I 30 år har laksens venner og fiskeforvalter Anton Rikstad i Nord-Trøndelag ventet på gode nyheter, og nå har de endelig kommet. Mattilsynet har friskmeldt Steinkjervassdraget fra parasitten Gyrodactylus Salaris.
De aller siste lakseynglene i Steinkjervassdraget er nå ferdig sjekket av veterinærinstituttet. Mattilsynet fikk da en fin beskjed om at disse lakseynglene heller ikke hadde Gyrodactylus Salaris, og dermed friskmeldte de elva. Også byaelva og figga er friskmeldt.
Både Figga og Steinkjervassdraget ble smittet av Gyrodactylus Salaris i 1977, og nå er det endelig borte. Vassdragene har blitt behandlet med rotenon, og ble sist behandlet i 2009. Det må hele 5 år med undersøkelser til før et vassdrag kan friskmeldes, slik som Steinkjervassdraget, Figga også videre har vært igjennom nå. Innen denne 5års perioden kan det ikke være et eneste tegn til sykdom (parasitter, etc.). Da må behandlinger til, og en ny 5års periode med undersøkelser.
Veterinærinstituttet har sjekket hele 1696 lakseyngel, og ingen hadde tegn til gyro. Da kunne endelig mattilsynet få gode nyheter. Nå er det bare å få opp laksebestanden igjen. Det er jo forståelig at flere ti-år med rotenonbehandling har tæret på laksebestanden i elva.
Endelig!
Anton Rikstad, fiskeforvalteren i Nord-Trøndelag er veldig klar til å feire nyheten. Han hadde aldri trodd at det skulle ta hele 30år å bli kvitt parasitten, og etter den første behandlingen, hadde de faktisk troen på at elva var frisk. Det viste seg å være feil.
En takk til grunneiere og Steinkjer Jeger og Fiskeforening
Verken grunneierne eller Steinkjer JFF har vært imot. – Det har aldri vært noe problemer, forteller Anton. Det har vært vanskelig for grunneiere å ikke tjene penger på fiske på 30år, og en hel generasjon har mistet fornøyelsen av å fiske i elva. Men nå som elva er frisk og fin, vil kanskje elva bli det den en gang var.
Informasjon er hentet fra Norges Jeger og fiskeforenings nettsider. www.njff.no