Hjem Informasjon Pukkellaks registrert i Møre og Romsdal

Pukkellaks registrert i Møre og Romsdal

Av Redaksjonen

Illustrasjon pukkellaks frå NINA-plakat

Dei siste dagane er det fiska nokre få pukkellaks i Driva, på Eide i Hustadvika og Oselva i Syvde, og den vil sannsynlegvis dukke opp fleire stader. Husk å registrere fangst av pukkellaks både i elv og sjø.

Statsforvaltaren i Møre og Romsdal

Pukkellaksen er ein uønska art i Norge. Den førekjem naturleg i Stillehavet, men har spreia seg til Norge etter utsettingar på Kolahalvøya i Russland på 1960-talet. Fangstane av pukkellaks har auka kraftig dei siste åra, særleg i Finnmark og Troms. Arten ser ut til å utvide leveområdet sørover i Norge. Artsdatabanken har vurdert at pukkellaksen har stort invasjonspotensiale og usikker økologisk effekt.

Pukkellaks har toårig livssyklus og døyr etter gyting. Den førekjem som regel i oddetalsår og er no på veg opp til elvane for å gyte. Pukkellaksen startar gytinga allereie rundt midten av august og det er difor ønskjeleg med uttak før dette.

Sportsfiskarar som får pukkellaks i elv skal avlive fisken og rapportere den i same system som ved fangst av laks og sjøaure. Det er i tillegg ønskjeleg at det blir teke skjelprøve av fisken.

Får du pukkellaks på stang eller handsnøre i sjø rapporterer du her: stangfiskesjo.miljodirektoratet.no

I ein del godt organiserte elver gir Statsforvaltaren løyve til ekstraordinære tiltak. Fangst på ekstraordinære tiltak blir rapportert via ein mobilapplikasjon av registreringsansvarlig i elva.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_26]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy