Hjem Nyheter Stor suksess med ny haitelefon

Stor suksess med ny haitelefon

Av Redaksjonen

Se på den brugda! Her ser du båten med havforskerne om bord, og hvordan brugda svømmer tett inntil båten. Dette er én av hele fire brugder havforskerne har fått satellittmerket siden haitelefonen ble lansert like før helga.  Fotograf: Havforskningsinstituttet

Før helga lanserte HI en «haitelefon». Der har det ikke vært stille. Takket være publikum har hai-teamet hos HI på få dager fått merket hele fire brugder i Lofoten-området. 

HAVFORSKNINGSINSTITUTTET –  Forfatter: Vibeke Lund Pettersen

Nummeret til «hai hotline» er 55 23 85 60.

Stor pågang på haitelefonen og fire vellykkede merkinger

– Haitelefonen har ikke vært stille. Det er så mange som har ringt oss, at vi tidvis har hatt kø på linja. Det er vi strålende fornøyde med, og takket være publikum har vi fått merket ikke mindre enn fire brugder i løpet av få dager. Det er helt fantastisk, sier merkeekspert Keno Ferter. 

Ferter sier at haitelefonen har levert over all forventning. I fjor merket havforskerne tre brugder, så fjorårets rekord er allerede slått. 

– Folk vi møter både på land og mens vi er ute på havet snakker om haitelefonen. Vi er veldig glade for at budskapet har nådd frem, det gjør jobben vår så mye enklere. At vi allerede har fått merket fire brugder er over all forventning, sier Ferter. 

Hai-teamet er fortsatt ute i felt i området Lofoten og Vesterålen, og ønsker fortsatt tips om brugde og håbrann inn til haitelefonen. 

Haitelefonen til Havforskningsinstituttet (HI) skal bidra til at havforskerne får raskt beskjed når noen har sett en brugde eller håbrann i norsk farvann. Da kan nemlig «hai-teamet» rykke ut.

Se video: Merker hai på 8 meter

Se bildene: Merker illsint hai

Med våren dukker haifinnen til brugda opp i kystnære strøk, mens den gomler på plankton.

Men norskekysten er utrolig lang, og derfor er havforskerne helt avhengige av hjelp fra publikum.

– Vi ber om at folk varsler oss med en gang de får øye på en brugde. Kommer vi raskt til stedet, er sjansen for at vi får merket den langt større, sier Ferter.

Gjennom å satellittmerking kan forskerne finne ut hvor haien forflytter seg og hvor den oppholder seg i løpet av ett år.

Over 300 observasjoner

I løpet av de siste fire årene har engasjerte observatører meldt inn vel 300 observasjoner av brugde.

Flest haier har blitt sett langs kysten fra Møre og Romsdal til Nordland, spesielt i området rundt Lofoten.

Tidligere har observasjonene blitt registrert gjennom folkeforskningsportalen Dugnad for Havet, samt gjennom e-post og telefon til enkeltforskere.

I år er håpet at folk ringer direkte fra båten eller fjæra – mens de ser haifinnen i vannskorpa.

– Vi håper at haitelefonen går varm i sommer. Om du ringer oss, er du avgjørende for at vi får merket hai, sier Ferter.

Merketeamet vårt oppholder seg i området utenfor Lofoten og Vesterålen fra midten av juni, men er fleksible om det kommer observasjoner fra andre deler av landet. Spesielt i områdene nord og sør for Lofoten.

Slik kan brugda se ut fra overflaten:

Den er ikke farlig…

Brugda er den største haien i norske farvann, og kan bli hele 12 meter lang. Den er ofte å se i overflaten nært land i sommermånedene.

Den observeres oftest i overflaten med et åpent gap på opp mot 1 meter. Da filtrerer den sjøvann for dyreplankton, som er det brugda har på menyen.

Satellittmerkene som ble festet til tre brugder i fjor, forventes å løsne i starten av juli.

– Da håper vi å få svar på hvor brugda vandrer og oppholder seg. Det øker sjansen for at vi får merket flere, slik at vi kan følge dem og lære mer om brugda, sier prosjektleder og haiforsker Claudia Junge.

Les mer om brugda, den vennlige kjempen

Om prosjektet «Sharks on the Move»

«Sharks on the Move: species distribution modelling of migratory sharks to inform ecosystem-based management under global change» og er finansiert av Norges forskningsråd.

Les mer om prosjektet: Haier på farten

Prosjektet ledes av HI og involverer 20 eksperter fra syv vitenskapelige partnerinstitusjoner i Norge og utlandet, samt nært samarbeid med Fiskeridirektoratet og Runde Miljøsenter AS. Deltakende institusjoner er HI, NIVA, NORCE, UiT, UiO, samt internasjonale partnere i Portugal og USA. Prosjektets rådgivende styre består av verdenskjente forskere på haiens bevegelsesøkologi fra Storbritannia og Frankrike, samt representanter fra Miljødirektoratet og Artsdatabanken.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_21]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy