Vi alle drar jo ut på fisketur for å få fisk, men hvordan skal du greie å finne fisken på isen?
Det skal sies at det kan være stor forskjell på hvordan type fisk man skal fiske. Derfor er det lurt å se på hva andre pleier å bruke for å få den type fisk du er på jakt etter. Jeg tenkte derfor å komme med noen generelle tips til hvordan man kan finne fisken. Jeg skal skrive litt om hva slags utstyr det kan være lurt å ha med seg, hva slags agn som egner seg og litt om bevegelse med tanke på selve fiskingen.
Ny innenfor isfiske? Les vår guide om innføring i isfiske
Å ha godt og riktig utstyr er helt essensielt for å lykkes. Sørg for at du har rett type utstyr til det du skal fiske på isen. Man drar ikke på sjøisen med en liten pilkestikke å fisker stor torsk. Skal du fiske en liten eller forsiktig fisk, kan det lønne seg å bruke en pilkestikke med nappeindekator.
Det kan være at fisken er så forsiktig at du ikke føler at den napper, så da kan det være greit at du ser det. Jeg har også opplevd at nappeindekatoren ikke rører seg, men da beveger gjerne sena på seg i hullet.
Nappeindekator kan også brukes på kraftigere utstyr som pilkestenger. Det hender jo at den store fisken også er veldig forsiktig.
Hva skal du ha på enden av sena?
Ofte er det vanskelig å vite hva man skal bruke. Er det pimpel eller balanse som fungerer best på vannet du fisker i? Kjenner du noen med erfaring, lønner det seg å høre hva de bruker. De fleste isfiskere har jo noe de er mest glad i å fiske med. For min del er det tafs (pimpel med oppheng under). Om fisken er veldig forsiktig, kan det være en mormyska som gjør susen. Eventuelt kan du irritere den sikkerlig ved å sette på en stor pimpel. Det beste er ofte å begynne med en pimpel eller røyeblink for å lokke til seg fisken. Dermed gå over til en mormyska for å få den til å bite.
Sliter du med å få fisk på det du fisker med, så ikke vær redd for å prøve noe annet. Som regel fungerer det at fisken får se noe nytt.
Skal du bruke blinkelys over blinken?
Dette er veldig smak og behag, men det sies at sannsynligheten for å få fisk øker med hele 80%.
Nå kan det jo hende dette er noe leverandørene har sagt for å selge mer. Personlig synes jeg ikke forskjellen er veldig stor. Har jeg lys i sekken, så bruker jeg det. Jeg har også erfart at lyset kan bli for mye og at fisken ikke vil ha det. (Lys fungerer best til ørret og røye eller sjøisen)
Isbor:
Sørg for at du kjøper et borr som har den størrelsen du trenger. Skal du for det meste fiske fisk under kiloen, så ikke kjøp et 200mm borr. Jo større borret er jo tyngre er det å borre og du blir mer sliten og gidder ikke å borre.
Agn:
Hva skal du sette på kroken? Det er et hav å velge mellom rottehale, maggot, fjærmygg, mark osv.
Om du skal på tur og ikke er konkurransefisker, så gjør det enkelt.
Maggot og mark gjør som regel jobben. Er du ute på abborfiske og fisken er treig så prøv og sett på en fjærmygg. Det kan faktisk skille så mye som natt og dag.
Agnfisk på rovfisk fungerer også veldig godt. Ta deg gjerne tid til å fiske opp litt agnfisk om du skal jakte større fisk. Det er gjerne på agnfisk du får størst fisk og du kan sette fra deg stikka mens du fisker med noe annet. Bare husk at du må ta liv av fisken før du skal bruke den. Dette er i henhold til norsk lov.
Lite ekstra tips: Synes personlig at mort fungerer aller best på gjedde.
Bevegelse:
Se for deg kroken under vann. Den skal være lokkende, så om den kun henger stille blir det for litt kjedelig for fisken. Prøv å gynge på den eller smårist istedenfor å holde den stille.
Store bevegelser er for å lokke fisken til, men du skal ikke se bort fra at den blir irritert og hugger i på store bevegelser også. Variasjon mellom små og store bevegelser er viktig, men dette kommer selvsagt ann på hva du fisker med.
Prøv og bank det du fisker med i bunn slik at bunnslammet kommer opp.
Dette pleier å gjøre fisken veldig nysgjerrig.
Vannlag:
Det fiskes i forskjellig vannlag, enten om du begynner på bunn og fisker deg oppover eller om du starter under iskanten og fisker deg nedover. Fisken står gjerne i forskjellige vannlag, så det kan være lurt å teste seg frem.
Andre tips er å ikke bli sittende på en plass hele dagen. Prøv gjerne forskjellige steder på isen.
Ofte når man får fisk, er det nesten med en gang man har borret et nytt hull og prøver der.
Har du prøvd en stund i hullet uten å få napp eller fisk, så bytt plass. Du trenger ikke å gå langt, men noen meter hjelper ofte.
Omgivelser:
Har du dybdekart, så sjekk gjerne ut hvor det ser spennende ut i vannet. Ofte er det mye fisk på grunner midt utpå vannet eller bakker som befinner seg under vannet. Har du ikke dybdekart, så kan du borre deg fra land og utover. Da finner du ut hvordan bunnen er og hvilken dybde fisken er på. Husk å fiske i forskjellig vannlag da også.
Har også skrevet om sikkerhet på isen
Håper noe av dette var til hjelp.
Er det noe du ønsker jeg skal skrive mer om, så send meg gjerne en e-post: Daniel@fiskeavisen.no
2 kommentarer
[…] Sjekk også ut: Hvordan finne fisken på isen […]
[…] Les også: Hvordan finne fisken på isen […]