Hjem ANNONSØRINNHOLD Reklame: Slik lurer du stor-gjørsen

Reklame: Slik lurer du stor-gjørsen

Av Annonse

Stor gjørs kan være vanskelig å lure. Heldigvis er Lowrance Ambassadør Timo Rosche ekspert på fiskearten. Dette er hans tips.

Timo Rosche vet hvordan man fanger stor gjørs. Over telefon blir det fort ganske åpenbart at han vet hva han prater om. Når jeg spør om hvordan han jakter stor-gjørs ute på vannet, er det spesielt et redskap han drar fram: Active Target Live Sonar fra Lowrance.

 – Jeg bruker forover-funksjonen til Active Target mye når jeg fisker etter gjørs. Da kan man lete etter strukturer og fisk. Man får et smalt perspektiv som peker framover, samtidig som det viser litt under båten, sier Timo Rosche.

 Active Target Live Sonar er et live-ekkolodd fra Lowrance, hvor man på skjerm kan se hva som foregår under vannoverflaten direktesendt, med ekstraordinær klarhet.

 Ekkoloddet har tre hovedinnstillinger; forover, slik Rosche ofte bruker på jakt etter gjørs, nedover, som viser hva som foregår rett under båten, og scout-visning, hvor man i vidvinkel kan se hva som foregår rundt seg, og hvilken retning man skal kaste i.

Oftest forover eller nedover

 – Jeg bruker som oftest forover eller nedover innstillingene når jeg fisker etter gjørs. Scout er best å bruke på grunt vann, og gjørsfiske foregår som oftest ikke på grunna, sier Rosche.

 Hvilken funksjon han bruker avhenger av hvilken teknikk han bruker når han fisker.

 – Nedover er best når jeg fisker vertikalt under båten. Med dropshot for eksempel. Da er nedover-innstillingen definitivt best, sier han.

Men som nevnt bruker han forover hyppigst.

 – Tror jeg noe ligger mot klokken 2 peker jeg forover-innstillingen mot klokken 2. Så kan jeg se, både etter fisk og strukturer. Jeg bruker giverstangen aktivt til å lete etter fisk og kanter eller strukturer, så er det opp til hver og en hvordan man vil bruke den informasjonen ekkoloddet gir deg.

Slik ser det ut når Rosche er på tur.

Ser forskjell på fisken

Med hjelp av Active Target forklarer Rosche at man kan se forskjell på fisketypene, allerede når man ser de bevege seg på skjermen.

 – Med Active Target kan man skille mellom gjedde, abbor og gjørs. I hvert fall når fisken er stor nok. Med erfaring lærer man seg fort hvordan fisketypene svømmer og beveger seg. En gjedde beveger seg annerledes enn en gjørs, for eksempel, sier han.

Gjørsen blir også tydelig på Active Target-skjermen.

– Man ser gjørsen tydelig på skjermen. De har store finner, som blir ganske åpenbare, om vinkelen er bra nok. Man har altså gode muligheter til å skille mellom typer fisk.

Å lære seg å skille mellom fisken allerede før man kaster kan gjøre underverker, forklarer han.

– Det er jo bra om man leter etter gjørs. Det er kjedelig om man finner områder med masse fisk, og man tror at det er gjørs der. Men så viser det seg at det hvitfisk, som brasme for eksempel. . Da er det bra å kunne skille mellom fiskeartene gjennom skjermen. Det er ikke mulig med et tradisjonelt ekkolodd, forklarer han.

Les også: Slik kan du se fisken reagere på agnet ditt – for den biter på 

Tips til stor gjørs

Rosche har også generelle tips til hvordan man skal lure den virkelig store gjørsen.

– Det utstyret som vanligvis brukes til gjørsfiske funker greit til mindre gjørs, opp mot 70 cm. Da kan man for eksempel bruke gummifisk eller jigg fra 7 til 15cm og en spinnstang på 240-270 cm med kastevekt på mellom 40 og 50g.  

Men det må større utstyr til om man vil bikke ti-kilos-grensa. 

– Når man vil ha stor fisk, på 90 centimeter pluss, fisk på opptil ti kilo, så kreves det annet utstyr. Jeg bruker spinnfiskeutstyr tilegnet gjedde. Kraftig stang med minst 70-80g kastevekt og fast-action, 4000er snelle, og 0,17mm multifilament snøre, sier han. 

Det trengs fordi gjørsen har et spesielt munnparti.

– Gjørs har et hardt munnparti, som gjør det umulig å sette kroken med lett utstyr. Du må ha sterk line og hard stang for å sette mothugget. Stor gjørs har så mye kraft i munnen, at de kan holde gummijiggen fast, helt til de forstår at det ikke kan spises. Så spyttes jiggen bare ut igjen, forklarer Rosche.

Han har opplevd gjørsens sterke kjever tidligere.

– Jeg har fått en stor treblekrok komprimert, altså gjort helt flat. De har masse kraft i munnen, og bare spytter det ut igjen, sier han.

Å fiske med for lett utstyr er altså en vanlig feil.

– Det er en feil mange gjør. Man må ha kraftig utstyr for å få satt mothugget, konstaterer Rosche.

Rosche vet hvordan man fanger stor gjørs.

Lærer om fiskens aktivitet

Med Active Target Live Sonar blir det også mulig å lære mer om hvordan fisken beveger seg i løpet av dagen, som kan være spesielt lurt når man er på jakt etter en spesifikk art.

– Gjørs er interessant på den måten. Man tror den lever hele livet på dypet, langs kantene eller ved bunnen. Men det stemmer ikke. En gjørs har forskjellige faser i løpet av sesongene, forklarer Rosche.

Med Active Target kan man avdekke disse fasene, og tilpasse seg etter dem når man fisker. Rosche har lært masse om gjørsen med hjelp av Lowrance-teknologien.

– De befinner seg periodevis i alle deler av vannsøylen. Den kommer gjerne opp og soler seg på to meter. Så kan den gå pelagisk midt i vannsøylen, eller ligge dypt på bunn. Poenget er at gjørsen bruker hele vannsøylen. Den befinner seg ikke bare på bunn, slik mange tror, sier han.

Ute på vannet.

Med Active Target kan man altså finne fisken, og forstå hvordan den beveger seg.

– Er fisken statisk, eller er den i bevegelse? Om den er i bevegelse, hvor fort beveger den seg? Du kan se fisken på skjermen, og estimere svømmehastigheten. Du lærer mye av det, sier han.

Rosche har på denne måten funnet ut når gjørsen er mest aktiv.

– På morgenen og sent på ettermiddagen og kveld er det ofte gode tider til å fange gjørs. Men til lunsj, ved 11-14 tiden, er det ofte veldig vanskelig. Fisken slutter å flytte mye på seg, svømme aktivt, og spiser lite eller ingenting. Men gjørsen er også veldig nattaktive, som betyr at å fiske i mørken kan funke veldig bra. 

Likevel må man ta hensyn til variabler.

– Alt avhenger også av årstid og solforhold, lufttrykk, vanntemperatur og månefasene. Men med et live-ekkolodd kan man lære fisken å kjenne, sier han.

Ikke fisk for dypt

Rosche poengterer også at det er viktig å ikke fiske for dypt. Det med hensyn til fiskevelferd.

– Gjørs er en type fisk som ikke tåler fangst i dypt vann. Så prøv å ikke fiske dypere enn åtte meter, om du praktiserer catch-and-release. Den har problemer med å balansere trykket, svømmeblæren får problemer, og magesekken tyter ut, sier han, og avslutter: 

– Da overlever med all sannsynlighet ikke gjørsen.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

Sponset: Bli en racer på abborfiske - Fiskeavisen.no 7. juli 2022 - 13:25

[…] Det er ikke bare kartsystemet Johann bruker aktivt på jakt etter abbor. Han sverger også til Active Target, som mange andre av Lowrance sine ambassadører gjør. […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_23]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy