Hjem Fiske Johan Tørrisen fikk en enormt stor kveite helt alene

Johan Tørrisen fikk en enormt stor kveite helt alene

Av Redaksjonen

Tenk deg at du befinner deg ute på sjøen å håper på en passelig stor kveite på rundt 30 kilo. Du merker du får en fisk på kroken, å tenker dette blir ikke noe problem å få opp, men så sier det helt stopp, og du får på en enorm kveite på 225 cm. Hva hadde du gjort? Johan Tørrisen tok kampen og fikk den opp.

Video av det hele finner du nederst i artikkelen.

Tørrisen har funnet seg ei øy ved navn Dønna ute på Helgelandskysten som har blitt hans sommerparadis. Ditt reiser han for å jakte på de store flate fiskene. Etter jakten har startet på kveita så har oppmerksomheten blitt litt borte fra gjedde- og laksefiske som bedrives til vanlig.

– Det var først I fjor at jeg lykkes med satsingen. Tilgang på egen båt med godt ekkolodd og større motor gjorde det mulig å utforske områdene skikkelig og prøve å lete etter plasser som kveita liker. Fjorårets mål var kveite på 20 kg. Det klarte han med 20,7 kg. I år var målet satt til 30 kg, forteller Tørrisen til Fiskeavisen.

Årets mål holdte på å bli nådd alt den tredje dagen med fiske, men Tørrisen var ikke helt fornøyd selv om det stod om noen hundre gram.

– Holdt på å nå dette målet allerede på dag 3 denne turen. Jeg landet ei kveite på 138 cm og med ei vekt på 29,7 kg… Stort nærmere målet kan man nesten ikke komme. Lengden var god, men vekta var ikke helt hva den burde ha vært. Så her var det bare å fiske videre, forteller Tørrisen

Det var ikke før neste tur det virkelig store skulle skje for fiskeren, som var uvitende om at han kom til å knuse målet sitt med over 100 kilo!
Nedenfor kan du lese hele historien om hva som skjedde da kveita på 225cm hugde til.

– Tirsdag 10.august drar jeg utpå sjøen Igjen. Den gode perioden med stor variasjon på flo og fjære etter fullmåne er over. Det er finvær ute, men med litt mer vind fra nordøst enn ønsket. Trua er ikke helt på topp, men med bare et par dager igjen å fiske på, så må man ut for å prøve.

– Gjør et par drift over 2 av mine favorittplasser uten noen annen respons enn noen smålugg I shadden. Mest sannsynlig bare brosme eller smålange.

– Det virker dødt der nede nå. Disse plassene bruker vanligvis å by på litt action der nede I dypet.

– Kanskje det er for tidlig på floa enda? Tidevannet har bare såvidt begynt å stige.

– Bestemmer meg for å dra opp til en plass jeg begynte å utforske for noen dager siden. Et frittliggende grunne med en sandrygg nedenfor som stiger fra 80 til 60 meter. På utsiden er det 120+ meter. Her er det veldig god strøm når tidevannet flytter på seg, så det skal kunne være en god plass for kveite.

– Slipper ned jiggen/shadden min, en Svartzonker Mcbeast 31cm som jeg har montert på et jigghode fra en Savage Gear Cutbait Herring 460gr. Svartzonker shadden har en betydelig større paddle enn herringen fra SG, så jeg laget denne komboen for å ha et bait som svømmer lettere og som skaper mer bevegelse når jeg drifter eller jigger. I tillegg, har jeg satt på en ekstra stingerkrok, en treble I størrelse 6/0 som er satt inn godt ned mot halen.

– Kveiter er tidvis ekstreme på å nappe I halen, så det kan være vanskelig å få kroket fisk uten denne stingeren montert langt bak.

– Treffer etter hvert bunnen på 80 meter og jeg slipper opp ankerfunksjonen på min frontmonterte elmotor slik at båten begynner å drifte med vinden og strømmen.

– Når raskt en hastighet på 0,9-1,1 knop. En god hastighet for å fiske kveite, men det kan da være litt vanskelig å holde kontakt med bunnen når man fisker så dypt som 80 meter hvis man ikke har tung nok rigg eller slipper ofte etter med snøre. Heldigvis, blir det grunnere opp til toppen, så det blir lettere etter hvert. Første drift over plassen er helt død. Ingen respons her heller.

– Sveiver opp og kjører opp igjen, litt bortenfor der jeg begynte sist. Prøver å treffe litt lenger ut på grunnryggen på neste drift.

– Slipper ned igjen Mcbeasten og starter driftet. Helt ned på bunnen, dunker med den et par ganger før jeg sveiver et par meter opp. Holder rolig en stund før jeg jigger et par ganger. Holder rolig igjen før jeg jigger igjen. Sveiver opp noen par meter til, jigger, slipper ned igjen til bunnen. Fortsetter med denne teknikken. Noen ganger sveiver jeg høyere opp også, men har ofte hatt mest respons nære bunnen.

– 70 meter… 65 meter.. Passerer over toppen på 60 meter.. Ingen respons. Jeg fortsetter et stykke forbi toppen, der det fort blir dypere igjen.

– Plutselig kjenner jeg at noe har tatt jiggen der nede. Smånapping og et par tyngre drag kjennes i stangtuppen. Typisk for kveita som ofte “smaker” på agnet. Man bør prøve å holde seg kald og vente med å sette tilslag før man kjenner tyngden av fisken. Man bommer ofte fisk hvis man setter tilslag for tidlig, og da kommer de gjerne ikke tilbake. En prøvelse for nerver og tålmodigheten!

– Venter 15-20 sekunder. Kjenner at det blir tyngre I enden av snøret og jeg setter tilslaget! Kjenner med en gang ut fra hoderistingen der nede at det er kveite. Litt tyngre, rytmiske gyng I stanga. Kjennes ikke ut som en veldig stor fisk, men man kjenner godt at det kjempes godt der nede I dypet. Fisken lar seg greit løfte et godt stykke opp før den begynner med hoderistinger igjen. Og så blir det tungt. Veldig tungt, forteller Tørrisen til Fiskeavisen.

Han målte kveita til 225 cm, noe som etter tabell tilsier +/- 157 kg.
Den “vesle” kveita veide 9,5 kg. 

Kveita fikk svømme videre etter den var målt, for regelverket i Norge tilsier at all kveite på 2 meter eller over skal slippet ut igjen. Enten om den er død eller levende.

– Den vesle kveita satt på stingertreblen og den store kveita satt utrolig nok kroket i munnen med den store enkeltkroken på shadden. Den har da mest sannsynlig prøvd å spise den lille kveita for så å ende opp med å ta shadden eller tilfeldigvis blitt kroket selv, forteller Tørrisen.

Fiskeren fikk virkelig testet om utstyret kunne tåle en så stor kveite, noe det heldigvis gjorde.

– Drillet fisken så hardt jeg bare turte. Utstyret ble testet maksimalt. Kroken på shadden har blitt bøyd, så det var ikke så mye mer å gå på. Ryggen har også vært vond I 3 dager nå, forteller Tørrisen.

Heldigvis for oss så fikk han det på film før GoProen gikk tom for strøm.

Med såpass flaks brukt opp innen  fiske, så bør jeg vel neppe satse på noe tipping, avslutter den lykkelige fiskeren til Fiskeavisen

Les også: Fikk storkveite på isen

Utstyret som ble brukt var:

Stang: Shimano Beastmaster STC travel 30-50lb
Snelle: Penn Slammer 3 5500
Snøre: Sufix Pro 8 0,35mm
Fortom: Rovex 1mm mono
Shad: Svartzonker Mcbeast 31 cm Black Gold på SG Cutbait Herring 460 gr jigghode

Tørrisen har også lagt uklippet materiale på sin YouTube kanal som du kan se her:

Del 1 – https://youtu.be/b3ihnLbGxeg

Del 2 – https://youtu.be/NIA0vwV5yWs

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_21]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy