Hjem fortellinger En fluefiske-kunstners liv midt i ville Russland

En fluefiske-kunstners liv midt i ville Russland

Av Martin Tilrem

Andrej Krysov lever et rolig kunstner-liv i en by midt i Russlands massive geografi. Han maler hva som helst – men om han får velge selv vil han helst portrettere kunsten av fluefiske.

I flere år har jeg fulgt malekunstneren på sosiale medier. Krysov deler flittig bilder av sine seneste kunstverk på diverse fluefiskegrupper på Facebook. Meldinger ble utvekslet allerede for to år siden, men et fullverdig intervju ble aldri utført. Ikke før nå.

– Godt å høre fra deg, Martin! Jeg var i Vadsø i November, faktisk, og hadde workshop, skriver Krysov på godt forståelig engelsk, før han unnskylder seg for at nevnte engelsk ikke er noe å skryte av.

Krysov i 2013. Foto: Privat

Han er født og oppvokst i den lille bygda Slobodskoy, i Russlands Kirov region. Den ligger 1000 kilometer fra Moskva, stedet han senere studerte ved Akademiet for grafisk kunst. Nå bor han i Kirov, 2000 kilometer unna Trondheim. Så langt at avstandsberegneren på Google Maps må bøye seg etter jorda.

 

– Jeg arbeider som profesjonell illustratør og bok-designer. Når jeg ikke har bestillinger inne, liker jeg å jobbe med fluefiske som hovedfokus. 

At Krysov liker å arbeide med fluefiske som tema er ikke vanskelig å se. Om ikke annet oser arbeidet av godt håndarbeid og en tydelig lidenskap for emnet. 

Han er heller ikke vanskelig å be når det kommer til å plukke opp fluestanga selv. 

Jeg har fisket med flue i mer enn 15 år! Forteller han. 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg liker fiske etter harr best. Jeg har faktisk fått den største harren i Yamal, elva som ligger rett utenfor byen min. 

Med manglende russiskferdigheter hos artikkelforfatter er det vanskelig å gjøre noe annet enn å ta Andrej på ordet. Når han ikke fisker harr, er det hovedsakelig ørret det går i. Mest sannsynlig i Polen, med gode venner.

Vadsø Kommune inviterte Krysov til seg i 2019. Der holdt han workshop og stilte ut en rekke av verkene sine. I Vadsø fikk han også muligheten til å stenge seg inne og arbeide med maleriene sine. 

I ettertid holdt han galleri, hvor han solgte 10 forskjellige malerier til diverse kjøpere i Vadsø. 

– Jeg fikk bo alene i et hus, og fikk jobbet mye, forteller han. Han skal mest sannsynlig tilbake i September i år. Da skal han bruke mer tid på å male, og ikke minst prøve seg på fiskemulighetene i nærmiljøet.

Andrej Krysov med studenter i Workshop, Vadsø 2019.

Andrej har arbeidet med skribenter og utgivere verden over. For noen år tilbake fikk han tegne fluefiskekunst også på bestilling, da han illustrerte en kanadisk bok med fluefisketips.

– Ok, skal gjøre det, ha en fin dag, skriver Krysov når jeg spør om han kan finne fram noen av favorittverkene sine. På klinkende norsk. Turen til Vadsø – og tanken på å dra dit igjen – har inspirert han til å prøve å lære seg et nytt språk.

Krysov publiserer mange av verkene sine på Facebook-siden Andrew’s Fly Fishing art, hvor han på ingen måte er beskjeden når følgere kommer med spørsmål. 

– si i fra om det er noe mer du trenger, sier han, før han avslutter samtalen og returnerer til arbeidet sitt. 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy