Hjem ANNONSØRINNHOLD Teknologien som kan hjelpe nybegynnere innen sportsfiske

Teknologien som kan hjelpe nybegynnere innen sportsfiske

Av Annonse

Å være nybegynner innen sportsfiske kan være en skremmende affære. Med Lowrance-teknologi kan den nye hobbyen bli både litt enklere – og mye morsommere.

De fleste sportsfiskere husker sin aller første fangst. I hvert fall den fangsten som virkelig gjorde inntrykk. Den fisken man arbeidet veldig hardt for, eller den man fikk på tur med bestemor. Å fiske er en fantastisk hobby, i en stor verden, med tilsynelatende uendelige muligheter. Enda større blir det når man får øynene opp for hvordan teknologi kan være til hjelp. 

Så hvordan kan teknologi være til hjelp på fisketur? Hva kan man ha behov for, foruten fiskestang, snøre og agn? Lowrance ekkolodd/kartplotter-skjermer kommer med innebygd ekkolodd. Det finnes mange ulike sjøkart for den som også vil bruke ekkoloddet til navigasjon. Man kan også bruke den kostandsfrie C-Map Genesis, for de som vil ha dybde-kurver til fiske. Noen modeller leveres som rene ekkolodd med GPS for navigasjons-plotting. Det handler i hovedsak om å gjøre det enklere å finne fisk, og vite hva som må gjøres når det skjer. 

Lowrance-ambassadør Dag Røberg.

Slik funker et Ekkolodd 

Med ekkolodd kan du fokusere fisket på områder der du ser fisk eller fiskeområder som steiner, forsenkninger, grøfter, trær, stokker, med mer. Uten ekkolodd er det mye vanskeligere å fange fisk, siden du ikke vet hvor de er eller hvor du kan finne områder der de liker å gjemme seg. 

Så hva er egentlig en svinger? Svingere, som vanligvis monteres på båtenes akterspeil, på innsiden av skroget (innvendig montert eller skrogmontert svinger) eller på en dorgemotor, sender ekkoloddsignaler (pinger) ned i vannsøylen, og mottar ekko fra de signalene. 

Mulighetene hos Lowrance er mange. Med Lowrance CHIRP kan du se fisk, struktur og bunn med større klarhet – rett ut av boksen. Med Downscan Imaging blir det enklere å identifisere hvor fisken er i forhold til strukturen, og FishReveal tar høyoppløselige bilder fra Downscan Imaging og kombinerer dem med målseparasjon og de tradisjonelle ekkoloddbuene til CHIRP-ekkoloddene, noe som gjør det enklere å se fisk. 

Det er mye å lære om ekkolodd, men det grunnleggende er enkelt å få koll på. Lowrance forklarer selv det grunnleggende om ekkolodd og svingere. For hvorfor trenger du et ekkolodd, og hvordan fungerer det? 

Dag Røberg er ambassadør i Lowrance og har god kontroll på hvordan man burde sette i gang med ekkolodd. Han understreker selv at brukerstøtte er en av de viktigste oppgavene han har som ambassadør. 

– Jeg bruker mye tid på å bistå brukere med å lykkes, sier han. 

Han har også en god idé på hva som er viktig for at nye brukere blir fornøyde. 

– Den viktigste nøkkelfaktoren for å bli skikkelig godt fornøyd med det nye ekkoloddet ditt, er gode forberedelser. Som med all annen elektronikk er det noen særegenheter og tekniske ting man skal tenke på før man setter i gang, forklarer han. 

Heldigvis er det gode svar i manualene som følger med. Der er det blant annet tips til montering, og hvordan man kommer i gang. 

– Riktig plassering av ekkoloddgiveren på akterspeilet er helt essensielt for et godt resultat. Det finnes mange artikler og filmer om emnet, både hos oss og andre, og med en liten innsats kan man få et best mulig resultat, uten unødvendige hull i akterspeilet, sier han. 

Ambassadørens første fiskeminne 

Røberg kan fortelle at han alltid har vært glad i å fiske, både i saltvann og ferskvann. Spesielt fisketurer i gode ørretvann med besteforeldre husker han godt. Lange sommerferier på Sørlandet minnes han også. 

– Vi fisket hele tiden, og fartet mye rundt med fiskestang på sykkelen, til lokale vann og elver. Jeg skulle gjerne hatt like mye tid til å fiske i dag som vi hadde den gangen!

På utstyrsfronten tok det først av i voksen alder. 

– En moderne båt, med et enkelt ekkolodd og en frontmontert elmotor, revolusjonerte mitt fiske. Jeg synes båt, elektronikk og fiskeutstyr er en utrolig spennende hobby, og den interessen gir meg mye glede i tillegg til alle fisketurene, sier han. 

Bra fangst – med teknologi til hjelp.

Finn riktig kartplotter for deg 

Det er viktig å finne riktig kartplotter for seg selv. Det skal tross alt være et godt samarbeid mellom fisker og teknologi. Lowrance sine kartplottere er tilgjengelige med skjermstørrelser fra 5 til 16 tommer, både som flerberøringsskjermer eller standard-skjermer. Det er ikke slik at større skjerm alltid er bedre, og mye avhenger på hvor skjermen skal monteres. Det er enklere å se detaljer på en større skjerm, men enda viktigere er det at skjermen får ordentlig plass. 

Det finnes samtidig forskjellig type skjermer. De med Premium in-plane Switching-teknologi gir ekstreme innsyksvinkler, med en overlegen klarhet som er lesbare også når man går med polariserte solbriller. De fleste Lowrance-skjermer har SolarMAX-skjermer uten IPS, men også her her oppløsningen høy, med høyt nivå på klarhet og farge. 

En kartplotter er som en datamaskin. Jo større skjerm og jo flere funksjoner som ønskes, jo raskere prosessor er det behov for, slik at alle funksjonene fungerer som de skal. Hos kartplotteren betyr det raskere bruk av menyer og raskere oppdatering av både ekkoloddbildet og kartbildet. Det betyr også en bedre opplevelse ombord – og på vannet. Det finnes mange muligheter, innenfor konfigurasjon, kompatibilitet, funksjoner, og masse mer. 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy