Hjem Fiske Storgjedda kom når kompisen dro

Storgjedda kom når kompisen dro

Av Redaksjonen

Det har vært en veldig lang vinter i år, og for å roe fiske-abstinensene har det blitt noen turer på isen. Men isfisket har ikke vært på topp i år, mulig på grunn av sprengkulde og usedvanlig lave vanntemperaturer. Selv nede på dypt vann. De varme og solrike dagene i påsken ga imidlertid håp om forbedret fiske.

Skrevet av: Stian S. Reigstad

De første dagene ga imidlertid kun mindre fisk i kantene hvor jeg vanligvis pleier å oppsøke de større eksemplarene på denne tiden, hvor de samler seg for å spise seg opp før lek. Så neste tur valgte jeg å sette opp stengene inne på grunt vann (1,5-2m) i en vik hvor i elva, der gjedda trekker opp for å leke, renner ut. Det ga noen litt bedre gjedder, smellfete fulle av rogn, men de manglet en del på lengden… Det var dog tydelig at lekvandringen hadde begynt til tross for fortsatt 30-40cm is.

Neste tur planla Nils og jeg, en god fiske kompis av meg, å teste et vann som ga noen svært bra fisk i fjor for meg. Det var i en vik hvor det er tatt flere over magiske 10 kg i tiden før lek. Men på grunn av komplikasjoner med parkeringsplasser valgte vi å dra til en av våre gamle god-plasser. En jevn dyp og relativt grunn sjø preget av mange fine lek-viker. Det er en sjø med relativt få hugg pr dag, men ofte svært god snittvekt. Vi setter ut stengene strategisk på plasser vi enten har fått eller vært borti bedre fisk før. Hver rigg består av en medium-heavy action ismeite stang, multiplikator snelle med 0,40mm monofilament sene, et kulebly på 10 gram, en gummikule mellom søkke og knute og en 60cm stålfortom med en enkel trekrok i størrelse 0/4 eller 0/6 plassert i ryggen på en død mort, sik eller sild.

Les også: Dette er hvordan du isfisker etter storgjedda

Stanga rigges opp med to universalklemmer fra biltema, en foran ved stangtuppen og en bak snellefesten. På denne måten får man stanga opp fra isen og den syns bedre på lengre avstander. På den fremste klemma har jeg montert et hjemmelaget angelodon bestående av remsbånd fra biltema, en bordtennisball malt svart, en rød juletrekule, en bjelle og en klemme laget av remsbånd og krympslang som snøret festes i. På de stengene lengst unna satt vi også på elektroniske varslere for å forsikre oss om at vi hørte når det var fisk.

Da vi fisket på svært grunt vann hang vi agnfisken bare 30-40cm under isen for at den skal synes best mulig for fisken. Så var det bare å sette seg tilbake og nyte vårsolen. Det tok ikke lang tid før ene angeldonet på “godplassen” sto rett opp men ingen alarm hadde gått. Da jeg kom bort så jeg at snøret hadde hengt seg opp mellom snelle og varsler så fisken ikke fikk dratt ut sene, og på tackelet satt det hverken noen gjedde eller noe agnfisk… så da var det bare å rigge opp på nytt og forsikre seg om at snøret fikk gå fritt ut.

Les også: Grise stor ørret tatt i påskeværet

En god time senere feller det på en annen stang og jeg løper for å sette mothugget, fast fisk! Jeg kjenner umiddelbart at det er en bedre fisk. Nils kommer etter med måle og avkroknings-utstyr. Fighten går som smurt og etter litt kommer en grov skalle opp i hullet. Vi kroker av fisken og måler den, 99cm med en skalle som passer på en godt over meteren. Men vekta ligger visst i sekken i campen, så mens jeg holder fisken i hullet for å skåne fisken fra den kalde vinden løper Nils for å hente vekta, men på vei tilbake feller det på stanga nærmest campen, så han må bare slippe sekken og løpe for å ta den. Jeg bløter veieposen og legger fisken oppi og løper mot campen. Heldigvis var det andre fellet kun en liten fisk så gjenutsetningen gikk kjapt så Nils kunne hjelpe med veiing og bilde. 8kg blank viste vekta men pga ekstra vann i posen måtte vi trekke fra 100 gram. Fisken klarte seg bra og svømte pent av gårde igjen.

Stian S. Reigstad med gjedda på 8kg

Så kom det en ganske lang dødperiode. Nils måtte dessverre reise i fire tiden, men jeg valgte å bli sittende et par timer til. Og kun en halvtimes tid etter at Nils dro så felte det igjen på samme stang. Mot-hugget blir ikke allverden ettersom jeg hadde glemt å stramme bremsen etter forrige fisk, men etter et ekstra mot-hugg kjente jeg at dette er en stor fisk! Den gjorde noen voldsomme utras og pulsen steg. Landingen gikk som smurt og etter en god fight så lå den der pent på avkroknings-matta. 110cm lang og 11kg prikk! Fantastisk kondisjon på fisken og en magisk avslutning på påsken! Etter noen raske bilder fikk fisken pent svømme videre for å kjempe en annen dag

Stian S. Reigstad med en gjedde på 11kg!

Gjedda på 11kg blir målt

Det var det siste som hendte for dagen, og jeg dro fornøyd hjem. Nå kan våren komme!

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_23]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy