke som selv fikk sine første kveiter på stang nettopp på Sørøya. 

– Jeg var hektet fra første napp, forteller Røkke som hver eneste sommer setter seg i bilen og kjører til Finnmark på fisketur. 

Bilal og hans guidekollega Daniel Andersen er to av få norske havfiskeguider som jobber fulltid langs norgeskysten. 

– Det har alltid vært en overvekt av svenske og tyske sportsfiskeguider, forteller Bilal som lenge har hatt et ønske om å bidra til å utdanne flere norske sportsfiskeguider. Da han fikk høre om Sportsfiskelinja på Sund Folkehøgskole var det naturlig å ta kontakt. 

Men tilbake til studieturen. Læreren og elevene fra Sportsfiskelinja satte seg i skolebussen helt i slutten av september vel vitende om at været i Finnmark kan være lunefullt på den tiden av året. Det skulle vise seg å stemme. De første tre dagene blåste det storm og elevene måtte nøye seg med å fiske agnfisk og småtorsk fra land på dagtid mens Daniel og Bilal viste film etter film hver eneste kveld med storkveite etter storkveite som var tatt i nærområdene. Heldigvis hadde gruppen satt av godt med tid på turen. I tillegg ble det god tid til å kikke på sjøkart, knytte takler, lære nye knuter og legge planer om hvordan storkveita skulle lures.

Bilde er tatt av: Daniel Andersen

Dag fire skulle alt vise seg å klaffe. Værmeldingene hadde blitt studert i detalj og de visste at vinden ville roe seg og at det ville bli gode forhold. Alt lå til rette for en langtur på «Nordsiden» av Sørøya. Det skulle vise seg å være en god avgjørelse. Etter en flott båttur rundt halve Sørøya opp mot nord-vest spissen og en kjapp stopp etter agnsei var begge båtene i gang med fisket. Kort fortalt ble fiskedagen et lite eventyr med totalt 12 kveiter og toppfisker på 168 cm og 155 cm og med flere fisker mellom 120 og 135 cm. Det var mange brede glis å se på turen hjem den dagen. 

Dagene som fulgte viste Sørøya seg fra sin beste side og elevene fikk lov å planlegge og gjennomføre sine egne dagsturer i nærområdene rundt Hasvik. Bilal og Daniel bidro både med sin ekspertise og med gode råd men det var viktig for både dem og for læreren at elevene selv skulle lære seg hvordan de kunne finne gode fiskeplasser. Selv om kveite var hovedfokus ble det også gjort satsninger etter både stor torsk og storsei. Med gode resultat. Mange torsk mellom 10 og 15 kilo og et ellevillt storseifiske med toppfisker på 10-12 kilo ble pumpet opp fra havområdene vest for Sørøya i løpet av korte effektive fiskeøkter.  

Det ble gjennomført både heldagsturer og kortere turer for å teste ut spennende områder. Selvfølgelig klaffet det ikke hver eneste gang men kort oppsummert endte elevgruppen fra Sportsfiskelinja opp med hele 50 kveiter i løpet av fire og en halv dag på sjøen! Det er helt fantastisk i seg selv men når vi legger til at fem av fiskene var over den magiske grensa på 50 kilo skjønner vi at fisket hadde vært helt sinnsykt!

Da er det ikke rart at Sportsfiskelæreren var kjapp på labben med å få til en årlig studietur til Sørøya sammen med elevene. 

– ja, dette er jo noe av det råeste man kan oppleve som sportsfisker i Norge, forteller Røkke som ikke legger skjul på at han har egeninteresser med å få til en årlig tur til Sørøya. 

– Jeg må jo fiske selv for å vise elevene hvordan det skal gjøres, gliser Røkke, men legger til at det var en av elevene som aldri hadde fisket kveite før som fikk den største kveita på 168 cm.

– For oss på Big Fish Adventure er dette en investering i framtiden forteller Bilal Saab. Han forteller at de sammen med Sportsfiskelinja kommer til å jobbe for et faglig godt opplegg på Sørøya som gir elevene et inntrykk av hva som kreves for å kunne jobbe som havfiskeguide i framtiden. 

Saken fortsetter etter bildene.

I år blir forøvrig det første året at elevene på Sportsfiskelinja ikke får anledning til å reise på sin lange utenlandsreise. Tidligere år har de vært 4-5 uker av skoleåret på eksotiske fiskesteder som New Zealand og Belize i Karibien. 

– Covid 19 setter en effektiv stopper for den planlagte reisen til Belize i år, forteller Røkke som nå jobber med å få til et godt opplegg i Norge utover vårparten. Selv om han aller helst skulle gitt elevene anledning til å oppleve eksotisk fiske etter tropiske råtasser som tarpon, permit og bonefish depper ikke læreren av den grunn. 

– Nei, heldigvis lever vi i et land hvor vi kan oppleve enormt mye bra fiske uten å reise så langt, forteller Røkke men legger til at han gleder seg til verden blir mer stabil slik at han han ta med elevene tilbake til sportsfiskeparadiset Belize neste skoleår. 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy