Hjem Nyheter Flere blir tatt for ulovlig laksefiske enn før

Flere blir tatt for ulovlig laksefiske enn før

Av Redaksjonen

Et godt samarbeid mellom Statens naturoppsyn, politiet i Trøndelag og Kystvakten gjorde at et av årets mest alvorlige tilfeller av ulovlig laksefiske ble avdekket. Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet 

Hittil i år har Statens naturoppsyn levert 70 anmeldelser på brudd på lakseloven. Det er 20 flere anmeldelser enn i fjor.

Publisert av Miljødirektoratet 9 oktober 2020.

– Dette tyder på at vi treffer bedre enn før når vi er ute på oppsyn. Det er resultat av styrket lakseoppsyn, målrettet innsats i problemområder og godt samarbeid på tvers av etatene, sier Morten Kjørstad, direktør i Statens naturoppsyn (SNO).

SNO har i år avdekket og anmeldt flere alvorlige brudd på lakseloven enn tidligere.

SNO og politiet i Trøndelag avsluttet nå en av de alvorligste sakene knyttet til ulovlig laksefiske som er avdekket hittil i år. Gjerningspersonene ble tatt på fersken med drivgarn utenfor Hitra og Frøya, som er et av hovedinnsigsområdene for villaks langs kysten.

De forsøkte å skjule fangsten ved å dumpe laksen i fjorden, men ved hjelp av dykkere fra Kystvakten fant SNO hele 60 kg laks på fjordbunnen.

Alvorlig miljøkriminalitet

– Trondheimsfjorden er verdens viktigste laksefjord, og laksen utenfor Hitra og Frøya er på vei inn i flere ulike elver langs kysten for å gyte. Noen av disse skal inn i elver og  med lite laks. Fiske som vi ikke har kontroll på, truer laksebestandene i disse elvene, sier Yngve Svarte, avdelingsdirektør i Miljødirektoratet.

Ei garnlenke på 300 meter ble inndratt i tillegg til fangsten, og gjerningspersonene ble bøtelagt for brudd på Naturmangfoldloven. De har vedtatt foreleggene.

Drivgarn ligger i båt
Garnet som ble brukt i det ulovlige fisket ble inndratt. Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet

– Ulovlig drivgarnsfiske er forbudt og betraktes som alvorlig miljøkriminalitet. Med tett samarbeid mellom kontrolletatene klarer vi å avdekke flere og flere slike saker og det er viktig for å forebygge ulovlig fiske, sier Stein Erik Granli, Miljøkrimkoordinator i Trøndelag politidistrikt.

Strengere straff fra 1. juli

I tillegg til de 70 anmeldelsene for ulovlig laksefiske, har SNO avdekket 236 saker med ukjent gjerningsperson. Til sammen har SNO dratt opp omtrent 13 km med ulovlige garn i år, og flere av disse beslagene er gjort i samarbeid med både kystvakt og politi.

– Vi har et godt kontrollsamarbeid med Kystvakten, Fiskeridirektoratet og politiet, og gjør blant annet felles aksjoner. Vi fortsetter å drive styrket lakseoppsyn mot problemområder også framover, sier Morten Kjørstad.

Fra 1. juli 2020 trådte endringene i lakse- og innlandsfiskeloven i kraft, med økt strafferamme for ulovlig laksefiske. Blant annet ble strafferammen økt fra inntil to til inntil fem års fengsel ved grove brudd på lakseloven. I tillegg kan SNO beslaglegge redskap for å stoppe det ulovlige fisket, og gi gebyr ved mindre alvorlige brudd på lakseloven.

Kontakt

Du vil kanskje like dette også

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy