Hjem Fiske Disse karene lager drømmehåven for enhver fisker

Disse karene lager drømmehåven for enhver fisker

Av Redaksjonen

Vi tok en prat med de to karene bak Team Ulvehyl, Glenn Hole og Trygve Johannessen, som lager håndlaget fiskehåver. “-Treverksarbeidende fiskere, som jakter tre til perfecksjon og sølv,” sier de, når vi spør om de kan forklare seg selv. Det stemmer godt ut i fra det som er å finne på instagram-kontoen deres.

Når vi i Fiskeavisen kom over håvene falt vi pladask, og fant ut at vi måtte høre mer om de to som stod bak kontoen på Instagram.

Hvor kom interessen for slikt håndverk fra?

– Begge to har alltid vært fascinert av trearbeid og vakre bruksgjenstander i treverk. Trygve er selvlært gitarmaker, og Glenn har i de senere år restaurert gamle trebåter, så begge har god erfaring i å jobbe med treverk. Fluefiske er en felles interesse og en stor lidenskap. På en av våre fisketurer snakket vi om å bygge en håv selv. Begge to ønsket en håv som både var pen å se på, god å holde i, og selvsagt godt egnet til å håve fisk med. Vi startet derfor opp en kveld med å tegne opp noen former som vi likte – og utviklet det videre derfra.

Tar det lang tid å lage så flotte håver?

– Ja det tar mye tid. Først må man lage en tegning, og deretter skjære ut en mal som brukes til å lage selve håven. Treverket må kuttes i riktig lengder tilpasset omkretsen på håven og taes ned til riktig bredde og tykkelse. Så må treverket dampes og bøyes, håndtak lages, og så må alt settes sammen og limes. Etterpå går det mye tid til høvling, filing og pussing. Noen håver for også litt ekstra pynt. Da gjenstår borring av hull til nett, og eventuelt sying av nett, samt montering. Håven får også noen omganger med oljebehandling, vi bruker kun rene naturprodukter.

Kan hvem som helt få til dette?

Tja, kanskje ikke hvem som helst. Man bør jo ha litt erfaring med trearbeid og tilgang på en del verktøy.

Hvordan tenker dere på valg av materiell?

Vi er veldig opptatt av kvaliteten på alt trevirke vi bruker. Først og fremst må det være tørre og stabile materialer. Vi kjøper av leverandører som leverer trevirke av høy kvalitet, og reiser selv og håndplukker materialene vi bruker til håvbygging. I tillegg har Trygve opparbeidet seg et fint lite lager på grunn av gitarbyggingen. Vi bruker harde og edle tresorter, da det både vil tåle mye bruk, slag og slitasje.

Har forespørselen på håvene økt etter dere startet med å poste bilder på Instagram?

Nå er det først og fremst lidenskapen til trearbeid og fiske som gjør at vi holder på med dette. Men ja forespørselen har økt og vi synes det er veldig hyggelig med alle de positive meldingene vi får.

Har det hendt at du har blitt så misfornøyd med en håv, at du har valgt å kaste den?

Nei vi er veldig nøye hele veien i prosessen, ingen ting overlates til tilfeldighetene. Men det skall sies at ingen håver får svidd inn ulven uten at de har gått igjennom kvalitetskontrollen.

Om jeg skulle ønske meg en slik håv. Hva gjør jeg?

Bare ta kontakt hvis du ser noe du liker. Hvis du har spesielle ønsker vil vi gjerne høre, alltid klar for en utfordring.

Vi i Fiskavisen takker for praten med gjengen i Team Ulvehyl. Ønsker dere å sjekke ut mer fra denne gjengen finner dere de på instagram: Instagram.com/teamulvehyl

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_23]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy