Hjem FiskeGjeddefiske Rykende ferskt innlegg fra “kan det spises”- Gjedde står på menyen i dag

Rykende ferskt innlegg fra “kan det spises”- Gjedde står på menyen i dag

Av Redaksjonen

Her kommer et rykende ferskt innlegg fra “KAN DET SPISES” . Raphael har fisket gjedde på hjemmebane som er Sandnes i Rogaland. Det har ikke vært mulig før i år. Her er del 27.

 

Endelig en ny art på menyen. Gjedde som er fisket på hjemmebane. Det hadde jeg ikke trodd skulle være mulig for noen måneder siden.

Gjedde (Esox lucius) er en art som er både elsket og hatet i Norge. Den er ekstremt populær blant sportsfiskere, så lenge den er i vann hvor den “hører hjemme”.

Gjedde er en rovfisk som spiser opp annen fisk i vannet og formerer seg raskt. Derfor kan det være veldig uheldig om den blir satt ut i feil vann. I dette tilfellet er den satt ut i et vann som heter Bråsteinvatnet. Det er det eneste vannet i min omkrets som har gjedde (så vidt jeg vet)  Nyheten kom i lokale aviser for en liten stund tilbake, da en garnfisker hadde fått gjedde i garnet sitt. De lokale jeg har pratet med, mener at gjedden ikke kan spre seg langt fra dette vannet. Er det sant, så synes jeg personlig at det er helt ok at vi kan ha et gjeddevann her i nærheten. Men om disse påstandene om hvor langt den kan eller ikke kan spre seg er korrekte eller ikke, vil jeg ikke uttale meg om. For jeg aner ikke! Det jeg vet er at gjeddene har vært her en god stund, for jeg mistet en gjedde som var godt rundt 4 kilo like ved land. Den lille ” fjerten” som kom opp til slutt var ikke en kjempegjedde, men stor nok til å kunne smakes på.. 1,4kg.

FOTO: BENJAMIN HÅLAND PEDERSEN

Jeg har hørt mange meninger om gjedde som mat. Gjeddeburger eller gjeddekaker er jo en klassiker. Fisken er ikke ny for meg artslisten min eller som mat, men det er alltid gøy å få den på hjemmebane.

Det er uannsett ikke den fisken jeg kjenner best, men jeg vet at den funker som mat. Ja, den har masse bein, det er vel kanskje derfor den går i farsekvernen tenker jeg.

Med meg i dag hadde jeg to personer som aldri har smakt gjedde før. Mariann Lillebø sømme og typen Christian Skogland. Christian har forøvrig fanget noen gjedder selv i dette vannet, hvor den ene var av brukbar størrelse. Fin filet av gjedde. Bruker du en pinsett så har du beinfrie stekestykker på “no time”. Jeg gjorde det veldig enkelt denne gang. Gjeddekaker eller burger er som jeg nevnte, gammelt nytt. Derfor valgte jeg å steke litt av fiskefileten til testpanelet mitt.

Salt, pepper og litt hvitløk. Pannestekt i olje og litt smør. Totalt beinfri.

Så hva synes testpanelet da? Her er en liten videosnutt​

​Poenget i dag var å gjøre en smakstest, uten tilbehør og andre elementer på en tallerken som ville tatt bort fokuset på selve fisken. Jeg har igjen mer gjeddekjøtt som skal bli en real middag, den skal jeg dele med dere via blogg og facebook

Kan det spises? Ja, absolutt. Gjedde er en velsmakende fisk, som gjør seg fint som filet på stekepannen. Er du en av dem som helst lager burger eller fiskekaker av den, anbefaler jeg at du tar deg tid til å nappe ut beinene å steke den på pannen. Server den slik du ville gjort med annen hvit fisk. Knallgod mat, selv om den lukter litt i rå tilstand?

Tusen takk til Mariann og Christian som stilte med kjøkken og munner til å smake med. Jeg er sikker på at gjeddene Christian fisket vil bli brukt til mat nå:D  Og PS: Til alle de lokale som nå skal fiske gjedde: Respekter de private eiendommene rundt vannet?l

-Raphael

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_25]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy