Hjem ANNONSØRINNHOLD Slik fungerer Bjørn Tores ultimate fiskesystem

Slik fungerer Bjørn Tores ultimate fiskesystem

Av Annonse

ANNONSØRINNHOLD 

Lowrance ambassadør og Rosareke-blogger Bjørn Tore Kjølholt har god fartstid innen fiske etter sjøørret. Å være suksessrik innen feltet kan han også skryte på seg.  Nå deler han hemmeligheten bak hans ultimate fiskesystem. Det hele starter med fire funksjoner fra Lowrance; Sidescan, downscan, StructureMap og kartplotter.

– Som ivrig sjøørretfisker er jeg stadig på jakt etter nye gode fiskeplasser. En god fiskeplass for sjøørret er riktig habitat i forhold til årstiden, forteller Bjørn Tore.

Fiskesystemet gir resultater. Foto: Privat

Derfor bruker Bjørn Tore mye tid på å finne disse plassene. Som de fleste andre tyr han til sjøkart og satellittbilder. Men det er ikke alltid nok. De viser ikke i god nok detalj hvordan selve havbunnen er. Og under sjøørret-jakten kan kunnskap om rullestein eller variert bunn være nøkkelen til fangst. 

– I et helt liv har jeg vært veldig nysgjerrig på hva som befinner seg under vann. Med mitt ultimate fiskesystem kan jeg faktisk bevege meg under havoverflaten, smiler han. 

Med Lowrance HDS live 12, hvor Lowrance har tatt den mest populære ekkolodd-serien på markedet for profesjonelle fiskere og gjort den enda bedre, får han all informasjon han trenger. Med kontroll over havbunnen ut til rundt 60 meter på hver side, blir det mye enklere å finne riktig forhold. 

– Jeg ser strukturer, dybdekurver, steiner, sjøgress, posisjon og vanntemperatur. Alt jeg trenger for å finne ut hvor sjøørreten er, sier Kjølholt. 

Hovedsakelig bruker han Sidescan, Downscan og sjøkart. Han er imponert over detaljene man får tak i gjennom dagens utstyr. Med downscan og sidescan, i samarbeid med Structure map, får man en tredimensjonal visning av fisk, strukturer og bunnkonturer. Det gjør det enklere å finne ut hvor fisk og strukturer befinner seg i forhold til båten. 

– Jeg har delt opp skjermen i fire separate felt. Venstre sidescan. Sjøkart og downscan i midten. Sidescan til høyre. På punkt nummer 1 ser jeg vann og kloakk-kabler på sjøbunn. I midten ser jeg båtens posisjon i kart. Men det er punkt 3 som er viktig, forklarer Kjølholt. 

Pil 1: Strømledning. Pil 2: Posisjon. Pil 3: Marbakke! Lekende lett.

Ved hjelp av Lowrance HDS Live 12, og funksjonen sidescan finner han en marbakke. Det er akkurat det habitatet han var på leting etter denne dagen. Slik blir fisket lettere. 

– Med sidescan kan jeg med en utrolig nøyaktighet ikke bare se hvor marbakken er, men også selve strukturen, altså hvor bratt den er. Denne informasjonen får man ikke frem på et sjøkart, sier Kjølholt. 

Etter å ha funnet marbakken er det bare en ting å gjøre; markere dens posisjon. På sjøkartet, markert ved punkt 2, har han satt et kryss på den aktuelle plassen. Slik får han full kontroll på hvor marbakken er, også ved neste anledning. Informasjon om hvor stor marbakken er, har han også kontroll på. 

– Jeg kan også se at marbakken er rundt 20 meter bred. Den starter 41,8 meter til høyre og strekker seg til rundt 60 meter. Denne informasjonen kommer frem i tekst nederst i bildet, forklarer Bjørn Tore. 

Han bruker HDS Live 12, et ekkolodd med HDMI inngang, slik at man kan se mobiltelefonens satellittbilder rett på skjermen. Slik kan du ha oversiktsbildet av området foran deg samtidig som du er på leting etter en spesifikk posisjon. 

Selv om HDS Live 12 er toppserien av Lowrances ekkoloddserier, er de samme Sidescan funksjonene også å finne hos både Hook Reveal og Elite Ti2. 

Les også: Så lett finner han fisk med ekkolodd

Noen ganger leter Bjørn Tore også etter fisk i små viker eller sund. Også her spiller systemet en rolle. 

– Jeg har kjørt forbi en liten aktuell vik med et lite sund. Jeg kan se nøyaktige dybde strukturer og andre spennende elementer på havbunnen. Jeg kjører mot tidevannet og vet at en del næring strømmer gjennom sundet. 

Med hjelp fra Downscan kan han se en struktur rett under båten. Han vet også at sjøørreten vil stå bakkant i bakken for å fange opp det som kommer drivende med tidevannsstrømmen. Slik får han markert hvor han vil fiske. 

– Jeg har altså to meget aktuelle fiskeplasser i sundet og bak strukturen som er under båten, sier han. 

Sirklene viser hvor fiskeplassen befinner seg, både bunnstruktur og oversiktsbilder.

Fiskeplassen han har pekt seg ut er markert med grønn pil. 

Bjørn Tore tar seg også tid til å nevne funksjonen heatmap. I bilde under illustrerer han hvordan temperaturmåling av vannet vises på skjermen. Vannet var rundt 15 grader da han kjørte ut til fiskeplassene. På vei hjem hadde vannet i det samme området økt til 17 grader. Sjøørreten jakter ofte varmt vann. Da er det nyttig at Lowrance viser temperaturendringene på direkten.

– Dette er mitt ultimate fiskesystem. Med riktig bruk av av teknologi kan jeg bli en enda mer effektiv sjøørretfisker. 

Samtidig innrømmer han at det noen ganger kanskje blir for lett. 

– Det er nesten juks, men gud bedre så morsomt. Skitt fiske til dere alle!, gliser Bjørn Tore. 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy