Hjem Fiske Nyhet: Lowrance Hook Reveal

Nyhet: Lowrance Hook Reveal

Av Redaksjonen

Lowrance lanserte sin serie Hook2 høsten 2017, og i kjent stil fornyes denne to år senere. Arvtageren er Hook Reveal, og her skal vi se nærmere på denne.

Bilder og tekst hentet fra:  Team Colibri

Artikkelen om Hook2 kan du lese HER. Forskjellen mellom Hook2 og forgjengeren Hook var store, både hva gjaldt software, funksjonalitet og ekkoloddgivere. Det er ikke til å komme helt unna at undertegnede har vært noe kritisk til Hook2s ensidige fokus på grunt vann, kommer nå Lowrance med noe som er mer egnet for fisket vi bedriver i store deler av Skandinavia?

Før vi svarer på det, tar vi en kikk på hvordan Lowrance ser ut i 2020. Vi har tre modellserier hos Lowrance, toppmodellen (HDS), mellomklasse (Elite Ti2) og innstegsmodellen Hook Reveal:

Lowrance 2020

Toppmodellen HDS Live kan du lese mer om i DENNE artikkelen. Forskjellene mellom toppmodellen HDS Live og mellomklassen Elite Ti2 kan du lese mer om i DENNE artikkelen. Dette er greit å ha litt i bakhodet når vi nå ser på innstegsmodellen, her forventer vi nødvendigvis litt mindre enn vi gjør fra høyere prisklasser.

Hardware.

En umiddelbar forskjell mellom Hook2 og nykommeren Hook Reveal er at 12-tommeren er tatt bort. I mine øyne et fornuftig valg i denne prisklassen, selv om Hook2 i 12 tommer sikkert var fristende for alle som synes det er stas med størst mulig skjerm.

Hook Reveal er alle widescreen-liknende, og kommer i 5, 7 og 9 tommer. Ser vi på oppløsningen, lysstyrken og forbruket er de som følger:

Oppløsning/lysstyrke/ strøm

Oppløsningen følger det som i praksis er en slags standard i bransjen, lysstyrken er god og strømforbruket som forventet. Som for Hook2 kommer Hook Reveal i flere varianter utover skjermstørrelsen:

  • Hook Reveal 5 83/200 HDI Combo
  • Hook Reveal 5 50/200 HDI Combo
  • Hook Reveal 7 83/200 HDI Combo
  • Hook Reveal 7 50/200 HDI Combo
  • Hook Reveal 7 TS Combo
  • Hook Reveal 9 50/200 HDI Combo
  • Hook Reveal 9 TS Combo 

Dette oppsummeres i denne oversikten:

Oversikt over Hook Reveal funksjonalitet

Det er verdt å nevne at disse også støtter Navionics, selv om oversikten kan gi inntrykk av at bare C-Map støttes så relaterer det seg til at Genesis Live ikke fungerer sammen med Navionics. 

Alle disse har 2D ekkolodd, Downscan og «skikkelig» kartplotter, mens TS-modellene også har SideScan. (Mer om dette under Ekkoloddgivere) Alle skjermstørrelser kommer også i såkalt «ice combo» eller «portable pack» for de som ønsker en ferdig portabel løsning. Vær litt obs på at Hook2 fortsatt vil selges som x-modeller slik de ellers er i dag, disse har ikke skikkelig kartplotter med mulighet for kartbrikke, men en enklere GPS-visning på «tom» bakgrunn uten kart. Disse bør ikke forveksles med de nye Hook Reveal. Det er også verdt å merke seg at Hook Reveal ikke kommer i noen modeller med bare 2D-ekkolodd, de har enten både 2D og DownScan, eller «full pakke» med 2D, DownScan og SideScan. Igjen en endring som bifalles fra vår side og forenkler det hele for brukerne.

Lowrance har beholdt både knappene og disses funksjonalitet, mens minnekortporten er endret. På 9 har minnekortporten en «skikkelig» dør og er plassert foran slik vi kjenner det fra andre modeller, ikke den litt skjøre gummihetten vi så på Hook2. På Hook Reveal 5/ 7 er minnekortporten fortsatt gummi, men plassert på siden av enheten hvor den er mindre utsatt. Begge deler er positivt i mine øyne, man beholder det som var bra og forbedrer det som kunne fremstå som litt enkelt. IPX-ratingen er forresten fortsatt IPX7, så sannsynligvis tåler Hook Reveal mer vann enn eieren. Her en nærmere kikk på Hook Reveal 9:

Hook Reveal 9

Hvis vi skal trekke frem noe negativt med Hook Reveal, så har Lowrance fortsatt med samme type tilkoblinger som på Hook2.

Fortsatt «Push-in».

Bildet over er fra en Hook2, men Hook Reveal fortsetter med samme type tilkoplinger, i motsetning til HDS og Elite Ti2 som har tilkoplinger man skrur på plass. Svakheten med slike «Push-in»-koblinger viser seg gang på gang i diverse sosiale medier og forum. Folk slurver når de skal koble til strøm og ekkoloddgivere. De sørger ikke for å treffe «riktig», eller så bruker de ikke nok makt når de skal trykke inn, eller begge deler på en gang. I teorien er koblinger som bare skal trykkes på plass enkelt, i praksis der ute i en båt er varianter som skrus fast bedre på sikt.

Skal vi fortsette med kritikken, er Hook Reveal fortsatt levert med GPS-mottager på bare 1Hz. Rent praktisk tviler jeg på at brukerne kommer til å se på dette som noe problem, men jeg kunne ønsket meg at man tok steget over på 5Hz her, som spesielt gir jevnere bevegelse av båtsymbolet på kartplotteren ved høy hastighet. Dette kunne man så kombinert med en algoritme som forsinker oppdateringen av båtsymbolets retning på kartplotteren når båten ligger stille, for å unngå at symbolet (eller kartet, dersom man bruker «kurs opp») «snurrer» når båten ligger stille. Kritikken fra min side her må dog sees på mer som en notis enn noe annet, Lowrance følger resten av konkurrentene på dette området.

Software/ funksjonalitet.

Ser vi på softwaresiden så er det to store forbedringene Genesis Live (som du kan lese utførlig om HER) som gir Hook Reveal mulighet for å tegne opp dybdekonturer etterhvert som båten beveger seg, og FishReveal. FishReveal er en funksjon der «buene» fra 2D-ekkoloddet legges over DownScan, for å gjøre det lettere for brukeren å se hva som er fisk i DownScan-bildet. (Les mer om FishReveal HER) Begge deler er velprøvd og godt fungerende teknologi som nå blir tilgjengelig også på Lowrance sitt laveste prispunkt, klar tommel opp der.

Her demonstrerer teamkompis Dag Genesis Live i praksis ute på vannet:

Her er det verdt å nevne at alle modeller av Hook Reveal har plass til minnekort (av typen Micro SD på maks 32GB) som man kan bruke til å lagre for eksempel Genesis Live. For Hook Reveal kan Genesis Live kombineres med kartbrikker fra C-Map, og selvfølgelig også med gratis dybdekart fra C-Map Genesis. Som for øvrige modeller vil IKKE Genesis Live fungere dersom du har en Navionics kartbrikke i enheten.

Eksempel på FishReveal:

Lowrance FishReveal

Både FishReveal og Genesis Live er store fremskritt i denne prisklassen, og særlig Genesis Live var en nødvendighet for å møte konkurrenten Garmin som innførte sitt QuickDraw på sine innstegsmodeller (Striker Plus) ved forrige generasjonsskifte. (Les mer om Striker Plus i DENNE artikkelen.) Men FishReveal er absolutt en hendig funksjonalitet, da særlig for brukere som bare har en skjerm og det er nettopp der brukere av innstegsmodeller er. Med FishReveal kan du typisk dele skjermen i kartplotter og DownScan med FishReveal, kontra å skulle ha kart/ 2D/ DownScan oppe, og på den måten utnytte skjermen bedre.

På SideScan har det skjedd endringer som likner på de vi så da HDS og Elite Ti2 fikk Active Imaging. Vi har fått flere paletter å velge mellom, og de er justert endel for å fremheve kontraster i SideScan-bildet.

Ekkoloddgivere da?

Her lå mitt største ankepunkt mot Hook2. Ekkoloddgiverne denne ble solgt med (Bullet, Splittshot og Tripleshot) hadde over 40 graders konevinkel ved 200 kHz, og det er rett og slett for mye her i Skandinavia. Så stor konevinkel fungerer fint på grunt vann, si 0-10 meter, men signaltapet blir enormt etterhvert som dybden øker. Legg til at Hook2 hadde ganske lav effekt (300W) og dermed var følsom for økende dybde, og kombinasjonen med ekstrem konevinkel ble ekstra uheldig. Sikkert perfekt for bassfiske i USA hvor de gjerne fisker på 0-3 meters dyp, men lite egnet her på berget. Vi i Team Colibri gjorde vårt for å belyse problematikken ovenfor Lowrance, og det ser ut som Lowrance har hørt på sine kunder, for to av tre ekkoloddgivere endres, pluss at vi har fått en ny variant.

Sammenlikning av tre ekkoloddgivere for Hook Reveal

Her har det skjedd dramatiske forbedringer! Begge HDI-variantene er soleklare forbedringer kontra forgjengeren Splitshot, og vi har nå endelig fått en 50/200-variant som kanskje særlig vil appellere til saltvannsfiskerne der ute. Dessverre fortsetter Tripleshot med den ekstreme konevinkelen, og med det begrenses bruken til veldig grunt vann eller frister til oppgradering ved å kjøpe TotalScan-ekkoloddgiveren (og adapter) som tillegg. Med det tror jeg dessverre Hook Reveal TS fortsatt blir noe for de spesielt interesserte, for innen du har kjøpte en Hook Reveal TS, adapter og TotalScan er du prismessig så nære Elite Ti2 med Active Imaging 3 in 1 at valget om å droppe Hook Reveal TS og gå rett til Elite Ti2 blir mest en teoretisk øvelse…

De nye HDI-giverne (83/200 og 50/200) er basert på HDI-modellene vi kjenner fra tidligere serier, med andre ord 21 grader for 200 kHz med 83/200 og 12 grader for 50/200, de har bare fått endret brakett og selvfølgelig støpsel som passer direkte i Hook Reveal uten adapter. 2D-elementet i disse giverne er velkjent og fungerer svært godt. Vi har tidligere testet for eksempel 83/200-HDI med Hook2, med dramatisk bedre kvalitet på ekkoloddsbildet, så dette er akkurat det vi ønsket å se.

PS – du kan bruke andre ekkoloddgivere på Hook Reveal også. Adapter 000-14608-001 gjør at du kan bruke ekkoloddgivere med den blå kontakten (feks HST-WSBL og HST-DFSBL) mens 000-14069-001 gjør at du kan bruke ekkoloddgivere med den svarte kontakten (feks TotalScan). Hook Reveal støtter ikke Airmars XID-funksjonalitet, så jeg vil ikke anbefale å bruke Airmar sammen med Hook Reveal.

For ordens skyld, siden Hook Reveal kommer i ulike modeller som støtter henholdsvis HDI og TS: Selv om du kobler TotalScan til en HDI-modell vil du ikke få SideScan. Du må ha en TS-modell for å få SideScan.

Oppsummert:

Hook Reveal er enkelt sagt det Hook2 burde ha vært fra starten, og det ser ut som undertegnede må gi Lowrance rett i at de har hørt på kritikken fra sine kunder, jeg liker det jeg ser her. Det eneste jeg misliker er at Tripleshot-ekkoloddgiveren fortsetter med den ekstreme konevinkelen på 200kHz. Jeg tipper Hook Reveal 7 kommer til å bli en stor hit her i Norge, både med 83/200 og 50/200 HDI avhengig om bruken er typisk ferskvann eller typisk saltvann.

Team Colibri har bedt om å få låne en Hook Reveal for sesongen 2020, og kommer tilbake med praktiske erfaringer utover året.

PS – Et spørsmål vi garantert vil få kan vi besvare allerede nå, hvordan ta hard reset på Hook Reveal?

System reset Hook Reveal

Som vanlig anbefaler vi at du lagrer waypoints (til en minnebrikke) og tar hard reset etter softwareoppdateringer.

Ikke glem å sjekk ut bloggen til Team Colibri

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy