Den svenske fiskeren ble funnet skyldig i å ha brukt en levende sei som agn på en kveitekrok under fiske. Det er brudd på dyrevelferdsloven.
Mattilsynet fanget opp en film på Youtube, der en fisker fanger en fisk som han senere levende bruker som agn.
̧«Seien ble først fanget med lett fiskeutstyr, før den straks deretter ble tredd på en annen rigg med større kveitekrok uten å bli avlivet først. Kveitekroken ble tredd inn i bakre del av ryggmuskelen, og deretter kastet ut i havet for videre fiske mens seien fortsatt var i live og sprellet», står det beskrevet i dommen om selve hendelsesforløpet.
Mannen er dømt til en bot 7200 kronen, og han fikk i tillegg saksomkostninger på 1000 kroner.
Saken gikk i Nord-Troms og Senja tingrett.
Mattilsynet stilte i retten med veterinær Hilde Haug som vitne.
Hun har tidligere forklart følgende om fiskingen:
– I stedet for å raskt avlive seien, eller løsne den forsiktig for å slippe den tilbake i havet, valgte han å finne en ny fiskestang med en større krok. Kroken ble kjørt inn i fiskekroppen, gjennom huden, via store muskelgrupper og ut på andre siden. Seien sprellet intenst, og ble holdt fram foran kameraet før den ble kastet ut i sjøen som levende agn. Etter en stund napper det igjen og da drar han en kveite opp på land. I stedet for å sørge for et umiddelbart og effektivt slag mot hjernen og påfølgende avblødning, valgte han å bruke tid på å holde kveita for å filme og ta bilder mens den fortsatt levde, forklarte Haug.
Retten beskriver at tiltalte ser ut til å ha vært klar over de generelle betenkelighetene ved å bruke levende agn i fiske, og etter egen forklaring pleier han vanligvis å avlive fisken før han bruker den som agn. Imidlertid påpeker tiltalte at han må ha glemt å gjøre dette eller lignende i denne spesielle situasjonen.
Retten er likevel klar i sin avgjørelse. Utenlandske fritidsfiskere som besøker Norge, må forventes å ha en forståelse av de norske fiskerireglene før de starter fisket. Dette kan enkelt oppnås ved å søke på internett eller kontakte norske myndigheter for informasjon om de aktuelle reglene.
Dermed finner retten at tiltaltes uvitenhet om forbudet mot bruk av levende agn er åpenbart uaktsom. Dette betyr at rettsuvitenhet ikke kan brukes som en gyldig unnskyldning for å unngå straff.
Det er viktig å merke seg at det er en to ukers ankefrist fra og med 3. november for denne avgjørelsen.