Hjem Fiskeguider Få bedre kast med Impact Shield på tackelet

Få bedre kast med Impact Shield på tackelet

Av Lasse Bøe

Irriterer det deg at kastene er for korte? Blir det mye kluss på tackelet når du kaster? Lasse Bøe går gjennom bruken av Impact Shield og viser deg hvordan du kan lage dine egne Impact Shield-adaptere.

Av Lasse Bøe

Jeg husker godt hvordan jeg opplevde mitt første møte med kystmeite og tackelknyting. Og på lik linje med fluebinding, trodde jeg at jeg måtte ha alle mulige duppedingser for å få et perfekt tackel. På lik linje kan man si at det finnes flere måter å lage en døgnflueimitasjon. Man kan gjøre det vanskelig, og man kan gjøre det enkelt.

Etter hvert som erfaringen setter sine spor hos en 30 år gammel kystmeiter, har svært mange av “gadgets”-ene falt i fra. Nødvendigheten rundt mange av disse er enkelt og greit til stede. En etter en har disse kule dingsene blitt droppa til fordel for å gjøre ting funksjonelt og enkelt.

Likevel er det noen av disse “gadget”-ene som jeg har blitt en trofast tilhenger av, og som jeg vil gå så langt som å sverge til! I denne sammenhengen vil jeg trekke frem Impact Shield, som er et bait clip fra den engelske fabrikanten Breakaway.

Impact Shields fra Breakaway. (Bildet er lånt fra www.breakaway-tackle.co.uk)

Konstruksjon ogoppbygning

Kort fortalt har et Impact Shield to funksjoner. Som navnet tilsier, skal dette “skjoldet” beskytte agnet når tackelet treffer vannet. Et 150gr søkke og et tackel med et brukbart agn oppnår en voldsom hastighet når det slynges mot horisonten, og denne kraften er ødeleggende for et hvilket som helst agn når det treffer vannflaten.

1) Hempe som den agnede kroken hektes under før kast. 2) Skjoldet som beskytter agnet ved nedslag. 3)Tappen som sammen med den lille gummislangen holder skjoldet på plass og sikrer en viss friksjon.

I tillegg til å være en beskytter, har et Impact Shield en krok som kroken på tackelet hektes under. Når tackelet treffer vannflata, presser vannmotstanden skjoldet bakover.

Kastescenario 1) Kroken (med et agn, godt sikret med agnstrikk) er hektet under hempa, kastet går og nærmer seg vannflata. Legg merke til at kroken skal hektes under hempa, men utenpå sena.
Kastescenario 2) Tackelet treffer vannet, og skjoldet presses oppover mot kroken. Legg merke til hva som skjer med hempa på Impact Shieldet, som presses mot den grønne perla.
Kastescenario 3) Skjoldet presser hempa videre mot perla, som igjen flytter kroker nærmere og nærmere kanten av hempa. Hempa blir mindre og mindre for kroken å holde seg fast i.
Kastescenario 4) Skjoldet har pressa kroken mot perla til det har kommet til det ytterste punktet, og den agnede kroken har til slutt ikke mer hempe å henge fast i. Kroken er nå løsnet fullstendig og agnet krok er klar for å kjenne fisketenner.

Impact Shield-adapteret

Selv om de fleste tacklene jeg knyter for langdistansefiske, gjerne kunne hatt et Impact Shield fast montert rett over søkkeklipset, er ikke dette noe jeg praktiserer lenger. Hvis jeg skal lage bunke med Impact Shield-tackler og fylle ei tackelmappe med disse, vil de ta mye plass og det blir fort en bulkete klump av ei tackelmappe. I tillegg er kanten på agnskjoldet relativt skarpt, og lager lett hull i plastlommene hvis de ligger og gnisser lenge nok. Jeg vil heller fylle tackelmappene med tackler, og koble til et Impact Shild etterpå.

På vanskelige dager vet man ikke alltid hvor fisken befinner seg, og jeg leter gjerne på alle mulige distanser etter bitevillig fisk. Som regel starter jeg nærme land med enkle paternostere eller pulleytackler, og jobber meg ut over. Til slutt kommer jeg til et punkt der jeg ikke kaster langt nok. Løsningen er da å koble et Impact Shield-adapter mellom tackel og søkke.

Impact Shield-adapteret

Impact Shield-adapter 1) Hva du trenger: 1 kraftig swivel, 1 Impact Shield, 1 dobbelløpet klemhylse (jeg bruker hylser som passer 1,0mm sene), 1 selvlysende perle og 1 Breakaway Fastlink.
Impact Shield-adapter 2) Start med å knyte Fastlinken til en stump med 1,0mm sene.
Impact Shield-adapter 3) Tre på den lille gummislangen, og så på Impact Shield’et gjennom slissen under skjoldet, og så gjennom slissen i hempa.
Impact Shield-adapter 4) Tre den lille gummislangen over “tappen” på Impact Shield’et.
Impact Shield-adapter 5) Juster Impact Shield’et kant-i-kant med knuten, og tre på perla.
Impact Shield-adapter 6) Tre sena gjennom det ene løpet på klemhylsa, så gjennom øyet på svivelen og tilbake gjennom det andre løpet.
Impact Shield-adapter 7) Juster løkka så perla har et par millimeters sidegang mellom klemhylsa og toppen på hempa på Impact Shield’et.
Impact Shield-adapter 8) Finn frem en egnet crimpetang (min har fått gjennomgå i litt selvlysende pulverlakk), og klem de to løpene på klemhylsa sammen.
Impact Shield-adapter 9) Ferdig crimpet.
Noen raske minutter senere.


Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy