Hjem Nyheter Tegneserietegneren som liker å fiske

Tegneserietegneren som liker å fiske

Av Daniel

Du har helt sikkert åpnet avisen i papir eller på nett og sett en tegneserie stripe det står “LUNCH” på,  stripa som ofte foregår på et kontor med typiske fordommer. Men jeg begynte å legge merke til at det innimellom dukket opp fordommer om oss fiskere. Her snakker vi om fordommer som kun fiskere vet om, og da måtte jo skaperen være interessert i fiske?

Bilde: Børge Lund

Jeg sendte en mail til Børge Lund som er tegneren og forfatteren bak “LUNCH”. Det viste seg at jeg hadde helt rett; Børge var en ivrig fisker, og jeg tok en prat med han.

Vi har lagt merke til at det dukker opp en del fisking i Lunch-stripene.
Går ut i fra det er en vis interesse for fiske hos deg, etter dette stadig dukker opp?
Stemmer det. Over middels, men godt under fanatisk.

Jeg leser selv ofte “Lunch” ettersom jeg selv jobber på et kontor, og det er ofte der handlingen er i stripene. Kan du fortelle litt om hvordan du henter inspirasjonen og jobber for å lage disse?

Jeg har selv jobbet så mye på kontor at det er umulig å bli kvitt ettervirkningene. Og faktisk også avhengigheten. Da jeg hoppet av kontorkarrieren i 2011 for å drive med Lunch på heltid, prøvde jeg meg med hjemmekontor. Det funket så dårlig at jeg leide meg en kontorplass i et landskap. Der følte jeg meg mer hjemme. Så man kan vel si at jeg leide meg kolleger. Det gjorde også at tilfanget av ideer var sikret. Så der er vel svaret. Inspirasjon kommer så lenge man befinner seg i det mijøet man parodierer.

Bilde: Børge Lund

Må si at stripene er mye bedre når de omhandler fiske, men skjønner at du ikke bare kan bare rette deg mot oss fiskere. Uansett; når du “gjemmer” deg bak stripen Lunsj og lager striper som omhandler fiske, gjør det da lettere å ta opp kontroversielle temaer innen fiske? Som at markfiskern er “fyllik” som lukter brennevin og slukfiskern har lav moral og vil bare fylle fryseren med fisk? Eller Fluefiskern som bruker all sin tid på studere omgivelsene.
Jeg er overhodet ikke en purist, men synes det er interessant å ta utgangspunkt de som ser verden i svart/hvitt. Kontraster, fordommer og konflikter gir mye humor gratis. Det er litt som med fotballsupportere. Noe av gleden med å tilhøre en gruppe er vel at det er mulig å hate eller le av en annen. I fellesskap. Det finnes ikke noe så lite forfengelig som en markfisker, men heller ikke noe så forfengelig som en fluefisker med Simms-garderobe.

Når startet din interesse for fiske?
De må ha vært da jeg bodde på Andøya og fisket sammen med min far. Ikke kompliserte greier. Faktisk har jeg senere fått sett et bilde meg selv der jeg tror fisker ørret med en anorakksnor festet til en trepinne. Ganske meningsløst, men det er jo noe av det viktigste å akseptere med fisking. Jeg fisket så ofte jeg kunne i barndommen, både fjell, elv og sjø. Ellers fikk jeg en boost da jeg kjøpte min første fluestang på impuls da jeg egentlig skulle handle noen småsluker før en telttur. Det ble mye kasting i busker og trær den helga.

Bilde: Børge Lund

Vi ser ofte det refereres til fluefiske, så går ut fra at det er det du fisker mer?
Hvorfor akkurat fluefiske? Hvor lenge har du holdt på med det?
Som sagt er jeg ikke fluefundamentalist på noen måte. Til det er jeg altfor glad i å få fisk, og for utålmodig til å se at det biter villig på sluk hos andre. Jeg liker aller best ørretfiske på fjellet, og da går jeg gjerne med både slukstang og fluestang. Problemet er at man på den måten ikke akkurat tvinger seg selv til å bli en bedre fluefisker, så kasteteknisk har jeg ekstremt mye å gå på. Til å være så glad i fluefiske, må jeg være en av Norges dårligste kastere. Legendarisk svak på presentasjon. Noen ganger har jeg vurdert å snu meg 180 grader og bare la bakslengen gå i vannet. Helst lett medvind, krusninger på vannet og et mål nyryddet skog bak meg. Jeg fisker både tørt og vått, en-hånds, to-hånds og sjø, elv og vann. Med eller uten kastedupp, oppheng, agn, takler, line, pilk, dorg, samme det. Sjøørret med flue er noe jeg startet med i fjor, så der venter jeg ennå på at det skal skje noe som er verdt å ta bilde av. Bonusen er at kastingen blir bedre. Men ja, tørrfluefiske står høyest.

Kanskje du har litt lyst å dele din beste fiskeopplevelse med oss også?

Det må jo være min første laks. Enkelt og greit. Den bare bet på flua, sånn helt uten videre. På et slurverte småkast, 2 meter unna. Jeg hadde vel knapt fortommen ute.

Til slutt, har du noen tips til en uerfaren eller erfaren fisker?
Jeg fisket i praksis høyt i vannet med skjesluker i 20 år i fjellet før jeg begynte å variere med å også fiske dypt med sildesluker. Litt mer kyststil på det hele. Det burde noen ha fortalt meg tidligere. 

Bilde: Børge lund

Tusen takk for praten og tiden din Børge, så får du ha en flott fiskesesong og skitt fiske!

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy