Lowrance-ambassadør Johann Vangerud forklarer hvordan man fanger stor-abboren, både med og uten teknologisk hjelp.
– Jeg er utdannet sportsfiskeguide og jobber med det i Explore Finnskogen ved siden av jobb, sier Vangerud, som i tillegg til å være Lowrance-ambassadør, også er prostaff medlem i Sport-fiske.no.
Han er lidenskapelig interessert i predatorfiske, etter blant annet gjedde og abbor. Når det kommer til sistnevnte, vet han virkelig hvordan man skal lure de store individene. Deler av prosessen innebærer blant annet ekkolodd-teknologi fra Lowrance, og da er det spesielt to aspekter som gjelder.
Ferdiglaget kart med C-MAP
– Jeg bruker C-MAP til å finne fiskeplasser, i tillegg til å lage egne kart. Det er store fordeler med gode kart. Da blir man kjent med plassene bedre. I forhold til vanlig sjøkart, har man med C-MAP mulighet til å fargesjattere kurvene i konturene. Det gjør at kanter og topper nærmest strekker seg ut av kartet, og fanger oppmerksomheten din bedre enn ved bruk av to standardfarger, forteller Vangerud.
C-MAP er en ledende leverandør av elektroniske sjøkart, som Lowrance-brukere har hatt godt nytte av i flere år allerede. Med kystkart fra hele verden, samt muligheten til å lage egendefinerte konturkart av egne fiskeplasser, er kartsystemet førsteklasses.
– Jeg fisker mye på steder hvor det ikke finnes kart. Da kombinerer jeg det fint med genesis live, hvor område kartlegges mens man er ute med båten, sier han.
Etterhvert blir man god på å gjenkjenne fiskeplasser perfekt for abbor, bare ved å studere kartene.
– Man ser for eksempel en knaus med seks meters dybde på den ene siden, og to på den andre. Slik informasjon får du, og da åpenbarer også fiskeplassene seg, forklarer Vangerud.
Jakter med Active Target
Det er ikke bare kartsystemet Johann bruker aktivt på jakt etter abbor. Han sverger også til Active Target, som mange andre av Lowrance sine ambassadører gjør.
– Active Target er Lowrance sin livegiver. Der ser du ting som beveger seg rundt, under eller foran båten i realtid. Det er virkelig en av de viktigste funksjonene når man leter etter fisk, forteller han.
Men det finnes flere goder ved funksjonen.
– Den gir deg en stor fordel når du leter etter strukturer og byttefisk, og det fra lang avstand. Å se ting langt fremover er en fordel om man vil lykkes, for da slipper man å kjøre over dem. Da unngår man for eksempel å skremme fisken, sier Vangerud.
Med Active Target kan man etablere god kontroll over abboren, ved å tolke hvordan den oppfører seg.
– Du kan finne en stim med større abbor og følge den. Kast på den, se hvordan den reagerer, og oppfør deg deretter. Du får konstant informasjon om hva abboren foretar seg, og da blir fisket mye mer effektivt, sier han.
Han understreker også at mye av informasjonen du får direkte fra giveren, også kan brukes i ettertid, om du for eksempel befinner deg et sted hvor du ikke har tilgang til teknologi.
– Du lærer ekstremt mye!
Dette trenger du når du jakter på stor-abboren
En av de viktigste aspektene ved fiske man må bli god på når det kommer til abbor, er å finne de beste plassene. Hvordan man skal gå fram avhenger av om man befinner seg i båt eller på land.
– Hvis man fisker fra båt burde man lete etter strukturerte områder, eller frittliggende områder, i nærheten av djup, sier han.
Om man ikke har Lowrance-teknologi for hånd, er det først og fremst dyrelivet man må feste sin lit til.
– Følg etter dyrelivet. Se hvor måkene befinner seg. Lokaliser byttefisk, da det ofte er abbor som jager etter dem. Ellers er ting som trær i vannet, synlige busker, røtter eller steiner alltid en god idé. Alt som gir en brytning i vannet, forklarer abbor-eksperten.
Om du fisker fra land har han også råd:
– Fisker du fra land ville jeg gått flere runder og kastet der det har veltet trær i vannet, eller fra spissen av odder. Dessuten er spesielt utløp av bekker og elver gode fiskeområder om man er på jakt etter abbor.
Tre enkle ting å ha i boksen: 1 – Jigg, ca. 10 cm, gjerne i forskjellige farger. 10-15 gram hode. Slipp til bunden, ta to jigg opp, og la den synke igjen. Slik fortsetter du.
2 – Vibrasjonsbait. Den vibrerer med kuler, og trigger sånn fisken til å ta. Farger som skinner er ofte bedre enn matte farger.
3 – Jerkbait. Etterligner skadd fisk. Trigger mye stor abbor. Om man har trøbbel med å fange fisk er det ofte lurt å slenge på en jerkbait.
Vil du lese mer om hvordan teknologi fra Lowrance kan hjelpe deg på fisketur? Trykk her!
2 kommentarer
[…] Reklame: Bli en racer på abborfiske […]
[…] Reklame: Bli en racer på abborfiske […]