Hjem Fiske Røyefiske under nordlyset

Røyefiske under nordlyset

Av Redaksjonen

Skrevet av: Thor Oddvar Havn Soma – Torogthor.no

Å fiske etter feit røye i et speilblankt vann med nordlyset dansene på himmelen er noe man kanskje helst forbinder med fiske i Nord Norge. Det finnes flere steder i den nordligste delen av landet som både byr på pen fisk og kraftig nordlys, men man trenger ikke nødvendigvis å dra så langt. En time sørøst for Bergen ligger et øysamfunn som under rette forhold byr på et eventyrlig fiske.

Klokka er syv om morgenen og jeg vekkes av den hylende lyden fra vekkerklokka. Uten å slumre et sekund, hopper jeg opp av senga. Det er sjelden det er så fart i meg om morgenen, det slumres både titt og ofte, men på dager som denne er det bare stas å stå opp. Sekken ble ferdig pakket dagen før og alle fluene ble systematisk sortert i flueboksene. Etter en kjapp kaffekopp hiver jeg meg bilen og kjører til palasset nederst i Kviteluren, hjemmet til Tor. Der står han klar med bilen full av utstyr, så vidt jeg får plass til mitt eget.

På veien langs E39 mimrer vi tilbake til alle de turene vi har hatt den siste tiden. Det går i de samme fiskehistoriene og de er like spennende hver gang. Etter en havltimes kjøring og en ferjetur over fjorden er vi fremme i Austevoll. Vi stopper i Bekkjarvik for å handle inn den nødvendige provianten. Bønner, bacon, nugatti, ostepølser, sjokolade og øl burde holde. Vi skal tross alt være borte i ett døgn!

Et stykke lenger ute i øyriket parkers bilen og vi er klare for vandringen ut i villmarken. Storsekk, telt, sovepose, kamerautstyr og fiskestenger gjør turen i det ujevne terrenget tung. Tor har i tillegg med sitt ¨lette sovehjerte¨ spandert på seg litt ekstra komfort i from av en høiemadrass som er både klumpete og tung. Skal man ha noe glede av turen, så man i det miste sove komfortabelt, presiserer han.

På veien ut mot vannet har man havutsikt fra de høyeste toppene.

På veien ut mot vannet har man havutsikt fra de høyeste toppene.

Etter en times vandring når vi fjelltoppen som gir oss utsikt over røyeparadiset vårt. Det ligger nede i dalen som et speil, helt blikk stille. Dette er vanligvis en meget forblåst plass, så synet undrer oss begge. Med kraftige stenger og tunge liner var vi forberedte på et krevende fiske, men femmerstanga hadde allikevel gjort seg bedre i sekken, enn hjemme i skapet.

Vi hiver av oss sekkene, rigger stengene og setter i gang. Ikke ett minutt skal gå tapt. Forrige tur ble en suksess med røye på oss begge. I det første tilslaget forventet vi ørret, men gjenskinnet fra den knallrøde buken under vannoverflaten vitnet om noe annet. Feite røyer med topp kondisjon. Denne turen er målet fisk på over kiloen. Det er tatt fisk på opp i mot to kilo i vannet, så muligheten for stor fisk er absolutt til stede. Etter en tur med lykke tiligere på året har vi skyhøye forventninger, noe som viser seg å være dumt. Etter en times fisking uten kontakt konkluderer vi med at kvelden må være den gjeveste tiden. Vi legger stenge til sides og rigger leir. Jeg med mitt lille enmannstelt og bergans liggeunderlag, Tor med sitt tremannstelt og høiemadrass.

 Fisk tatt på forrige tur. Flotte røyer med topp kondisjon.

Fisk tatt på forrige tur. Flotte røyer med topp kondisjon.

torogthor

Tor og Thor med hver sin røye fra turen i våres.

I skumringstimen begynner aktiviteten vi har ventet på. Den lave ettermiddagssolen har gitt nok varme til å vekke myggen til liv. Fisken er oppe og tar tørt. Flere av fiskene ser ut til å være av meget representabel størrelse. Spenningen er stor i det flua treffer vannet. Det er blikkstille og vannet koker av fisk. Etter to kast rykker det til i snøret til Tor og noen grove haleslag bryter den stille vannfilmen. Han rekker ikke å juble før fortommen ryker og fisken svømmer avgårde. Jubel blir til banning og situasjonen beviser hvor fort glede blir til sorg. Et par kast etter får jeg en liten tass på 300 gram. Den er feit og har nydelige farger. Den blir et plaster på såret for oss begge og vi kan ta kvelden med et noe lettere sinn enn tidligere. Rett før legge tid,i det vi er ute for å slå lens, oppdager vi et fantastisk dansende nordlys på himmelen. På et øyeblikk blir hele kvelden magisk. Omgivelsene, været og den spesielle naturen gjør turen til en vi vil huske lenge. Etter et fantastisk skue, tar vi kvelden. Jeg i den lille ¨boden¨min, Tor i den store ¨villaen¨ sin.

Fiske i skumringstimen!

Fiske i skumringstimen!

Nordlyset danser på himmelen over villaen til Tor.

Nordlyset danser på himmelen over villaen til Tor.

Morgen etter våkner vi til frost og det er kaldt. Vi er ute av teltet like før solen står opp. I det den kommer frem med sine varmende stråler over knausen, biter det hos Tor. Denne gangen er det han som får seg en fisk på 300 gram. Den er ikke så stor som vi hadde håpet på, men vakker. Tor beholder fisken og disker opp en fancy rett av fangsten, røye med en asiatisk vri.

En av røyene fra turen. Ikke så stor, men med flott farger.

En av røyene fra turen. Ikke så stor, men med flott farger.

Tor disker opp en lekker rett med røye, nudler og rotgrønnsaker – film kommer!

Tor disker opp en lekker rett med røye, nudler og rotgrønnsaker – film kommer!

Tor disker opp en lekker rett med røye, nudler og rotgrønnsaker – film kommer!

Turen gir oss ikke de fiskene vi hadde håpet på, men noen fantastiske naturopplevelser vi sent vil glemme. Feite røyer i gytedrakt, flott natur i flotte høstfarger og et magisk nordlys på nattehimmelen. Fiskene vi fikk i våres var betraktelig større, men vi gir oss ikke så lett. Til våren stiller vi sterke og vender tilbake for å lure de virkelig store fiskene. Før den tid må klare oss med røyekløe gjennom en forhåpentligvis mild vinter.

Filmen fra vår forrige tur til det spennende vannet:

– Thor Oddvar Havn Soma – Torogthor.no

Strossle

Du vil kanskje like dette også

2 kommentarer

Video: Store folk gir større fisk?- Isfiske etter røye - Fiskeavisen.no 4. januar 2019 - 18:15

[…] Les også: Røyefiske under nordlyset […]

Svar
Juni røye på 5,4 kilo tatt på isen! - Fiskeavisen.no 11. juni 2019 - 21:59

[…] Les også: Røyefiske under nordlyset […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy