Hjem Fiske Da er sesongen i gang, og de første laksene er på land

Da er sesongen i gang, og de første laksene er på land

Av Redaksjonen

Da var det endelig 1 juni, og årets laksefiskesesongen er i gang. Dette er større en både jul og nyttår for flere av laksefiskerne her til lands.

Vi i Fiskeavisen synes det er ekstra spennende å følge med på hvem som får den første laksen, og det er jo noe med det å være først etter det man har vært så mange måneder i «dvale».

I år var vi ganske sikre på at vi hadde funnet den første landede laksen i Namsen. Den fisken ble tatt på land klokken ti over tolv, av fisker Terho Mäkinen fra Stocholm. Han fisket på valdet Storøya hos Storøya Gård og Fiske.

Terho Mäkinen med laksen på 7 kilo – Foto: Mona Løe

Mäkinen var ikke helt villig å fortelle hvilken wobbler han hadde fått laksen på 7 kilo på, men han kunne røpe på telefon til Fiskeavisen, at det var en wobbler som var blant annet orange og hvit. Den siste fargen forble en hemmelighet.

Kort tid etter praten med Mäkinen fra Stocholm, får vi beskjed om at det skal være fanget en laks i elva Kvina i Kvinesdal. Det er Jan Røyseland, som også er oppsynsmann i elva. Han har fått en laks som skal ha vært på land kun 8-9 minutter over tolv.

– Jeg fisker alltid med flue, og da helst med fluestang når elva tillater det.  I kveld var det så lite vann, at jeg fisket med flue og dupp, forteller Røyseland til Fiskeavisen.

Fiskeavisen minner om at Vinterstøinger skal settes tilbake, da detter er en laks som har overvintret etter høstens gyting. Vinterstøinger også fredet i de fleste elver, og er heller ikke noe god matfisk.

Røyseland som har tidligere fått laks på over 14 kilo på plassen han stod, er godt kjent og vet hvor han skal fiske. Han hadde derimot ikke helt troa på at han skulle få noe første dagen, så dette ble en overraskelse.

– Ca fem over tolv huggde det til. Jeg så på klokka når jeg hadde laksen på, og da var den 5 over. Ettersom det er veldig mye stein der jeg stod, så måtte jeg bare få laksen opp. Jeg kjørte den ganske hardt. Etter jat eg hadde håvet og avkrokket laksen, så jeg på klokka og da viste den ti over tolv. Så jeg må ha hatt den i håven åtte – ni minutter over tolv, forteller Røyseland på telefon til Fiskeavisen.

Bilde av laksen til Jan Røyseland på 8 kilo – Foto: Jan Røyseland

Røyseland veide laksen til 8 kilo. Han var ganske sikker på at laksen må ha vært i elva en stund, da den ikke hadde noen lus på seg. Nå skulle få fangsten hjem, så han fikk røkt den til vinteren.

Klokken kvart over tolv fikk Seppi Lahviia fra Finnland er laks på 7 kilo, dette på valdet Krukåraen hos Lilløen Gård.
Han forteller til Fiskeavisen, at de var her for første gang i 1992, og har nå vært i Norge for å fiske laks hele 27 ganger.

– jeg er veldig glad for å være tilbake, for på grunn av korona har jeg ikke fått vært her på 3 år, forteller Lahviia til Fiskeavisen.

Seppi Lahviia sin laks på 7 kilo. Foto Privat

Første laksen på over 10 kilo som Fiskeavisen har fått høre om i år, ble fanget på en av valdene til Grande Gaard.
Laksen veide 14,7 kilo og skal ha huggd til når de var på vei over elva første gangen med båten.

Det var Øivind Pettersen, som startet og fiske i Namsen fjor, som fikk gleden av å få denne store laksen på kroken. Ut i fra når fisken hugde til at den var på land, så har nok denne kampen tatt god tid.

Fiskeavisen har ikke lyktes å komme i kontakt med Øivind Pettersen.

Bilde av Øivind Pettersen med laksen på 14,7 kilo – Foto: Privat

Det er også i Gaula tatt laks like over midnatt. Fra Elveguiden.no har vi fått info om at Patrick Gimmestad fra Emblem, som fisket på valdet Nedre Løberg på Lundamo, har fått en fin fisk på 8 kilo og 96 centimeter. Denne laksen ble tatt på flue, 10 minutter inne i årets sesong.

Foto: Elveguiden – Laksebørsen

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy