Hjem Fiske Ulovlig fiske kan gi overtredelsesgebyr

Ulovlig fiske kan gi overtredelsesgebyr

Av Redaksjonen

Laksen trues av blant annet lakselus og rømt oppdrettslaks, og det ulovlige fisket kommer på toppen av disse utfordringene. Her er en laks fanget i et ulovlig garn i Oslofjorden.|Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet

Miljødirektoratet får stadig flere tips om ulovlig fiske. Innsatsen mot ulovlig laksefiske styrkes særlig i Nordland og Vestland.

MILJØDIREKTORATET

– Lakseoppsynet er godt i gang, og vi får stadig tips om ulovlig fiske i hele landet. Nå som feltpersonalet vårt i Statens naturoppsyn kan gi overtredelsesgebyr i lakseoppsynet, vil også flere av de mindre alvorlige lovbruddene bli straffet, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Statens naturoppsyn (SNO) kan nå gi overtredelsesgebyr for mindre alvorlige brudd på lakse- og innlandsfiskloven. Det betyr at den som bryter regelverket vil få et administrativt gebyr i stedet for å bli anmeldt til politiet. På denne måten vil de mindre alvorlige lovbruddene bli straffet på en rask og effektiv måte.

Mindre brudd er for eksempel å fiske i lakseførende  uten å ha betalt fiskeravgift, ulovlig fiske i munningsfredningssoner og brudd på ukefredningen eller merkebestemmelsene ved kilenotfiske.

Hvilke brudd som kan medføre gebyr, og hva gebyrsatsene for de ulike bruddene er, følger av forskrift om overtredelsesgebyr etter lakse- og innlandsfiskloven:

Alvorlige brudd på lakse- og innlandsfiskeloven, slik som ulovlig garnfiske, vil som tidligere bli anmeldt til politiet.

Økt innsats i Nordland og Vestland

SNO gjør løpende oppsyn med laksefiske langs hele kysten. Innsatsen mot ulovlig fiske styrkes spesielt i Nordland og i Vestland.

– I Nordland og Vestland er det fortsatt for mye ulovlig fiske. Det brukes store ressurser på å reetablere laksestammer etter angrep fra parasitten Gyrodactylus salaris i disse områdene. Hvis det ulovlige fisket fortsetter vil det ta lang tid før vi klarer å reetablere laksestammene, om det i det hele tatt er mulig, sier miljødirektør Hambro.

Laksen havnet for første gang på rødlista over truede arter i Norge i 2021. Laksen trues av blant annet lakselus og rømt oppdrettslaks, og det ulovlige fisket kommer på toppen av disse utfordringene.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy