Hjem Nyheter Ørretfiske med Vulgata – Galskap!

Ørretfiske med Vulgata – Galskap!

Av Redaksjonen

Tekst, film og foto: Christer Nannestad

Sankthanshelgen var her. En obligatorisk fiskehelg for meg! Hvis du heller vil se hele dagen gjennom film, ligger den nederst i artikkelen.

Rett etter jobb dro jeg til et vann for å slappe av, nyte livet og fiske. Gradestokken viste 28 grader. Jeg hadde med meg masse utstyr og det ble en meget hard gårtur frem til vannet som tok ca 45 minutter. Jeg hadde nemlig med en bellybåt på 8 kg, fiskeutstyr, vadere, primus, drikke, og hengegøye.

Da jeg ankom fiskeplassen rigget jeg alt utstyr og etablerte leir. Det var ingen vak og se, og jeg var sikker på at temperaturen måtte ned, og at det ville bli en vårflueklekking senere på kvelden. Etter noen timer med siesta i hengekøya begynte det å skje noe. Jeg hørte vak utpå vannet. Jeg grep fatt i fluestanga og satte meg tilbake i bellybåten. Fisket var meget kilent. Det var sterkt sollys, noe vind og sporadisk vakende fisk. Etter to timer, måtte jeg ha meg litt mat. Jeg var nå så sulten at hadde jeg fortsatt ville dette blitt en altfor stor tålmodighetsprøve og mest sannsynlig endt opp i skjerv av flue som tvinner seg rundt fortommen etter et horribelt dårlig kast.

Bergensk fiskesuppe smakte forteffelig, og jeg var nå klar igjen for en ny økt. Klokken var nå nærmere 21:30. Utpå vannet bar det, og endelig begynte det å vake mer steady fisk. Vårfluer fant jeg på vannet. Jeg plukket opp og studerte et par av de for å være sikker på at jeg hadde riktig størrelse på flua. Kastet gikk, og ca 1 min senere var fisken og smakte på flua mi. Jeg skvatt, rykket til og dro flua ut av kjeften. Alt for tidlig ute. Jeg måtte puste dypt, og roe meg ned. Men det samme skjedde på kast nummer to. Heldigvis er alle gode ting tre, og jeg var heldig og fikk landet en flott ørret på 45 cm.Så skjedde det store. 

Foto: Christer Nannestad

Jeg trudde ikke mine egne øyne. Rundt klokken 22:30 poppet det opp Ephemera vulgata. Og enda større fisk begynte å vake. Etter noen minutter lå det flere Vulgata på vannet, og fisket sprutet overalt rundt meg. Det var bare å bytte ut den lille vårflua med en Vulgata på krokstørrelse 10. Jeg fikk lempet ut den store flua og etter bare noen sekunder satt det en ny stor ørret på. Fisken gjorde kraftige rykk og jeg kjente fisken langt ned i Hardy stanga mi, som er en ultralight 9 fot klasse 5. Som fortom brukte jeg dobbel stanglengde med spiss på 5x.

Foto: Christer Nannestad

Et jubelbrøl da fisket svømte rolig inn i håven. Hele 50 cm med en K faktor på rett over 1. Ca 1,3 kg. En helt vanvittig følelse å lande en slik flott ørret på tørrflue. Denne kvelden ble det tatt 5 ørreter. Alt fra 850 g – 1300 g. Kort fortalt: Et eventyrfiske av ørreteldorado.

Kort fakta om Ephemera Vulgata: Norges største døgnflue. Du finner den i hele Norge, fra Finnmark til Sørlandet, men er i hovedsakelig ei lavlandsflue i stille vann. Klekkinger på snaufjellet forekommer. PH-verdi bør ikke være under 6,2. Da finnes den bare unntaksvis. Temperaturen i vannet bør være minst 15 grader. Klekkingen skjer som oftest mellom 1000 – 1600, men kan også klekke senere (Lars Nielsen, 2017).

//Christer Nannestad – Youtube og Instagram: Nansen_Bamsen

Litteraturliste:
Nielsen, L, 2017: VULGATA – TIL GLEDE OG BESVÆR. Hentet 24.06.20: https://www.larsoglars.no/?p=10605

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy