Hjem Fiske Det tok over 11 år før Ole-Håkon fikk neste abbor som bikket 2 kilos grensa

Det tok over 11 år før Ole-Håkon fikk neste abbor som bikket 2 kilos grensa

Av Redaksjonen

Til daglig er Ole-Håkon Heier regionsekretær for Norges jeger- og fiskerforbund Østfold, og en ivrig sportsfisker som setter kultivering meget høyt. Alt arbeidet han har gjort, er kanskje også en av årsakene til han igjen fikk en nydelig abbor på 2020 gram, og 50 cm i Degernesfjella.

Selv om det skulle ta 11 år og 3 måneder før Ole-Håkon Heier skulle bikke to kilos grensa på abbor igjen, så ble han ikke mindre lykkelig av den grunn.

Om du besitter bokaHekta på fiske“, som Heier selv har skrevet, så kan du lese om historien der han fikk abboren på 2160 gram. Siden den gang har han ikke lykkes med å få en abbor på over 2 kilo.

– Siden den gang, har det vært litt av og på om jeg har brukt tid på å sitte og trøkke med ismeitestenger, med død mort i de ganske så trege skogsvanna det er snakk om. Det ble mye artsfiske frem til 2018, forteller Heier til Fiskeavisen.

For Heier kom det et vendepunkt i fiskekarrieren, som igjen skulle resultere i en ny abbor på over 2 kilo.

– I 2020 innså jeg at jeg hadde kommet til et vendepunkt i fiskekarrieren, og kjente godt etter hva jeg ville fremover. Svaret var først og fremst fiskeforvaltning, i praksis og nærfiske. Så da coviden kom, var jeg på fritiden allerede i full gang med å legge ned masse timer på å kartlegge vannene i Midtre Degernes Grunneierlag, da med tanke på. bedre forvaltning.

Les også: Blefjell leverte abbor på hele 2 kilo

– Vi har et titalls bekker, og vi har 128 vann, der det selges mer enn 1500 fiskekort i året. I 2021 la jeg 50 av 75 fisketurer etter abbor, der mer enn 30 av disse hadde fokus på å lage dybdekart i Fjellaområdet, dette for å få bedre kunnskap om bedre forvaltning. Før denne vinteren, bestemte jeg meg for å lage dybdekart for resten av småvanna i dette området. Fiske skulle jeg gjøre i kun sære skogsvann jeg vise hadde et potensiale for stor abbor, helst på over 2 kilo. Bål og en medbrakt bok, var også en selvfølgelighet på disse turene, forteller Heier.

Det var på hans syvende tur denne vinteren at den store abboren satt, etter at Heier hadde kartlagt alle småvann og landet dybdekart til disse.

– Denne dagen hadde jeg et run som slapp, jeg tok opp agnfisken, og den manglet, satte på ny og etter 10 minutter kom et solid nytt run. Strammet opp tilslag og tung fisk. To lange utras, før jeg fikk den opp i hullet. Dytta armen ned i 205-hullet og skyfla den opp.

Den lykkelige fiskeren Heier klarte ikke å nyte denne flotte fangsten uten et brøl utover isen.

Abboren til Ole-Håkon Heier på 2020gram – Foto: Ole-Håkon Heier.

– Ble mye gauling da gitt. Hadde bora opp og fylt noen halve hull med vann, så la den der før veiing, målig og fotografering. Kroken satt fint i ganen, og den svømte av gårde som et skudd da jeg slapp den igjen. I Degernesfjella er det nå innført maksmål på abbor = 30 cm. Begrunnelse:
1) mye kvikksølv = ikke mat,
2) sjeldne trofefisk,
3) viktige topppredatorer, forteller Heier til Fiskeavisen.

Det ligger mye arbeid bak abboren på 2020 gram. Heier har lagt igjen mange timer på isen, og i arbeid på nettopp å få en ny abbor som bikker to kilos grensa.

– Metoden er ismeite med DØD mort fra samme vassdrag. Det er forbudt å bruke levende agnfisk i Norge, og når man bruker død agnfisk er det kun lov å bruke fisk fra samme vassdrag for å hindre sykdomsspredning.

– Jeg er veldig nøye med at agnfisken henger rett på treblekroken, og plasserer den så gjennomtenkt jeg kan i vannet på en gjennomtenkt plass. Bruker fluorocarbon fortom 0,35 mm, med ett søkke nede ved kroken, og ett oppe ved snapvirvelen øverst på frotommen, som er 20 cm lang. Fester sena i en strikk, ca 1 cm løkke, på spolen.

– Det er segt fiske. Ett napp på 5 timer er bra saker, og man misser ofte halvparten av nappene. Det er ikke mange svære abbor i disse vanna, men de største blir jo gedigne. Jeg har fulgt med på vann der det tas fisk på plus / minus 1750 gram på sommeren de siste 15 årene. For på vinteren kan det da være fisk på 2 kilo pluss der. Vannene har abbor, ørret, mort og ørekyte, og de beste har både store grunne områder og dypområder ned mot 20 meter.

– Skal man fiske så målrettet etter sånne kubber, må man gå inn med innstillingen om at enhver landet fisk eller napp er suksess, og bare skru av alle forventninger. Det er like sannsynlig at man aldri får en kubbe, som at man faktisk skal få en, avslutter Heier til Fiskeavisen.

Fiskeavisen gratulerer Heier med en nydelig abbor

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_21]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy