Hjem Informasjon Pukkellaksfeller oppe i alle planlagte elver i Finnmark

Pukkellaksfeller oppe i alle planlagte elver i Finnmark

Av Redaksjonen

Eirik Frøiland fra Miljødirektoratet ved Storelva i Lebesby kommune, hvor pukkellaksfella ble ferdig satt opp 5. juli. |Foto: Roald Lund Fleiner

Pukkellaksfeller er nå montert i rundt 30 elver i Finnmark, i tide før den store oppgangen av pukkellaks. To av fellene er midlertidige løsninger.

MILJØDIREKTORATET

– Tellinger antyder at man i de fleste tilfeller rakk å få fellene operative før oppgangen av pukkellaks, sier Eirik Frøiland i Miljødirektoratet.

Mye pukkellaks i Lakselva

5. juli besøkte han blant annet Lakselva, som er den tredje største av de rundt 30 Finnmarks-elvene hvor det i sommer er montert pukkellaksfeller med statlige midler. I tillegg er det satt opp ytterligere rundt 30 feller i regi av frivillige og elveeierlag, mange av disse i Vest-Finnmark og Troms. Fella i Lakselva var ferdig montert for noen dager siden, og de to siste døgnene har det begynt å komme pukkellaks. 300 pukkellaks er fanget i fella i Lakselva de to siste dagene, og fella ser ut til å fungere godt. Kun i noen få elver har det så langt kommet større mengder pukkellaks. Neiden og Munkelva i Sør-Varanger er to andre elver hvor pukkellaksen har begynt å komme i større antall.

– Det er meldt om mye pukkellaks i sjøen fra sjølaksefiskerne, og fra munningsområdet til elvene i flere områder. Vi tror derfor mengden pukkellaks snart vil ta seg opp i flere elver, sier Frøiland, som har besøkt mange av fellene i Øst-Finnmark de siste dagene.

" width=

Uttak av pukkellaks i felle i Lakselva i Finnmark, 5. juli 2023. Foto: Roald Lund Fleiner

Venter på to forsinkede feller

Stabburselva og Børselva i Porsanger er midlertidig avsperret med provisoriske feller, i påvente av to bestilte feller som ble forsinket i havna i Hamburg etter lav vannstand i Panamakanalen og streik i England og Tyskland.

– Vi vet foreløpig ikke når de bestilte fellene i Stabburselva og Børselva ankommer. De midlertidige fellene er ikke optimale løsninger, men er det beste vi får til nå, sier Frøiland.

I tillegg har det vært noen startvansker med de spesialkonstruerte ledegjerdene og inngangen til fella i Tanaelva, som nå er forsøkt utbedret. Tana er en av verdens viktigste lakseelver, og størrelsen gjør at det stilles store krav til konstruksjoner, montering av ledegjerder og felle samt drift og vedlikehold.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_20]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy