Hjem Nyheter Det er påvist Gyrodactylus salaris i Knemsbekken i Drammen kommune

Det er påvist Gyrodactylus salaris i Knemsbekken i Drammen kommune

Av Redaksjonen

Lakseparasitten Gyrodactylus salaris sett gjennom elektronmikroskop. Det gule partiet viser munnpartiet som er utstyrt med kroker som parasitten hekter seg fast på fisken med. Fotoet er påført noe farge i ettertid. Foto: Jannicke Wiik-Nielsen, Veterinærinstituttet.

Veterinærinstituttet har påvist Gyrodactylus salaris hos laks i Knemsbekken, (Vassdragskode 012.22X2), Drammen kommune, Viken fylke.

 

Mattilsynet 

Knemsbekken er et mindre vassdrag innenfor det fremtidige behandlingsområdet i Drammensregionen og er ett av flere vassdrag som undersøkes nøye forut for behandlingen, for å sikre at alle infiserte vassdrag blir behandlet. Utredningsprogrammet har som formål å avdekke hvilke større og mindre bekker i en bekjempelsesregion som kan ha sporadisk forekomst av laks. Selv om disse bekkene ikke har en regelmessig gyting av laks, er det enkelte år en laksebestand som kan være vert for G. salaris.

Det er første gang det påvises G. salaris i Knemsbekken, som gjør det til den femte infiserte elven i området. Knemsbekken er vassdrag nummer 53 i Norge som får påvist infeksjon med G. salaris. I alt 42 vassdrag er friskmeldt etter behandling og ett vassdrag er under friskmelding. Inkludert Gylelva er det i dag 10 vassdrag med kjent forekomst av G. salaris i Norge.

Mistanken oppstod i prøvemateriale fra laksunger tatt ut i forbindelse med utredningsprogrammet knyttet til fremtidig behandling mot Gyrodactylus salaris i Drammensregionen. Diagnosen er nå bekreftet av Veterinærinstituttet.

Det er sporadisk oppgang av laks i Knemsbekken, antakelig kun i sesonger med gunstig vannføring på høsten. Tidligere utbredelse av parasitten fra Drammenselva og til Sandevassdraget har vært mulig i brakkvannsonen langs kysten og ved store flommengder. Knemsbekken munner ut i fjorden like utenfor Svelvikterskelen og påvisningen var derfor ikke overraskende.

Restriksjoner

Det er en egen forskrift som regulerer arbeidet med å stoppe spredning av og utrydde parasitten i området. Forskriften vil bli oppdatert slik at Knemsbekken vil bli en del av bekjempingssonen.

Forskriften har blant annet krav om at: 

  • fiskeutstyr, båter og andre gjenstander som er brukt i ett vassdrag, skal tørkes fullstendig eller desinfiseres før de flyttes til andre vassdrag eller til andre deler av samme vassdrag.
  • uten tillatelse fra Mattilsynet er det forbudt å flytte levende eller døde akvatiske dyr til andre vassdrag eller til andre deler av samme vassdrag i kontrollområdet.
  • det er forbudt å sette ut fisk i kontrollområdet uten tillatelse fra Mattilsynet.
  • i bekjempingssonen gjelder dessuten forbud mot vannsport og fiske med ethvert redskap, med mindre visse betingelser er oppfylt. Du kan lese mer om dette i forskriftens §§ 4 og 5.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_21]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy