Har du fryseren full av gammelt agn, som du vil få brukt opp? Løsningen er enkel – lag agnpølser!
For mitt vedkommende er det lite som slår noen skikkelige stinkbomber av noen agn når det skal jaktes de store. I disse tider gjør vi oss klare til å ta i mot torsken, men samtidig innebærer også den kaldere årstiden store stimer med hvitting, som spiser opp alt på sin vei og maltrakterer fort en makrellfilet som er godt surret fast til kroken med elastisk surretråd. Resultatet er at det kanskje ikke er mer agn igjen og lite annet å få.
Løsningen min har alltid vært å lage såkalte Surgifixpølser. Dette er en elastisk fingerbandasje som agnet stappes nedi, og deretter strikkes godt fast til kroken.
Baardsen i Haugesund eller Campelen på Bryggen i Bergen har Surgifix i sitt sortiment.
Jeg pleier å lage to varianter av Surgifixpølser. De største agnene blir til i et 40mm plastrør, mens flyndreagnene kommer ut av et 20mm rør. Av agn kan du bruke hva som helst, men det aller meste av fiskeagn er overlegent. Samtidig er også Surgifix fantastisk til å lage pølser av blåskjell, og er selvskrevent til mitt flyndrefiske.
… og prosessen er såre enkel. Med en kniv eller ei saks kuttes agnet i passe store biter (små nok til at de går ned i røret, men store nok til at de ikke forsvinner ut av nettingen), og så stappes røret fullt av godsaker. Det kan være en fordel å ha noe å stappe røret med, men som regel så sklir agnet ned av seg selv. Avslutningsvis «ristes» agnet ut i nettingen. Klipp av nettingen med ei saks, men pass på at man får nok netting til å slå en knute.
Det går fort å lage en liten haug med Surgifixpølser, og man får brukt opp alt left over-agn man har i frysen.