Hjem Fiskeguider Hvordan lage agnpølse med Surgifix av gammelt agn?

Hvordan lage agnpølse med Surgifix av gammelt agn?

Av Lasse Bøe

Har du fryseren full av gammelt agn, som du vil få brukt opp? Løsningen er enkel – lag agnpølser! 

For mitt vedkommende er det lite som slår noen skikkelige stinkbomber av noen agn når det skal jaktes de store. I disse tider gjør vi oss klare til å ta i mot torsken, men samtidig innebærer også den kaldere årstiden store stimer med hvitting, som spiser opp alt på sin vei og maltrakterer fort en makrellfilet som er godt surret fast til kroken med elastisk surretråd. Resultatet er at det kanskje ikke er mer agn igjen og lite annet å få. 

Løsningen min har alltid vært å lage såkalte Surgifixpølser. Dette er en elastisk fingerbandasje som agnet stappes nedi, og deretter strikkes godt fast til kroken.

Baardsen i Haugesund eller Campelen på Bryggen i Bergen har Surgifix i sitt sortiment.

Etter en langhelg med fiske og aaaaalt for mye agn som ikke er blitt brukt, har man et godt utgangspunkt for masse fine Surgifixpølser. Foto: Lasse Bøe

Jeg pleier å lage to varianter av Surgifixpølser. De største agnene blir til i et 40mm plastrør, mens flyndreagnene kommer ut av et 20mm rør. Av agn kan du bruke hva som helst, men det aller meste av fiskeagn er overlegent. Samtidig er også Surgifix fantastisk til å lage pølser av blåskjell, og er selvskrevent til mitt flyndrefiske. 

For enklest bruk tres Surgifixstrømpa på et rør dimensjonert etter hvilken tykkelse på agnet man er ute etter. Foto: Lasse Bøe

Slå en enkel kjerringknute nederst på strømpa, og trekk den godt opptil røret.

… og prosessen er såre enkel. Med en kniv eller ei saks kuttes agnet i passe store biter (små nok til at de går ned i røret, men store nok til at de ikke forsvinner ut av nettingen), og så stappes røret fullt av godsaker. Det kan være en fordel å ha noe å stappe røret med, men som regel så sklir agnet ned av seg selv. Avslutningsvis “ristes” agnet ut i nettingen. Klipp av nettingen med ei saks, men pass på at man får nok netting til å slå en knute. 

Et svært godt utgangspunkt for Surgifixpølser. Foto: Lasse Bøe

Det går fort å lage en liten haug med Surgifixpølser, og man får brukt opp alt left over-agn man har i frysen. 

Det skal være litt grisete. Foto: Lasse Bøe

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy