Hjem ANNONSØRINNHOLD Reklame: – Å fiske med live-ekkolodd er først og fremst skikkelig artig

Reklame: – Å fiske med live-ekkolodd er først og fremst skikkelig artig

Av Annonse

Dag Røberg har vært vitne til en voldsom utvikling i utvalget av live-ekkolodd. Teknologien har blitt mye mer avansert, men han understreker at teknikk og kunnskap fortsatt er det viktigste.

Lowrance-ambassadør Røberg er glad i egenskapene live-ekkoloddet tilføyer fiskeopplevelsen hans.

– Tidligere kunne jeg skanne med sidescan for å finne ut om det var fisk i området før jeg begynte å kaste. Når vi først lå ankret opp, var likevel ekkoloddets funksjon begrenset, forteller han.

Med live-ekkolodd fra Lowrance har det nå blitt mulig å følge med på hvordan fisken oppfører seg rundt båten, og det i realtid.

– Med live-giver kan jeg enkelt og effektivt undersøke området rundt båten når vi ligger oppankret med elmotoren, og fiske områder der jeg vet det står fisk. Ettersom bildet er i realtid, ser jeg om og hvordan fisken reagerer når de ser agnet mitt. Får jeg ingen reaksjon kan det være smart å fiske litt annerledes. Kanskje en raskere eller saktere presentasjon? Et annet agn? Eller kanskje en helt annen teknikk?

En voldsom utvikling

Røberg har lang erfaring med live-givere, og kan fortelle at utviklingen har gått raskt de siste årene.

– For min del startet det med Livesight, med relativt enkel grafikk, og en del likhetstrekk med tradisjonelt 2D-ekkolodd. Den store forskjellen var at visningen var i realtid. Tidligere hadde vi bare dette i den såkalte «A-skop»-delen av ekkoloddvisningen, forteller han.  

Med en realtidsgiver ble det mye enklere å følge med på hva som foregikk rundt båten. Det gjorde det mulig å presentere agnet for fisken med mye høyere presisjon.

– For Lowrance sin del tok realtidsteknologien et langt sprang med Active Target. Vi fikk høyere oppløsning og mer detaljert visning. I sommer fikk vi tilgang til Active Target 2. Den nye versjonen har enda høyere oppløsning, som gir detaljerte bilder, større rekkevidde, og mindre synlige «sømmer» i overgangen mellom de forskjellige elementene, sier Røberg.

Foto: Privat

Frustrerende å se fisk som ikke tar

Røberg legger ikke skjul på at teknologien også kan medføre frustrasjon – spesielt når han kan være sikker på at fisken står der, men ikke tar agnet.

– Det er jo levende individer, og kanskje er de rett og slett bare ikke i humør, eller allerede har spist den dagen. Sånn sett har fiske med live-ekkolodd en del til felles med fluefiske. Mange av oss har brukt utallige timer på å kaste på fisk i krystallklar elv, uten suksess. Det er ofte veldig langt fra å se fisken til å holde i den, forteller Dag.

Les mer om Active Target 2 fra Lowrance her.

Het diskusjon blant konkurransefiske

Det er heller ingen tvil om at muligheten til å fiske med live-ekkolodd har ført til diskusjoner blant fiskere. Røberg synes ofte diskusjonen ligner de som kom sist teknologien utviklet seg.

– Det dras ofte et skille mellom de som har live-teknologi i båten, og de som ikke har det. Jeg fisker mer effektivt med live-ekkolodd, men denne diskusjonen er til forveksling lik det vi så da ekkolodd til fritidsbruk gjorde sitt inntog på markedet, forklarer han.

Og bedre teknologi betyr tross alt ikke nødvendigvis at man kommer til å lykkes som fisker.

– Man trenger bare å se til USA for å forstå hva som skjer når man har økonomiske muskler til å ha det siste på teknologifronten, men ikke har kompetanse til å bruke utstyret. Det krever faktisk litt innsats for å lykkes med dette.

Hovedpoenget er likevel å gjøre fritidssysselen mer givende:

– For meg skal fiske være kult. Jeg liker ny teknologi og setter enormt stor pris på å kunne kombinere det med verdens beste hobby, sier han.

Nysgjerrig på Live-giver? Les mer her!

Foto: Dag Røberg

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_20]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy