Hjem FiskeArtsfiske Denne pigghåen er en av de største tatt på stang

Denne pigghåen er en av de største tatt på stang

Av Redaksjonen

Erik Dahl fikk en av de største pigghåene som er registrert på stang i Norge under NM i Sjøisfiske, men fisken ga han ikke et enste poeng i konkurransen.

Norges rekorden på stang er en Pigghå er 9,9 kilo som ble tatt i Lygninfjorden i Namdalseid. Men det er også tatt en på 10,5 kilo på linefiske utenfor Tautra i Trondheimsfjorden. Så Erik sin Pigghå på 9,22kg var ikke så langt unna en ny Norgesrekord på stang.

Pigghå (Squalus acanthias) er en haifisk i håfamilien. Den har en giftig pigg foran på hver av de to ryggfinnene, derav navnet. Det er forbudt å fiske og lande pigghå i Norge. Forbudet gjelder også fritidsfiske.

Pigghåen er vår vanligste haiart, utbredt langs hele norskekysten. Den lever på dyp ned til 1400 meter, og opptrer ofte i stimer på flere tusen individer. Den fanges i dag hovedsakelig på grunn av sitt velsmakende kjøtt.

Pigghåen ble plassert i kategorien “sterkt truet” på Nasjonal rødliste i 2015, og på verdensbasis er den “sårbar”. – Kilde: Wikipedia

Erik har vært så hyggelig å delt fangst historien sin med oss.

– 19. Januar deltok jeg på NM i sjøisfiske på Lygningfjorden. Jeg fisket med 3 kamerater fra Trondheim havfiskeklubb i et område på som hadde en dybde på ca 27m.

– Det var tidlig i konkurransen og vi fisket med lett isfiskeutstyr etter standardarter som hyse, hvitting, torsk og sandflyndre som det er størst sjanse for å få akkurat der vi befant oss. Plutselig begynte det å nappe voldsomt i de lette stengene og det ble landet et par voldsomme Pigghåer av kompisene mine, og de lette isfiskestengene fikk kjørt seg kraftig. Disse ble ikke veid, men bare sluppet pent tilbake umiddelbart, men vekten var nok rundt 7kg.

– Etterhvert nappet det voldsomt på den ene stanga mi, med et lite flyndreslep som var agnet med sildebiter og to små opphengere knytt på 0.30 nylonsnøre.
Jeg forsto kjapt at det var snakk om svær pigghå, og kampen ble minneverdig, fisken tok mye snøre og jeg måtte kjøre den svært pent med tanke på det lette utstyret jeg hadde.
Vel oppe i hullet, så vi at fisken ikke kom igjennom. Da måtte vi borre opp hullet, til vi greide å få fisken opp.
Når jeg fikk løftet fisken opp skjønte jeg raskt at her var det snakk om ekstremt stor fisk for arten. Vanligvis setter vi disse ut så raskt og skånsomt som mulig, men denne måtte vi veie.

– Jeg fikk hjelp av kompisene mine til dette og vekta klokket inn på 9.22kg.

– Den vesle flyndrekroken satt pent i leppa på fisken og den ble så satt tilbake helt uskadet. Det å få fredet fisk som bifangst er jo ikke noe man akkurat drømmer om, og i konkurransesammenheng gir den ikke poeng i det hele tatt, men det er alikevel litt stas å vite at den er blant de største registrerte på stang i Norge. Den ble et realt plaster på såret den dagen, for resten av fisket gikk stang ut hele dagen, og det hele endte i min dårligste plassering i NM i Sjøisfiske noensinne, avslutter Erik Dahl.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy