Hjem FiskeLaksefiske Ukjent fiskedød i norsk lakseelv

Ukjent fiskedød i norsk lakseelv

Av Martin Tilrem

Enningdalselva i Halden kommune åpnet for laksefiske 23. Mai. Samme dag begynte meldingene å renne inn om syk fisk. Allerede dagen i forveien hadde medlemmer av Arbeidernes Jeger og Fiskeforening i Halden blitt tvungen til å ta opp syk fisk fra elven. Flere nasjonale myndigheter har blitt varslet, men foreløpig finnes det ingen svar på hva som forårsaker fiskedød og sykdom i elva som renner inn i Sverige.

På sosiale medier omtales saken som en krise. Bjarne Granli, leder i både Elveutvalget og Arbeidernes Jeger og Fiskeforening i Halden, kan fortelle om både fiskedød, syk villaks, og varsling til NINA, Veterinærinstituttet, Mattilsynet, Norske Lakseelver & Fylkesmann. Det har likevel resultert i få svar, og uten svar er det vanskelig å gjøre tiltak.

Det er veldig mye fisk som er smitta, og det er mye sykdom. I hvert fall 50% av fisken som har blitt tatt opp har vært syke, men sannsynligvis fler, forteller Granli til Fiskeavisen på telefon.

Som leder i både Jeger og Fiskeforeningen og Elveutvalget har Granli vært ansvarlig for kontakten med de nasjonale myndighetene. Han kan fortelle at syv døde fisker har blitt levert til Veterinærinstituttet. I tillegg fikk de levert en levende, syk, laks for undersøkelse. Foreløpig har disse undersøkelsene ikke gitt svar som kan forklare fiskedøden i vassdraget.

Vi undersøker også mer generelt for bakterier og virus og ser også etter celleforandringer i forskjellige organer. Så langt har vi ikke funnet noe som kan forklare dødeligheten, skriver Brit Tørud, Fagansvarlig for Fiskehelse, Havbruk, Villfisk og Velferd hos Veterinærinstituttet.

Tørud skriver også at undersøkelsene av prøver fra de døde og syke fiskene pågår. Spesielt opptatt er de av å finne ut om det kan være en av de alvorlige og smittsomme sykdommene som er meldepliktige.

Undersøkelsene av prøvene som vi har sikret oss er ikke ferdige. Jeg han heller ikke si akkurat når det blir. Dyrking av virus kan for eksempel være ganske tidkrevende.

Granli beskriver hvite flekker som blir brune når fisken blir dratt på land når vi diskuterer symptomene. Fisken oppfører seg også unormalt, og står ofte på grunner, i helt stille vann. Mange står med hodet over vann og ser ut til å gispe etter oksygen. Fisken har også omfattende skader på finner, buk og skjell.

Mye råte, ser ut til å starte på finnene, sier Granli.

Han kan også fortelle at lignende symptomer vises på laks i svenske vassdrag. I Ätran og sideelven Högvadsån ser det ut til å være samme sykdom. Også her har laksen hvite flekker. I den forbindelse er også Sveriges Havs- och vattenmyndigheten varslet, tillegg til Sveriges lantbruksuniversitet. I disse vassdragene er det ingen desinfiseringssystem for utstyr. I Enningdalselva er det satt opp gratis utstyr for desinfisering for de som bruker elven.

VIDEO:

Laks som ser ut til å gispe etter luft har blitt observert flere steder. Vekten på denne var minst tosifret. Video: Jon Remi Prang.

Mattilsynet fraværende

Granli forteller at han har vært i kontakt med Mattilsynet både en og to ganger, men at de har vært fraværende i situasjonen. Fiskeavisen har kontaktet Mattilsynets pressevakt, men har ikke fått svar.

I tillegg har han vært i kontakt med Tor Atle Mo, seniorforsker i NINA. Han ble forklart symptomene og fikk tilsendt bilder, men hadde aldri vært borti noe slikt i norske vassdrag før. Dette bekrefter også Mo på tekstmelding til Fiskeavisen.

Laks med tilsvarende symptomer har vært observert i flere svenske vestkystelver.

Foto: Bjarne Granli

Fiskeavisen fortsetter å følge saken.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy