Hjem Nyheter Fornyer historisk fluefiskebok

Fornyer historisk fluefiskebok

Av Redaksjonen

Jan Arhaug reiste rundt omkring i dette langstrakte landet for å gjøre oss klokere på laksefiske med boka «Effektivt laksefiske», etter den boka så kom «Jones’ guide til Norge», nå kommer den skrive glade sportsfiskeren med enda en ny bok. Den nye boka «Fluefiskets Anvendelse i Norge» er en fornyelse av samme bok som kom på norsk i 1839.

– Som sportsfisker og forfatter har jeg en sterk interesse for bøker om fiske. Ofte synes jeg de eldre bøkene er spesielt interessante. I tillegg til de rent tekniske sidene ved fisket inneholder de historiske beskrivelser som er lystig lesning, forteller Jan til Fiskeavisen.

Jan ønsker å gjøre eldre bøker som inneholder mye god kunnskap tilgjengelig for hvermannsen.
Skal man kjøpe de eldste sportsfiskebøkene i dag, så må man dra godt i lommeboka.

Les også: Bokanmeldelse av boka “Effektivt laksefiske”.

– Jeg mener at de som har kunnskap om noe (fiske eller annet), samtidig har et ansvar for å bringe kunnskapen videre. Utfordringen med noen av disse gamle bøkene er at de ikke lenger er hyllevare. På tross av at de er løftet frem som historisk viktige bøker som gir gode leseopplevelser, er man henvist til å by store summer på antikvariat eller lese dårlige kopier. Som et eksempel kan jeg nevne at en original førsteutgave av Jones`s guide to Norway fra 1848, ble solgt for 70.000 på et norsk antikvariat.

– De færreste har slike summer, og å lese dårlige kopier er det få som vil gjøre. Heller vil man sitte i godstolen med en bok i hånden, la fingrene bla gjennom sidene og la tankene fare, når man lever seg inn i tidligere tiders «gullalder» med overflod av fisk, forteller Jan.

Denne gangen omhandler den nye boka til Jan er bygget på en bok helt fra 1839, og er en av grunnsteinene til sportsfiske.

– «Fluefiskets Anvendelse i Norge» er en av bøkene i den historiske «grunnmuren» sportsfisket bygger på. Den er også den første boken om sportsfiske som kom ut på Norsk, i 1839. Den er skrevet av Robert D. Hutchinson, en skotte som hadde innvandret til Norge og Drammen noen år tidligere, og som etter hvert viet sitt liv til fluefisket. Jeg har lenge vært fascinert av boken, og historien om Hutchinson som til slutt døde under en fisketur i strykene nedenfor Vikersund. Sannsynligvis samme sted som flere av oss har fisket etter «pitbull-ørret» på flere kilo. Boken er viktig og bør leses av alle som driver med sportsfiske i elver og vann. Eller for å si det slik Morten Harangen innleder etterordet til nyutgivelsen: 

«Den var beskjeden i størrelse og opplag, men «Fluefiskeriets Anvendelse i Norge» er en bauta i norsk – og internasjonal – sportsfiskelitteratur.»

Da jeg ved en tilfeldighet kom over en facebook-annonse fra en kar som skulle selge et gammelt og slitt eksemplar av boka var jeg derfor snar til å legge inn bud. Boken ble min for en rimelig penge, og i antikvariatet jeg av og til besøker ble de storøyd når de så nyanskaffelsen. Det var en førsteutgave fra 1839, forteller Jan.

Les også: Norges vakreste bok?

Alt annet arbeid ble lagt til side for at Jan skulle få denne boka ut innen sesongstart.

– Nå hadde jeg originalen i hånden, med de originale «utbrettsidene» med illustrasjoner bakerst i boken. Derfra har det gått radig. Morten Harangen sa seg villig til å skrive et etterord til boken. En designer og et trykkeri la annen jobb til side for at vi skulle få til utgivelse før sesongstart, så nå ligger boken allerede i produksjonlinjen hos trykkeriet, forteller den skrive glade sportsfiskeren.

– Sportsfiskelitteratur er ikke bøker som selger titusener av eksemplarer. På den andre side er det gjerne bøker som kan holde seg i verdi og få samlerinteresse, i motsetning til romaner og lignende. Jeg har derfor valgt å trykke opp kun 1.000 eksemplarer, forteller Jan

Nyutgivelsen inneholder et forord av Jan Arhaug, Hutchinsons originaltekst fra 1839, noen historiske bilder, og et etterord av Morten Harangen. «Utbrettsiden» med illustrasjoner er også med. 

Når bøkene ankommer Oslo i starten av april vil hvert enkelt eksemplar nummereres manuelt. Så sendes bøker ut til de som har forhåndsbestilt. Resten fordeles til bokhandlere og lokale sportsfiskebutikkene rundt om som melder sin interesse. Inntil boka er utsolgt vil den også ligge tilgjengelig for direkte bestilling i nettbutikken til, www.matei.no

Pris for et nummerert eksemplar er kr 249,- (inkl porto). 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy