Denne lille ørreten er en kjempe i forhold til andre ørret som er like lange. Det var Johnny Stenberg som oppdaget denne ørreten med den uvanlige fasongen. Han hadde satt garn i Sollivatnet helt sør i Rogaland da denne fisken ble med opp.
– Første som slo meg var mulig innavl? Tatt i ett forholdsvis lite vann med for mye fisk, forteller Stenberg til Fiskeavisen.
Hva kunne årsaken være, hadde den bare spist godt, eller er det noe annet som kunne skyldes denne fasongen?
Vi i Fiskeavisen tok kontakt med Trygve Hesthagen og Kjetil Hindar som begge er seniorforskere i NINA (Norsk institutt for naturforskning) for å høre om de kanskje viste noe mer.
– En slik liten feit rugg er nok ikke vanlig. Men ekstremt er det likevel ikke. Jeg mener å ha sett noe ligninende, men der var det snakk om en slags misdannelser i ryggraden. Da vokste den mer i vekt enn lengde. Dette blir likevel bare spekulasjoner. Kanskje har han vokst ekstremt godt, forteller Heshagen.
Lars Nilssen fra VGTV serien Lars og Lars hadde en konkurranse i 2018 der «Norges sykeste fangst» skulle kåres.
En av kandidatene der kan minne litt om fangsten til Stenberg.
– Ørreten din har sikkert meget høy K-faktor og en meget høy rygg, forteller Hindar.
K–faktor er en formel for å regne ut en Ørrets kondisjon. Det er flere faktorer som kan påvirke k–faktoren, som tilgang på mat,om fisken nettopp har gytt, eller sykdom.
– Det skyldes forkortninger i ryggsøylen, sannsynligvis ved at flere ryggvirvler er vokst sammen eller er feil utformet. Det kan forekomme flere steder på på ryggen, slik at noen får kort forkropp som denne mens andre kan ha en forkortet halerot (kalles «korthale») og noen har svinger på kroppen, forteller Hindar
– Det er vanlig antatt at slike ryggdeformiteter har oppstått tidlig i livet. Deformiteter forekommer noe hyppigere i oppdrett enn i naturen og hyppigere i triploid fisk enn i diploid fisk. Deformiteter kan ifølge boka «Velferdsindikatorer for oppdrettslaks» ha sammenheng med miljøårsaker som spesielt høy temperatur eller fôr eller forurensning, samt forhøyet veksthastighet, sykdommer mm. Jeg har sett det på vill fisk av flere arter (ørret, laks, røye) men det er neppe mange promille som ser slik ut, forteller Hindar til Fiskeavisen.
– Det ble satt ut settefisk her på 80 og 90 tallet, det ble sagt at dette var regnbueørret men vet ikke om det stemmer. Ørreten er krysset med fisk tatt fra andre vann i nærheten. Mye av fisken her har mørkt hode fra stamfisk og lys kropp fra settefisken, forteller Stenberg.
Fiskeavisen ble litt nysserig på om Stenberg kanskje hadde sløyd fisken for å finne ut om den hadde spist noe spesielt, men fisken hadde fått lov å svømme videre.
– Den svømmer fortsatt. Bare tenk når den blir stor, om den blir stor da, forteller Stenberg.
1 kommentar
[…] Les også: Hva har skjedd med denne lille feite ørreten […]