Hjem FiskeArtsfiske Verdens første Piggkulting landet på stang

Verdens første Piggkulting landet på stang

Av Martin Tilrem

Gjermund Daniel Nomeland var den første til å få flekket fløyfisk I Norge. Nå har han fått verdens første Piggkutling landet med stang. 

I følge Store Norske Leksikon er Piggkutling en benfiskart i Kutlingfamilien. Fisken kan bli 6 cm lang, og har lang, lyst grå eller grønn kropp.

Etter nøye planlegging og satsning i den berømte Lysefjorden, klaffet det endelig i går. En nærmest usynlig Piggkutling på 0.79 gram og 4,7cm var i boks. At det var akkurat Gjermund som fikk den første i verden, tror han selv bare er tilfeldigheter. 

– Denne plassen har etterhvert blitt ganske populær blant artsfiskere, forteller Nomeland til Fiskeavisen. “Det er nok ganske tilfeldig at ingen har fått den før meg.” 

Gjermund viser stolt frem fangsten – Foto: Privat

Mye av æren gir han til undervannsfotograf Rudolf Svendsen, som har kartlagt mange områder og fortalt om hvor skapningene holder til. Det er lidenskapen for å fange nye fiskearter på stang som har drevet Nomeland til å fortsette jakten på den finurlige, lille fisken. 

– Jeg har vel alltid vært gal etter å fiske, helt siden jeg fikk min første sei som 6-åring, men det er i løpet av de siste årene jeg for alvor har begynt å samle på arter, sier han. 

Spesiell fangst 

Foto: Privat

Fangsten slotter seg inn som art nummer 138 på stang i Norge for Nomeland. Resultatet er delt tredjeplass på listen over de med flest arter. At Piggkutling er en spesiell fangst, er det ingen tvil om. 

– Det er svært spesielt. “Ingen” fisker kutlinger på stang!, skriver Asbjørn Vøllestad, Professor ved Centre of Ecological and Evolutionary Synthesis hos UiO, på SMS til Fiskeavisen. 

– Liten krok, lite agn, og masse tålmodighet, sier Nomeland når vi spør hva han fikk fisken på. Det var så vidt han kjente det muligens var antydning til mer motstand enn ellers. Men han er sikker på at det var tusen ganger mer spennende enn å fighte en hverdags-lyr. 

Foto: Privat

Artsfiske driver han med på grunn av en ordentlig interesse for fisk og det maritime liv. Samtidig er det godt å ha en aktivitet som innebærer frisk luft. 

Gjermund er medlem av artsfiskeklubben AFK Nemesis, en liten fiskeklubb med base på sørlandet. Navnet nemesis referer til vriene fiskearter.

– En annen fin ting er at man faktisk får sett mye av landet, siden mange av artene krever at man reiser en del, forteller han. 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy